Početna Tech Choice Canon PowerShot SX160 IS

Canon PowerShot SX160 IS

blank
ATV & NAUTICA 2020

Pristupačni ultrazum

blank

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Canon SX160 IS je odličan univerzalni ultrazum aparat, bogat funkcijama i sa razumnom cenom

blank

Stigla je Fotokina, međunarodni sajam foto-opreme, a sa njom i veliki broj novih modela fotoaparata kompanije Canon. Pored osveženja u IXUS seriji, Canon je predstavio i dva nova predstavnika SX linije, modele SX160 IS i SX500 IS. Predstavljamo vam prvi od navedenih, koji je i pristupačniji i nešto skromnije specifikacije. Nalazi se u telu dosta velikih dimenzija, vrlo dobre, ali ne i odlične izrade, jer plastika nije vrhunskog kvaliteta. Možete birati između crvene i crne boje kućišta. Tasteri su dosta veliki, pa je korišćenje aparata veoma jednostavno sa ergonomske strane. Odozgo su točkić za izbor režima rada, taster za uključivanje i taster okidač. Tu se nalazi i blic, koji se aktivira (iskače) pritiskom na taster, što je rešenje koje nam se dopada. Svi ostali tasteri su sa desne strane ekrana. Postavljeni su u Canonovom stilu, pa se na tome nećemo previše zadržavati. Izdvojićemo prečicu za ISO podešavanja pritiskom na centralni točkić na gore, što pohvaljujemo.

 

U odnosu na prethodni model SX150, unapređene su pojedine funkcije. Izdvojićemo rezoluciju senzora, koja je sada 16 megapiksela, raspon objektiva (16x optički zum) i brzinu zatvarača, koja sada iznosi od 15 do 1/3200 sekundi. Zamerićemo zbog rezolucije ekrana, koja je ostala na 230.000 piksela, i zbog DIGIC IV procesora za obradu fotografija (koji je nažalost prisutan i na naprednijem SX500 modelu), uprkos trenutno aktuelnom DIGIC V. Još jedan detalj vredan pomena je i slot za 2 AA baterije. Ovo je zaista zgodno, jer ne morate kupovati skupe odgovarajuće dodatne baterije. Ukoliko vam se postojeće isprazne, uvek se u prodavnici možete snabdeti sa dve alkalne AA baterije i nastaviti da fotografišete. Aparat snima video-klipove u HD rezoluciji (720p).

 

Brzina rada aparata je na visini zadatka, što smo i očekivali od kompanije Canon. Autofokus je brz, čak i u slabijim svetlosnim uslovima, zahvaljujući lampici za asistenciju fokusa. Brzina kretanja kroz meni je takođe dobra. Motor objektiva je brz i potrebno je oko 2 sekunde da pređe čitav raspon objektiva.

Najveće razočaranje predstavlja brzina punjenja blica, koja iznosi i do 5 sekundi! Kada su funkcije u pitanju, aparat poseduje čak i manuelni „M“ režim, u kojem fotograf ima potpunu slobodu podešavanja svih parametara, pa čak i otvora blende i brzine zatvarača. Tu je i veoma korisni „P“ režim, gde možete podešavati sve parametre osim blende i brzine zatvarača. Pored toga, prisutni su i režimi prioriteta blende i zatvarača (Av i Tv), kao i režim izbora scena i „Live“ režim, u kojem možete podešavati osvetljenje, zasićenost i toplotu boja. Suma sumarum – sve pohvale za bogatstvo funkcija, s obzirom na klasu aparata.

 

Kvalitet fotografija je dobar, ali ne i iznad proseka. Umesto CMOS, tu je CCD senzor, pa ne možemo ni očekivati rezultate kakve pružaju pojedini kompaktni modeli sa CMO senzorom. Merenje svetla je dobro, a performanse balansa bele boje su prosečne. Pohvalićemo dobru optičku stabilizaciju, koja odlično funkcioniše i pri maksimalnoj žižnoj daljini objektiva. I jačina blica je vrlo dobra, pa možete osvetliti kadar i pri maksimalnom zumu. ISO performanse su na nivou proseka za ovaj tip senzora. Sasvim zadovoljavajuće do ISO 400, mada je šum prisutan i pri ISO 100. Takođe je primetna i malo energičnija JPEG kompresija.

 

Canon PowerShot SX160 IS je odličan univerzalni aparat čija cena nije previsoka, pa može da ga priušti veći broj potencijalnih kupaca. Dobar raspon objektiva i mnoštvo funkcija su karakteristike koje mogu da privuku korisnike kojima je potreban pristupačan i upotrebljiv aparat, a koji može da zadovolji većinu naprednijih amaterskih potreba. Ukoliko vam je potrebno nešto malo naprednije, odlučite se za PowerShot SX500 IS, koji ima veći raspon objektiva i ekran veće rezolucije, ili eventualno za neki model iz SX2xx serije, sa CMOS senzorom manje rezolucije, ako tražite bolji kvalitet fotografija.

 

 

+ cena

+ optička stabilizacija

 

– rezolucija ekrana

– DIGIC IV

 

 

Canon PowerShot SX160 IS

Senzor: CCD, 1/2,3“, 16,0 Mpx

Optički zum: 16x (28-448 mm)

Brzina okidača: 1/3200 – 15 s

ISO: Auto, 100-3200

Video: 1280 x 720 / 25 kadrova/sek, 640×480 / 30 kadrova/sek.

Memorija: SD, SDHC, SDXC

Ekran: TFT LCD 3,0 inča, 230.000 px

Dimenzije: 111 x 73 x 44 mm, 291 g

 

Kontakt: Canon, www.canon.rs

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply