Početna Tech Choice HTC One X+

HTC One X+

blank
ATV & NAUTICA ATV

Unapređenje u svakom pogledu. Prolećni hit kompanije HTC dobio je dostojnog naslednika. Model HTC One X sada ima jedan veliki plus, i figurativno i bukvalno…

Tajvanski HTC je predstavio novitet kojem se ipak malo ko nadao, budući da je HTC One X bio zaista odličan telefon sa naprednim karakteristikama, koje zadovoljavaju i potrebe najzahtevnijih korisnika. Stoga ćemo One X+ mnogo porediti sa prethodnikom, budući da je oblik ostao identičan, ali da gotovo da ne postoji segment telefona koji nije unapređen ili makar izmenjen, bilo da se radi o čipovima, dizajnu ili nečem trećem.

Već sama oznaka, koja se vrlo malo razlikuje od prethodnika („+“ u oznaci) sugeriše da ne treba tražiti potpuno novi uređaj, već unapređenu verziju dotadašnjeg. Međutim, promena ima mnogo, i gotovo da je jedino što je ostalo neizmenjeno oblik uređaja i njegove dimenzije (ali ne i masa, koja je 5 grama veća). Čim ugledate telefon, uočićete prvu promenu – umesto dosadašnjih belih i sivih varijanti, One X+ stiže u crnoj boji, sa primesama crvenih detalja u vidu Beats logotipa i prstena oko kamere, koji doprinose estetskom ugođaju, ali i diferencijaciji u odnosu na druge proizvode. Sam uređaj izrađen je od mat polikarbonata, koji je pritom i gumiran, tako da veliki telefon (4,7 inča) odlično leži u svakoj većoj šaci. Vrlo je bitno da imate osećaj da u ruci držite vrlo kvalitetnu spravu, a ne nekakav „plastikaner“ ili nešto slično. Rezolucija ekrana je takođe nepromenjena (720 x 1280 piksela), ali je zaštitno staklo sada Corning Gorilla 2. Super LCD 2 je dosta unapređen u odnosu na ranije generacije Super LCD tehnologije i nivo prikaza je zaista na izuzetno visokom nivou.

Odakle početi sa dodatnim unapređenjima, a ne otići predaleko u tehnikalije? Zaista, gotovo svaki segment je unapređen i poboljšan, i to sa vrlo realnim uticajem na korisničko iskustvo. Možda je najbolje da pođemo od baterije – 2.100 umesto dosadašnjih 1.800 mAh, što u prevodu znači nešto bolju autonomiju. Zadnja kamera od 8 megapiksela nominalno nije pretrpela značajnije izmene, ali sada može da snima 1080p video u 30 kadrova/sek. umesto u 24 kadra/sek, što rezultuje kvalitetnijim video-zapisom. Naravno, ostala je odlična mogućnost vrlo brzog snimanja velikog broja fotografija, simultanog snimanja videa kamerom i snimanja fotografija, uz vrlo brzo butovanje kamere, jer od trenutka pritiska na ikonicu do pune spremnosti za rad treba manje od 2 sekunde. Prednja kamera je takođe poboljšana i snima u 1,6 umesto u 1,3 megapiksela.

Prisutne su male, ali značajne promene i „ispod haube“. Tako umesto Tegra 3 četvorojezgarnog čipa na 1,5 GHz sada imamo Tegra 3 čip na 1,7 GHz, što dodatno doprinosi osećaju posedovanja brzog telefona. Zahvaljujući (i) ovome, One X+ bi trebalo da bude jedan od telefona koji će biti sertifikovan za Playstation mobilne igre kada Sony bude pustio ovaj servis u rad za Android platformu. Možda u ovom trenutku to ne mora biti preterano značajan podatak, ali dugoročno gledano, ima i te kako smisla, i One X+ je prvi telefon koji stiže sa tim sertifikatom. Mana HTC One X telefona u smislu nepostojanja slota za SD karticu nije otklonjena – makar ne na taj način, budući da i dalje nema SD slota, ali je količina raspoloživog prostora duplirana (64 umesto 32 GB). Sistemski RAM je ostao identičan – 1 GHz.

Što se tiče podržanih tehnologija za povezivanje, tu je sve što smo imali i ranije – microUSB preko kojeg komunicirate sa računarom i punite bateriju, Wi-Fi 802.11n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, vrlo zanimljivi NFC, te Bluetooth 4.0. Novost koju nećete primetiti na prvi pogled stiže u vidu podrške za GLONASS GPS, uz standardni A-GPS. Radi se o ruskom sistemu globalnog pozicioniranja (Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema), kojem je glavna odlika daleko brža komunikacija sa satelitima, i može sjajno da posluži u našim uslovima korisnicima koji traže alternative zvaničnim navigacijama.

Korisnički interfejs doživeo je manje izmene (Sense 4+ UI umesto „samo“ Sense 4), ali one nisu  revolucionarne (možete da vidite koliko vam je mesta ostalo u telefonu dok slikate, imate neke nove aplikacije za galerije i ispomoć prilikom prvog pokretanja telefona, pristup muzičkom servisu i tako dalje). Naravno, sve to radi na poslednjoj verziji Android tehnologije, Jelly Bean operativnom sistemu. Imamo malu zamerku – telefon ume da se zagreje sa zadnje strane prilikom intenzivnije upotrebe, ali to je sasvim očekivano, s obzirom na to šta je sve u njega upakovano, zar ne?

blank

Još jedna stavka koja je doživela „unapređenje“ je i cena. Očekuje se da će cena telefona u slobodnoj prodaji iznositi čitavih 750 evra! To nikako nije mala suma, ali je za očekivati da će većina zainteresovanih za ovaj telefon isti kupovati preko daleko povoljnijih paketa kod mobilnih operatera, gde će cena iznositi – pogađate – od 1 dinar pa naviše, zavisno od paketa. Najbitnije je da telefon donosi mnogo unapređenja u odnosu na dosadašnji model. Isto tako, subjektivan osećaj dok držite telefon u ruci je izuzetno pozitivan, posebno zbog odličnog kvaliteta izrade i upotrebljenih materijala. Uz izvanredne performanse, možemo slobodno konstatovati da sa ovim modelom nema greške, pod uslovom da ste u stanju da izdvojite ovoliku količinu novca za mobilni telefon. HTC je napravio zaista izuzetan telefon.

 

plus: performanse, ukupan utisak
plus: kvalitet izrade, kompletan paket

minus: očekivano visoka cena
minus: grejanje prilikom intenzivnije upotrebe

HTC One X+

OS: Android 4.1.1 Jelly Bean

Ekran: 4,7 inča, 1280×720, Super LCD2,
Platforma: Tegra 3 Quad Core, 1.7 GHz
GPU: ULP GeForce GPU
Memorija: 1 GB / 64 GB
Kamere: zadnja 8 Mpx, autofokus, LED blic, 1080P / prednja 1,6 Mpx

Ostalo: Beats Audio, NFC, A-GPS i GLONASS GPS, Corning Gorilla 2

Baterija: 2.100 mAh

Dimenzije:  134,4 x 69,9 x 8,9 mm, 135 g

Cena: oko 750 evra

Kontakt: HTC, www.htc.com