Početna Tech Choice Canon PowerShot S110

Canon PowerShot S110

blank
ATV & NAUTICA 2020

Sigurnim koracima napred  

Predstavljamo vam najprefinjeniji fotoaparat koji je Canon do sada napravio. Izgledom se ne razlikuje mnogo od prošlogodišnjeg modela. Dodavanjem nekih novih mogućnosti, na korak je bliže savršenstvu.

I dalje ima 12 Mpx i senzor veličine 1/1,7 inča, a GPS signal je zamenjen WiFi čipom i novim ekranom osetljivim na dodir. Namenjen je fotografima početnicima koji imaju potrebu  za većom kontrolom parametara, kao i naprednim korisnicima koji hoće nešto što će biti portabilno (malo je veći od špila karata), a da je kvalitetno.

Kontrola je vrlo slična kao kod prošlogodišnjeg hita, S100. Canon je igrao na sigurno i nije mnogo menjao. S obzirom na gabarite, S110 nudi zavidnu kontrolu parametara, kao i brz pristup svakoj opciji. S serija je poznata po lakom upravljanju, no u početku morate paziti šta pritiskate/rotirate, jer možete promeniti i ono što niste hteli. U prvo vreme, dok se ne uhodate, automatski režim će završavati sve umesto vas i to, moramo istaći, izuzetno dobro. Autofokus se može dodatno promeniti pritiskom željene tačke na ekranu, a prsten oko objektiva može da služi za direktnu kontrolu raznih opcija, koje bira korisnik. Prenos fotografija preko WiFi-a je vrlo koristan, bilo da ih prebacujete na društvenu mrežu ili računar, i štedi vreme za traženje kabla.

Skromnih je gabarita, no ipak ima mesta za odmorište za palac i za čvrsto držanje jednom rukom. Upotrebom leve ruke (ipak je S110 prevashodno namenjen dešnjacima) koristite pun potencijal fotoaparata, tj. i ekran osetljiv na dodir i prsten oko objektiva. Ako ste ljubitelj „klik“ tastera i volite da osetite reakciju nakon pritiskanja, svim komandama na ekranu može se pristupiti i preko navigacionih tastera.

Ima novi foto-senzor i Digic 5 procesor, ali je razlika u fotografijama u poređenju sa S100 minimalna. Satisfakciju ćete pronaći u snimanju filmova visoke rezolucije, koja je malo bolja nego ranije. Maksimalna dužina filma iznosi pola sata, jer je to i dalje maksimalna dozvoljena dužina propisana evropskim pravilima.

Družeći se sa modelom S110, napravili smo dobre fotografije. Upravljanje je lako, brzo i jednostavno. Automatika radi odlično. Canon je zadovoljio potrebu „običnih smrtnika“ da prave dobre fotografije a da ne znaju sve tehničke detalje u vezi sa fotografisanjem. Rezultat naših nasumičnih pritiskanja okidača je zadivljujuć. Okolina koja je imala „privilegiju“ da je S110 snimi, ostala je zapamćena sa neverovatnom tačnošću.

blank

Verujemo da takav kvalitet neće skoro biti postignut u malom pakovanju nekog telefona. Cena za detaljnost i preciznost nije mala. Prosečni fotoaparati su znatno jeftiniji, ali ne nude ni približno toliko zadovoljstva. Vrednost zabeleženih uspomena nema cenu, a sećanja neće bledeti uz snimke ovog kompaktnog Canona. Ako već posedujete S100, može vas privući samo ekran i WiFi, no svi drugi korisnici ranijih modela Canona imaju razlog za kupovinu.

 

+ odlične fotografije

+ lak za manipulaciju

 

malo on/off dugme

cena

Canon PowerShot S110

Rezolucija: 12,1 MP / 4000×3000 piksela

Optički zum: 5x

Video: 1080p @ 24 kadra/sek.

Memorija: SD, SDHC, SDXC

Ekran: 3 inča

Dimenzije: 99 x 59 x 27 mm; 198 g

Kontakt: Canon, www.canon.rs