Početna Broj 190 TEST: LG 55EG920V – LG verzija savršenstva

TEST: LG 55EG920V – LG verzija savršenstva

Da biste u potpunosti shvatili OLED tehnologiju, jednostavno je morate sami iskusiti i doživeti – po mogućnosti u blago zamračenoj prostoriji – fotografije i video zapisi ne pomažu puno

Plus: Savršen kvalitet prikaza, visok kvalitet paketa
Minus: Visoka cena, bez posebnih nedostataka

Među brojnim tehnologijama prikaza koje su dolazile do nas u proteklim godinama, ogroman je broj onih za koje se tvrdilo da predstavljaju ultimativno rešenje u pogledu kvaliteta; o kojima smo bili „bombardovani“ pričama o besprekornom prikazu i savršenim pokretima, divnim, toplim bojama i sjajnim panelima. Po tome se OLED ne razlikuje previše. Međutim, jedna razlika je drastična i veoma uočljiva – OLED ta obećanja najzad ispunjava!

OLED, odnosno organic light-emitting diode, predstavlja ogroman napredak u odnosu na tradicionalne LED osvetljene LCD televizore, ali i u odnosu na sada već „počivšu“ plazmu. Bez želje da preterujemo s tehnikalijama, moramo samo reći da su boje još lepše, realan kontrast još bolji, a da je crna boja – zaista crna, budući da OLED radi bez pozadinskog osvetljenja, tako da se prikaz crne postiže jednostavnim isključenjem diode. Istovremeno, OLED paneli su tanji, lakši, a u slučaju modela koji imamo pred sobom – zakrivljeni. Sve ovo rezultuje još boljim i većim kvalitetom prikaza u odnosu na tradicionalne displeje. Međutim, da biste sve nabrojano iskusili na adekvatan način, moguće je samo jedno – doživeti to uživo. Nijedna slika, nijedan video ne mogu dočarati taj splet fantastičnog ekrana, kristalno jasnog prikaza, bogatih boja, fenomenalnog odziva, oštrine i kvaliteta.

Zbog toga vam je verovatno jasno i šta mislimo o modelu LG 55EG920V, uređaju koji je direktan povod ovog našeg prikaza, u kojem nismo mogli da vam ne skrenemo pažnju na OLED tehnologiju generalno. Reč je o izuzetnom, ali i skupom uređaju, koji bismo vrlo rado nazvali ultimativnim televizorom. LG je otišao korak – zapravo, tri koraka – ispred ostalih kada je u pitanju OLED tehnologija. Dok su konkurenti odustajali jedan po jedan, ili barem odlagali početak prodaje OLED televizora, LG je forsirao čitavu priču i sada je došao dotle da je jedan OLED 4K flagship televizor otprilike cenovno u rangu u kojem su u proteklim godinama bili flagship LCD 4K televizori.

Sa veličinom od 55 inča, gotovo nestvarno deluje podatak da je debljina modela 55EG920V svega pet milimetara, i to uz korišćenje tehnologije zakrivljenosti ekrana. Uglovi gledanja su široki, nema gubitka kontrasta niti distorzije slike – korisnik je bukvalno u centru zbivanja. Prikaz je izuzetno živahan, a 4K rezolucija (3.840 x 2.160 piksela) sama po sebi donosi veliku oštrinu. Prisutna je podrška za HDR (high dynamic range) tehnologiju, standard za modele visoke klase, koja pruža još bolji prikaz putem još sjajnijih belih i tamnijih mračnih nijansi, donoseći još prirodniji izgled. Pogotovo odziv ne treba da vas brine, budući da OLED televizori imaju i do hiljadu puta brži odziv u odnosu na konvencionalni LCD, pa je slika potpuno glatka i tečna.

Bili bi nam potrebni sati da nabrajamo šta je sve moguće sa ovim televizorom. Uređaje možete povezati putem brojnih konektora, kao što su tri HDMI i tri USB porta, digitalni audio, LAN, komponentni priključci… Podržano je snimanje „u letu“, na eksterni hard disk ili USB drajv koji su priključeni na USB port. Treba znati da je jedan port USB 3.0 tipa, a dva USB 2.0 tipa, te da je neophodna određena minimalna brzina upisa, pa direktno snimanje na eksterni drajv neće raditi sa svakim fleš drajvom. Naravno, tu je i serija podržanih tehnologija kao što su Wireless Display, Miracast, Google Dial i druge. Moguće je podešavati fine detalje slike iz odličnog interfejsa, a korisniku je na raspolaganju i nekoliko predefinisanih režima kako bi uvek odabrao onaj režim prikaza koji je najpogodniji za sadržaj koji gleda (Vivid, Standard, Eco, Cinema, Soccer, Game, Expert 1i 2…).

Kad smo kod interfejsa, baziran je na WebOS 2.0 platformi. Moramo konstatovati da je interfejs fantastično osmišljen, naročito kada radi u kombinaciji sa Magičnim daljinskim. Meniji su predivno animirani, a prilikom podešavanja ćete se i pristojno nasmejati sa animiranim pticama koje vas „vode“ kroz podešavanja. Tu je i Ultra Surround višekanalni virtualni zvuk, koji nudi sjajno audio-iskustvo. Ne samo slika, već i zvuk takođe može biti podešen u nekoliko režima, zavisno od sadržaja koji se gleda. Sve u svemu, mnoštvo opcija je na raspolaganju.

LG je napravio sjajan posao, i u ovom trenutku je praktično jedini koji ima gotov proizvod na tržištu, dok će svi ostali kasniti i morati da se uklope u tempo koji će južnokorejska kompanija nametnuti. OLED prosto morate iskusiti. Ne želimo da kažemo da ga morate imati, jer bi u ovom trenutku to bilo preterivanje, pre svega zbog visoke cene. Međutim, cena je sve niža, i nije daleko trenutak kada ćemo ga svi ne samo želeti, već i moći da ga priuštimo. Prvo druženje sa finalnim proizvodom na nas je ostavilo fenomenalan utisak, i moramo da konstatujemo da jedva čekamo naredne iteracije.

LG 55EG920V
Ekran: Zakrivljen OLED, 4K UHD 3840×2160, LED, 55 inča, 3D
Konektori: HDMI 4K 60p x3, USB 3.0, USB 2.0×2, RF ulaz x2, kompozitni video-ulaz, komponentni video-ulaz, SCART, digitalni optički audio-izlaz, PC audio-ulaz, izlaz za slušalice, LAN, WLAN (Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA, WiDi), CI slot
Tjuneri: Analogni, DVB-T2, CVB-C, DVB-S2
Zvuk: 2.0 Ch Speaker System (2 way 4 SPK), 10W + 10W, Dolby Digital dekoder, Surround sistem
Smart TV: Pokretač (Nedavno/Početna stranica/Moje Aplikacije), LG Store (Premijum, 3D sadržaj, Apps & Games, Moja stranica), Live Menu (kanali, snimljeno), pretraživač interneta
Ostalo: webOS 2.0, 3D naočare (2 kom), Magični daljinski, Time Machine…

Cena: 362.990 RSD
Kontakt: www.lg.com/rs

Leave a Reply