Početna Broj 191 TEST: Huawei Matebook – Po potrebi laptop, po želji tablet

TEST: Huawei Matebook – Po potrebi laptop, po želji tablet

Huawei, veliki proizvođač mobilnih telefona, ulazi na tržište prenosnih računara sa 2-u-1 uređajem koji ima ambiciju da pomeri granice

Plus: Fenomenalan dizajn i premium izrada, fantastičan ekran i olovka
Minus: Obavezno korišćenje dodataka, mekan tastaturni deo

Kada je Huawei svoj nastup u Barseloni, na najvećem svetskom sajmu mobilnih telefona, gde je proizvođač broj 3 na globalu, zapravo posvetio 2-u-1 računaru, najavivši ulazak u x86 arenu, bili smo veoma iznenađeni, ali i obradovani. Obradovani, jer je upravo konkurent specijalizovan za mobilno tržište mogao da „razmrda“ ustaljeni režim PC proizvođača. Naše nade su se obistinile.

Matebook je konačno pred nama. Donosi tri ključne stavke – vanserijski dizajn (koji je možda i suviše specifičan), vrhunsko uživanje i u tablet i u laptop režimu (boljka većine 2-u-1 uređaja jeste da su daleko upotrebljiviji kao laptopovi), kao i izvanrednu Matepen olovku koja obogaćuje korišćenje računara. Najpre – dizajn. Čitav uređaj stiže u a-la-kožnom izdanju, sa mnoštvom magneta koji čvrsto drže stvar na okupu, ali neprimetno i nenametljivo. Sklapanje uređaja se odvija vrlo lako i elegantno, baš kao i povezivanje adaptera koji se isporučuju – a oni su obavezni, budući da Matebook stiže sa samo jednim USB Type-C konektorom.

Debljinom od samo 6.9 milimetara, Matebook impresionira u svakom pogledu. U suštini, budući da je reč o tabletu koji je proširen raznim dodacima da ponudi kupcu i laptop formu, to i ne čudi. Dimenzija ekrana od 12 inča deluje pozamašno, ali se zbog male težine, od svega 640 grama, i debljine rukovanje može okarakterisati odličnim! Razvijen od tablet forme ka laptopu, umesto obrnuto, Huawei donosi jedinstveno iskustvo u tom smislu, posebno zahvaljujući fantastičnom IPS ekranu visokog osvetljenja. Reč je o ekranu rezolucije 2160 x 1440 piksela, sa sjajnom pokrivenošću palete boja i potpuno simetričnim ivicama, što je još jedna stavka o kojoj PC proizvođači ne razmišljaju previše u 2-u-1 računarima, ne razumevajući posledice na korišćenje u vidu tableta, gde ovaj Huawei deluje besprekorno. Debljina i unutrašnja arhitektura bez ikakvih ventilatora je uslovila i malo veće grejanje leđa. Iako ovo nije mana samog uređaja, jer se na taj način, preko metalnih leđa „odvlači“ toplotni višak, osećaj pod prstima (kad se koristi kao tablet) nije baš najugodniji. S obzirom da smo Matebook više opterećivali u laptop modu, ovo grejanje nećemo uzeti kao neku veću manu.

Leave a Reply