Početna Tech Choice Huawei Ascend D1 quad XL U9510E

Huawei Ascend D1 quad XL U9510E

blank
ATV & NAUTICA 2020

Predstavljen još na MWC sajmu, željno iščekivan više meseci, napokon je stigao u redakciju, da pokaže šta ume. Procesor je napravio Huawei razvojni tim, što je veliki iskorak iz današnje prakse da se core sistem kupuje sa strane, kao što rade LG, HTC i mnogi drugi.

Ovaj telefon je dokaz da je Huawei sposoban za dalje domete i pokazuje da Kina ima sopstvenu produkciju viskokvalitetnih primeraka. Kako je prošao testiranje? Velik je i težak, a lako staje u ruku i komotan je za korišćenje – dobitna kombinacija! Ima blago zaobljene ivice, a poleđina izrezbarenu tastaturu, pa čvrsto leži u šaci. Ekran dosta gubi na vidljivosti kada ga izložite direktnom svetlu, dok u senci prikazuje pun sjaj i lepotu. Boje su dosta žive, a visoka rezolucija i velika gustina tačaka doprinose odličnom ugođaju tokom korišćenja. Dovoljno je velikih dimenzija za komotno pisanje poruka i u portretnom i u pejzažnom položaju.

Brz je kao One X i SGS3, što je za respekt. Multimedija se emituje besprekorno. Brza grafika obrađuje filmove visoke rezolucije bez seckanja; reprodukovanje muzike zahteva dobre eksterne zvučnike, jer je zvučnik na telefonu ispod proseka. Kamera je brza i kvalitetna, sa dosta dodatnih opcija za napredne mogućnosti. Boje na slikama su veoma verne pravim, ali kada uveličate fotografiju, shvatate da je to samo telefon – nema oštrine detalja koja se očekuje od premijum modela. Baterija traje cela dva dana, ako imate moć volje da budete umereni u korišćenju.

Interfejs je prevashodno zasnovan na Google osnovama. Dosta liči na Nexus. Nismo ni očekivali dobru softversku podršku, u vidu ambicioznog korisničkog interfejsa koji objedinjuje sve one sitne programe, što su instalirani u telefonu. Da, ima hrpa programa što pružaju razne mogućnosti, ali mislimo da bi krajnje iskustvo bilo mnogo jače kad bi se njima prirodnije upravljalo. Ovako, ostaje nam da se nadamo sledećoj generaciji telefona, kada bi po nekom prirodnom redosledu stveri, bilo predstavljeno korisničko okruženje dostojno ostatku visokokvalitetnog sistema.

Od priloženih programa, najinteresantniji je komplet za backup podataka. U pitanju je veoma napredan softver za čuvanje esencijalnih podataka. Korisnik može da izabere učestanost i obim skladištenja na sigurnu internet lokaciju, a ostalo je na programu. Pored osnovnih parametara, kao što su kontakti, istorija poziva i SMS poruka, skladište se i obaveze u kalendaru. Slažemo se da sličnih programa ima u Google Play prodavnici, no program potpisan od Huawei-a pokazuje razboritost i svesnost da najskuplji telefon iz kuće mora imati neki vid sigurnosti podataka.

Pravi kineski telefon s četiri jezgra je pokazao da postoji znanje i da ubuduće treba računati na Huawei kao sposoban brend, spreman za nova dostignuća.

Huawei Ascend D1 quad XL U9510E

OS: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)

Procesor: Huawei K3V2, Quad-core 1,4 GHz

Podaci: 8 GB + microSD

Kamera: 8 Mpx/FullHD / HD

Ekran: IPS+ LCD, 4,5 inča / 720×1280 / 326ppi

Baterija: 2600mAh

Povezivanje: HSPA; WiFi; BT

Dimenzije: 129x64x11 mm; 150 g

+ odličan hadrver

+ velika autonomija

– previše plastičan

– neodgovarajući interfejs

Cena: Uzorak

Kontakt: Huawei, www.huawei.com