Početna Broj 187 TEST: Samsung Gear S2 – Digitalni sat, analognog oblika

TEST: Samsung Gear S2 – Digitalni sat, analognog oblika

Plus
+ solidna izrada
+ dobro odmerene mogućnosti
Minus
– puni se samo bežično
– samo jedna narukvica
– nema zvučnik ni mikrofon

Napravljen je da bude časovnik i u najvećoj meri on to i jeste. Jedan, a univerzalan. Na raspolaganju su vam desetine različitih brojčanika, ako govorimo o „analognim“ satovima, ili barem isto toliko digitalnih verzija, sa brojevima, a postoje i verzije koje pokazuju i analogno i digitalno vreme, sa još po nekom, vama važnom informacijom. Samsung je među osnovna grafička rešenja stavio na raspolaganje i prikaze koji imaju za cilj da istaknu određena merenja koja vrše implementirani senzori, kao na primer koliki su vam otkucaji srca, koliko ste koraka prešli, stanje baterije… Najinteresantnije je da je za operativni sistem odabran Tizen, čedo iz Samsungove kuhinje.

Zaokružen proizvod

Koliko god da vam deluje veliki, G2 je vrlo prihvatljivih dimenzija. Vrlo je sličan kvarcnim satovima i manji od svih prethodnih iteracija Samsungovih satova. Simetričan je, skladnog oblika i udobno leži na zglobu. Dobili smo sportski sat sa gumenom (elastičnom) narukvicom, koja se bez problema savijala oko zgloba. Jedina zamerka je što je bele boje, ali se lepo slaže sa jednako belim Samsung satom. Voleli bi da u pakovanju dolazi još neka narukvica, no Samsung se ne slaže sa time. Dodali bi da je kačenje specifično i da nećete moći tek tako zameniti kaiš kod sajdžije.

Kućište je potpuno plastično, što nije zamerka. Dole je senzor za očitavanje otkucaja srca, desno dva tastera, a spreda okrugli ekran osetljiv na dodir, oko kojeg je prsten za dodatnu kontrolu sadržaja. Minus je što Gear S2 nije predviđen da se nosi na desnoj ruci. Nadamo se ispravci u nekoj budućoj nadgradnji softvera. Donji taster, ako tako možemo reći, služi za prikaz svih aplikacija instaliranih na satu. Na jedan ekran staje osam ikonica, plus po jedna za sledeći i prošli ekran. Prstenom rotiramo izbor ka željenoj aplikaciji, a pritiskom na ekran otvaramo selektovanu. Gornjim tasterom idemo korak unazad. Direktan pristup osnovnim programima se vrši ako rotiramo prsten.

Baterija traje do 24 sata, ako umereno koristite sve mogućnosti sata. Ako ne, onda ćete morati da ga dopunjavate tokom dana. Ovde stižemo do novog problema – puni se isključivo bežično. U nameri da maksimalno iskoristi raspoloživi prostor, Samsung je uštedeo na microUSB priključku, što znači da na put duži od jednog dana u torbu morate staviti i specijalno postolje na kojem stoji sat dok se puni. Kada zalihe energije padnu na 5% uključuje se Power saving mod. Tada u crno-belom modu možete da vidite koliko je sati i informacije o porukama i pozivima. Štednja vam traje do pet sati (ok 1% na sat), ali se u Power saving modu ne broje koraci. Uključivanjem na punjač za dva sata ste na 100% i spremni za nove avanture.

Leave a Reply