Početna Tech Choice Best Buy Google Asus Nexus 7

Google Asus Nexus 7

blank
ATV & NAUTICA ATV

Nakon nekoliko modela pametnih telefona sa Googleovim potpisom, stigao je i prvi tablet iz porodice Nexus, sa dijagonalom ekrana od 7 inča i najnovijom verzijom operativnog sistema

blank

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Već smo naviknuti na Nexus uređaje koje u ime kompanije Google izrađuju drugi vodeći proizvođači, a čiji je prevashodni zadatak da prikažu sve mogućnosti novih verzija Android platforme i softverskim inženjerima obezbede uređaj koji će im pomoći u razvoju dodatnih aplikacija. Srećom po ostale korisnike, poslednjih nekoliko modela nisu samo to, već i veoma dopadljivi, praktični i pristupačni vrhunski pametni telefoni. Čini se da je tim tragom pošao i prvi Google tablet, proizveden u Asusovim fabrikama, jednostavno nazvan Nexus 7.

 

Tablet za jednu ruku

 

Ono „7“ u nazivu je zbog dijagonale ekrana od sedam inča, što znači da je ceo uređaj otprilike duplo manji od iPada i 10-inčnih Android tableta. Ovde su projektanti pokušali da što više uštede na dimenzijama, pa je prostor sa jedne i druge strane duže stranice ekrana znatno uži nego što smo navikli kod drugih „sedmica“. Zbog toga je uređaj u portretnoj orijentaciji bez problema moguće držati jednom rukom, što je detalj koji je pohvalila većina onih kojima smo pokazali novi Nexus. Bez obzira na nisku cenu uređaja, kvalitet izrade je na visokom nivou, a posebno nam se svidela zadnja strana izrađena od zaobljene gumirane plastike, sa teksturom koja obezbeđuje sigurno i stabilno rukovanje, bez bojazni da će aparat svakog časa skliznuti sa dlana. Najveći deo prednje strane zauzima ekran. Iako kontrast i zasićenje boja nisu kao kod Super AMOLED panela, IPS LCD na Nexusu obezbeđuje odličnu vidljivost pod oštrim uglovima gledanja, a visoka rezolucija od 800 x 1280 piksela čini da slika izgleda veoma jasno i oštro. Pored displeja, na prednjoj strani imamo još samo kameru za komunikaciju koja se ni po čemu posebno ne ističe. S obzirom na male dimenzije i mogućnost udobnog držanja jednom rukom, ozbiljnija kamera sa zadnje strane bila bi koristan dodatak, ali je novi Nexus i bez nje odličan višenamenski uređaj.

 

blank

Mašina za više namena

Premda veoma pristupačan i, kao što smo videli, malih dimenzija, Nexus tablet snagom ne zaostaje za mnogo skupljim 10-inčnim Android tabletima. Naime, pogoni ga Tegra 3 hardverska platforma sa quad-core prcesorom i grafičkim čipom sa čak 12 jezgara, što garantuje odličnu zabavu prilikom igranja igrica i uživanja u multimediji. Shodno običaju da u Nexus modele ugrađuje praktično sve što postoji od hardverskih modula, Google ni ovde nije štedeo, pa imamo i veoma dobar GPS čip, digitalni kompas, akcelerometar i žiroskop, a jedinu zamerku upućujemo zbog nedostatka HDMI izlaza za eksterni ekran ili TV aparat. Zauzvrat je tu sve popularniji NFC, čiji je prijemnik smešten u gornjem delu zadnje strane tableta. Dovoljno je da drugi uređaj ili NFC tag približite ovoj površini i oni će trenutno moći da razmenjuju podatke, za šta je sa softverske strane zadužen Android Beam, jedna od novina unapređene verzije platforme (vidi okvir). Sve u svemu, ovo je jedna od najuspešnijih hardversko-softverskih kombinacija u Android svetu koju smo imali priliku da testiramo.

 

Povratak vere u „sedmice“

 

Do sada smo nekoliko puta izrazili sumnju prema Android tabletima dijagonale 7 inča, u smislu upotrebne vrednosti ekrana koji je suviše mali za udobno krstarenje internetom i čitanje knjiga i časopisa sa mnogo ilustracija. Međutim, ako ih posmatramo kao naprednu alternativu elektronskim čitačima knjiga (uglavnom beletristike) sa e-ink displejima, onda se priča menja. Na popularizaciji ove dijagonale kod tableta podosta je uradio Amazon.com sa Kindle Fire modelima, koji su ujedno i glavna konkurencija Google Nexus tabletu. Pored toga, 7-inčni ekrani idealni su za uživanje u filmovima i pregledanju fotografija, pa se i naše mišljenje o njima polako menja. Google Nexus 7 („nexus“ inače znači spona ili veza), sa odličnom rezolucijom displeja, izuzetno pristupačnom cenom i softverskom platformom koja konačno savršeno funkcioniše na uređajima sa većim ekranima, samo je dodatno doprineo povratku vere u „sedmice“ i predstavlja još jednu sponu između korisnika i Android tableta.

 

Ukusne žele bombone

 

Pored testiranja hardverskih komponenti modela Nexus 7, imali smo priliku da oprobamo i najnoviju verziju 4.1 Android operativnog sistema, prema već utvrđenom standardu popularno nazvanu „Jelly Bean“ (eng. žele bombon). Premda bi se prema oznaci moglo reći da su unapređenja minimalna, ova verzija krije brojna prijatna iznenađenja. Prvo od njih je očigledno poboljšanje performansi, sa boljim odgovorom sistema na skrolovanje i na druge zadatke koje mu zadajete potezima prstiju, bržim radom aplikacija i – čini nam se – unapređenom stabilnošću. Prema testiranju koje smo sproveli na nekim drugim uređajima kod kojih je izvršen prelazak sa verzije 4.0 na 4.1, izgleda da je i vek baterije sada nešto duži, odnosno da je optimizovana i potrošnja energije, pogotovo kod programa i procesa koji rade u pozadini. Druga vidljiva promena je nova traka za notifikacije u vrhu ekrana. Potezom dva prsta sada svaku notifikaciju možete dodatno da „otvorite“ i da pregledate detalje. Ako prst držite malo duže na poruci, moći ćete direktno da pređete u podešavanje aplikacije koja ju je poslala i da isključite notifikacije ukoliko vam „dosađuju“. Postavljanje vidžeta na ekrane sada je mnogo lakše, jer će se postojeći sadržaji automatski pomeriti da bi oslobodili prostor za novi.

 

Novina o kojoj se najviše priča je Google Now, sistem koji pruža dodatne informacije korisniku u zavisnosti od podataka koji postoje na uređaju kao što je kalendar obaveza, trenutna lokacija, istorija pretraga, vremenska prognoza i slično. Sistem kartica sa informacijama pokušava da zaključi i pogodi vaša interesovanja i potrebe, i to čini poprilično uspešno. Vremenom će postati sve „pametniji“, pa će čak pogoditi gde radite i živite, koje vam je radno vreme, redovnu rutinu i navike. Tako nam se dogodilo da u 5 popodne dobijemo obaveštenje o vremenu potrebnom za put do kuće, sa sve mapom i navigacijom. Slično je i sa sastancima za koje postoji lokacija, pa ćete obaveštenje dobiti onoliko vremena pre početka koliko vam je potrebno da stignete do mesta održavanja. Osim nabrojanog, poboljšane su glasovne komande, virtuelna tastatura, rad sa kamerom i druge komponente.

 

Plus: Rezolucija ekrana

Plus: Male dimenzije

 

Minus: Kamera

Minus: Nemogućnost proširenja memorije

 

Tehničke karakteristike:

Oznaka: Google Nexus 7 by Asus

Mreže: –

Operativni sistem: Android 4.1

Procesor: Nvidia Tegra 3, Cortex-A9, quad-core, 1,3 GHz

Memorija: Storage 16 GB, RAM 1 GB

Ekran: 7 inča, 800×1280 piksela, IPS LCD

Masa:  340 g

Dimenzije: 198x120x10,5 mm

Povezivanje: WiFi, Bluetooth, USB

Proširenje: –

Kamera: 1,2 MP sa prednje strane

Baterija: 4.320 mAh

Ekstra: GPS, NFC, digitalni kompas

 

Kontakt: www.lge.com

BMW_NextGen_2020