Početna Tech Choice Cooler Master CM Storm Sonuz

Cooler Master CM Storm Sonuz

blank
ATV & NAUTICA ATV

CM Storm u epizodi „sweet spot“ – ili kako pronaći zlatnu gejming sredinu

blank

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Za one koji to još uvek ne znaju, CM Storm je brend kompanije Cooler Master, koji je 100% namenjen PC igračima. Tu je dakle sve što je jednom gejmeru potrebno od opreme: kućište, miševi i tastature, propratna oprema (kao što su podloge za miš i sl.), slušalice… Model Sonuz u CM Storm portfoliju predstavlja zlatnu sredinu.

Pre svega, ovo su veoma masivne stereo-slušalice, čiji dizajn savršeno odgovara populaciji koju je Cooler Master želeo da „pogodi“. Za razliku od Sirus 5.1 modela, koji predstavlja top ponudu Cooler Mastera kada je reč o slušalicama, Sonuz model nema višekanalni zvuk. To će u startu odbiti mnoge gejmere čija je filozofija da je nemoguće igrati bilo koji FPS naslov bez 5.1 ili 7.1 zvučnog okruženja. Sa druge strane, većina gejmera smatra da to uopšte nije potrebno i da dobar stereo „završava posao“. Sonuz slušalice povezuju se preko standardnih 3,5-mm pozlaćenih „bananica“. To je po našem mišljenju prednost, pogotovo ako posedujete neku dobru zvučnu kartu, a pored toga možete ove slušalice koristiti na, recimo, iPodu.

Dužina kabla od dva metra je sasvim pristojna i tu nemamo zamerke. Bilo da želite da priključite Sonuz slušalice na front ili back audio-panele na svom kućištu, dužina kabla neće biti problem. Sam kabl je veoma fleksibilan i „upertlan“ je, što će gejmeri znati da cene. Ono što nam se nije svidelo je nepostojanje čičak trake uz pomoć koje bi se kabl uredno „namotao i zaključao“ nakon gejming sesije.

Kada je reč o udobnosti ovih slušalica, tu jednostavno nemamo nikakve zamerke. Kutije slušalice su dovoljno velike da prekriju kompletnu ušnu školjku, pa ni nakon dužih gejming sesija nećete osećati nelagodnost. Jastuci su izrađeni od sunđera i prekriveni su pamučnim platnom, što se u praksi pokazalo kao veoma udobno i nije izazivalo znojenje, što je najčešći slučaj kada se koristi eko koža ili neki sličan materijal.

Polako smo došli do „srca“ Sonuz slušalica. Otvaranjem rezonatorskih kutija naišli smo na drajvere (zvučnike) od čak 53 mm, ali o tome nešto kasnije. Jedna od finesa kod ovih slušalica je „lutajući“ mikrofon. Kažemo lutajući, jer je mikrofon moguće montirati na levu ili desnu rezonatorsku kutiju. Ostavljena je i mogućnost da mikrofon demontirate, pa da slušalice koristite tako. Elegantnije i bolje od ovoga verovatno ne može, pa ćemo inženjerima Cooler Mastera uputiti kompliment!

Svake ozbiljnije gejmerske slušalice poseduju komandni modul koji na sebi ima kontrolu za podešavanje jačine zvuka, kao i mogućnost mutiranja mikrofona, a to je slučaj i kod Sonuz modela. Komandni modul nije pretežak. Ipak, bilo bi lepo da postoji i štipaljka kojom bismo pričvrstili modul za odeću.

Kada je reč o najbitnijem delu, tj. audio-doživljaju, CM Storm Sonuz slušalice su na nas ostavile vrlo dobar utisak, a malo je nedostajalo da ocena bude odlična. S obzirom na postojanje drajvera od 53 mm, bilo je za očekivati da niski i srednji tonovi budu dominantni. Za vreme bilo kakve eksplozije u igri, ušne školjke će vam biti dobro „razdrmane“, a ugođaj će biti potpun.

Ipak, nismo očekivali da će visoki tonovi biti malo „skrajnuti“ – kako je dalje testiranje pokazalo. Ovo je veoma važno gejmerima koji igraju FPS naslove. Naime, koraci protivnika u igri najčešće imaju rezak zvuk, a prenaglašeni niski i srednji tonovi u odnosu na visoke bi u tom slučaju zamutili zvučnu sliku. Ne želimo da se to dogodi, jer u praksi to znači da ste iza sledećih vrata ili prolaza, u svom omiljenom FPS naslovu, verovatno „poslati“ u večna lovišta. Protivnik je vas čuo a vi njega niste, zbog nedovoljno kvalitetne zvučne slike visokih tonova.

U slučaju da Sonuz koristite kao klasične slušalice, kvalitet zvuka bismo na skali od 1 do 10 ocenili jakom „osmicom“. Gledano iz perspektive gejmerskih slušalica, to je odlična ocena. Kompletna zvučna slika je vrlo dobro definisana, nema distorzije kada se Sonuz slušalice maksimalno pojačaju, a tada su između ostalog veoma glasne. Sveukupno gledano, samo najveći audiofili će pronaći manu ovim slušalicama, ali verujemo da i takvi ne bi uputili previše zamerki. Sa druge strane, zamerke bi sigurno uputili na račun mikrofona. Ipak, većini će isti „završiti posao“ i biće zadovoljni – team speak u igri, razgovor preko skajpa i sl.

Sveukupno gledano, naša topla preporuka. Cooler Master CM Storm Sonuz slušalice nisu najbolje gejmerske slušalice, nemaju najbolji mikrofon niti najbolji zvuk koji smo do sada čuli, ali u svim ovim kategorijama imaju visoku ocenu. Iz te perspektive ih možemo preporučiti i svima onima koje traže vrlo dobar univerzalni model za slušanje muzike i gledanje filmova na računaru, a ne isključivo/samo PC igračima. Jedno je sigurno, uloženi novac apsolutno opravdavaju, i predstavljaju „sweet spot“ kupovinu u kojoj ćete odvojiti ne malo ali ne i previše novca, a sigurno ćete biti zadovoljni!

 

+ Ergonomija i udobnost

+ Kvalitet zvuka, „šetajući“ mikrofon

 

– Zvuk mikrofona koji nije na nivo zvuka slušalica

– Visoki tonovi

Cooler Master CM Storm Sonuz

 

Povezivanja: 2 x 3,5 mm (mikrofon i slušalice)

Tip slušalica: stereo

Veličina zvučnika (drajvera): 53 mm

Frekvencijski opseg slušalica: 0 – 20.000 Hz

Prečnik zvučnih kutija za uši: 97 mm

Tip mikrofona: stereo

Frekvencijski opseg mikrofona: 100–10.000 Hz

Dužina kabla: 2 m

Cena: oko 60 eura

Kontakt: Cooler Master , www.cmstorm.com

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply