Početna Tech Choice HP Envy Spectre XT

HP Envy Spectre XT

blank
BMW_NextGen_2020

Ultrabuk na HP način

blank

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Nakon veoma specifičnog Spectre ultrabuka, na testiranje je stigla i njegova „narodna“ varijanta, oznake Spectre XT. Razlike su manje ili više primetne, a mnogi će svakako pozdraviti najbitniju razliku u očima kupaca – nižu cenu…

U luksuznom pakovanju, kako i dolikuje brendu HP-ove reputacije, nalik na kutiju za cipele, stiže nam 13,3-inčni ultrabuk koji je, za razliku od starijeg brata iz Spectre familije, izrađenog od stakla, u potpunosti izrađen od aluminijuma. To je istovremeno i najznačajnija razlika – dok se Spectre presijavao u staklu, koje je pride bilo veoma skupo Corning Gorilla Glass/staklo koje se ne lomi (i za koje u HP-u tvrde da je tvrđe od aluminijuma i otpornije na ogrebotine), dotle se Spectre XT zadovoljava klasičnom izradom, sa ispoliranim aluminijumom koji se lako održava i daje računaru onaj tipičan šmek – i koji se, pride, ne presijava, tako da na ovom računaru nema nikakvih glossy površina (izuzmemo li sam ekran). Istovremeno, ta razlika u dizajnu i materijalima od kojih se računar izrađuje automatski znači i primetno nižu cenu.

Kad smo kod ekrana, njegova rezolucija iznosi „HD-standardnih“ 1366 x 768 piksela. Ekran Spectre XT je sasvim solidnih karakteristika, sa dobrim bojama i živopisnim prikazom – uz odsjaj koji je tipičan za HP računare visoke klase namenjene consumer segmentu. Još jedna razlika u odnosu na skuplji Spectre sastoji se u tome što se ovde ekran ne prostire „od ivice do ivice“, iako jeste presvučen staklom.

No, zato je tu Beats Audio, odličan zvučni sistem koji garantuje da ćete imati natprosečno kvalitetan zvuk (neki kažu i najbolji, mada naše uho, nažalost, nije toliko istrenirano) za jedan laptop. Tastatura i tačped su odlični. Tačped je osrednje veličine, što znači da je sasvim pogodnih dimenzija za jednu trinaesticu, i reč je o tačpedu klikpad tipa. To znači da možete kliknuti po čitavoj njegovoj površini, što značajno povećava ugodnost u radu. Tastatura je čiklet tipa i kuckanje po njoj je sasvim udobno.

Na bokovima računara smešteni su svi dodatni konektori. Prisutna su dva USB porta, jedan 3.0, a drugi 2.0, pri čemu potonji i služi kao Quick Charge port. LAN konektor je pune veličine, ali se isto ne može reći i za video-izlaz – nema direktnog HDMI niti bilo kog drugog izlaza, već ste osuđeni na mini-izlaz, te na kombinovanje istog s odgovarajućim adapterima. Ali, na to smo već navikli kod ultrabukova. Spomenimo još i čitač kartica, audio-konektor, kao i veb kameru od 2 megapiksela.

Šta se nalazi ispod haube? Ovde, praktično, nema nikakvih iznenađenja. Ko je pročitao makar dva-tri teksta o ultrabukovima verovatno i sam može da ponudi odgovor na to pitanje. Intel Core i5-3317U procesor koji radi na 1,7 GHz (u Turbo taktu do 2,6 GHz), 4 GB DDR3 memorije, integrisana Intel HD 4000 grafika, kao i brzi SSD kapaciteta 128 GB mogu se videti u različitim modelima više proizvođača, u skladu sa ponudom čipova (pre svih, Intela), te restrikcijama i ograničenjima koje po ovim pitanjima nameće Intel. Podržani su svi zastupljeniji vidovi povezivanja, žičani i bežični.

Sve ima svojih slabijih strana, pa tako i Spectre XT. Ne računajući ono što bismo joj mogli zameriti usled formata i performansi, pošto uređaj ni ne stremi da sa te strane pruža više od onoga što je potrebno mejnstrim korisnicima, najveću zamerku upućujemo na račun neujednačenog rada kulera. Događalo nam se da se kuler ubrzava i usporava, bez nekog očiglednog razloga – recimo, tokom kuckanja ovih redova.

Proizvod stiže sa Windows 7 Home Premium operativnim sistemom i sa softverske strane nudi više HP dodataka, među kojima bismo naročito istakli podršku za CoolSense. Ali, HP je otišao i korak dalje, pa tako korisnici Spectre XT uređaja besplatno dobijaju preinstalirane Adobe Photoshop Elements 10 i Premiere Elements 10, koji mogu biti veoma zanimljivi mnogim korisnicima i mogu predstavljati dodatni prodajni adut.

blank

Sveukupno, Spectre XT je dobro zaokružen proizvod. Reč je o modernom, dobro osmišljenom, lepo dizajniranom uređaju vrlo kvalitetne izrade. Biće idealan za sve korisnike koji žele stil i luksuz ali u klasičnoj formi, i za one kojima je prosečno snažna mašina sasvim dovoljna za svakodnevne zadatke. Oni koji žele ekstravagantan dizajn i izradu, mogu se odlučiti za „običan“ Spectre ultrabuk. Sa XT modelom, HP je u potpunosti pokrio kompletan segment i ostaje nam samo da vidimo kako će se ovi modeli pokazati u prodaji, odnosno da čekamo narednu generaciju ultrabukova i da vidimo šta će nam novo proizvođači PC računara doneti.

Plus:

odličan kvalitet izrade, dizajn

visok stepen prenosivosti

Minus:

očekivali smo ekran više rezolucije
ponekad malo bučniji bez očitog razloga
OS: Windows 7 Home Premium
Procesor: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz
Memorija: 4 GB DDR3
SSD: 128 GB
Grafika: Intel HD 4000
Ekran: 13,3 inča, 1366×768 piksela
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth, WiDi
Ekstra: 1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, video-izlaz, LAN, čitač memorijskih kartica, veb kamera 2 mpx
Masa: 1,4 kg
Kontakt: HP, www.hp.rs

BMW_NextGen_2020