Početna Tech Choice Huawei MediaPad 10 FHD

Huawei MediaPad 10 FHD

blank
ATV & NAUTICA 2020

Prijatno iznenađenje

blank

Ekran visoke rezolucije i moćan procesor dovoljan su razlog da pažnju usmerite na Huawei MediaPad 10 FHD

U jednom od ranijih brojeva već smo konstatovali da kompanija Huawei svoj nastup na mobilnom tržištu preduzima krajnje ozbiljno. Od stidljivog proizvođača koji se dugo krio iza tuđih brendova, „mali zmaj“ kineske elektronske industrije prerastao je u respektabilnog igrača koji ne krije ambiciju da konkuriše liderima. Posle serije kvalitetnih mobilnih telefona, ponovo smo prijatno iznenađeni proizvodom koji po pristupačnoj ceni nudi performanse kakve je malo ko očekivao.

Huawei MediaPad 10 FHD  je zaista moćan računar, sa 10-inčnim IPS ekranom rezolucije 1920 x 1200 piksela, četvorojezgarnim Cortex A9 procesorom koji radi na 1,2 GHz, kvalitetnom kamerom sa dvostrukim LED blicem i obiljem memorije. Spakovan u kućištu od kvalitetnog aluminijuma, ovaj tablet zasnovan je na Ice Cream Sandwich verziji Androida. Sve u svemu, u pitanju je uređaj koji otvoreno konkuriše ne samo Android tabletima više klase, već i neprikosnovenom iPadu.

Minimalistički dizajn i kvalitetan materijal (brušeni aluminijum) uz idealne gabarite ostavljaju utisak skupocenog uređaja koji će podjednako zadovoljiti svojim izgledom i mogućnostima. Na prednjoj strani nalazi se videocall kamera rezolucije 1,3 Mpx, kao i ekran oivičen crnim rubom; na levoj ivici kućišta smešten je 3,5 mm ulaz za slušalice, na donjoj strani je priključak za punjač, odnosno dok sa tastaturom (v. antrfile), po desnoj ivici smešteni su tasteri za uključivanje ekrana i tasteri za regulisanje jačine zvuka. Na gornjoj ivici, zaštićen plastičnim vratancima, nalazi se microSD slot i ležište za SIM karticu pune veličine. Sa zadnje strane, bliže gornjoj strani, nalazi se otvor sočiva 8-megapikselne kamere sa dva LED blica, dok se otvori Dolby stereo-zvučnika nalaze u blizini, bliže ivici kućišta. Od priključaka, dakle, nedostaje samo USB.

Ekran zaslužuje naročitu pažnju, kako zbog kvaliteta slike na IPS panelu, tako i zbog činjenice da na dijagonali od 10 inča nudi rezoluciju od 1920 x 1200 piksela (gustina 226 ppi). Gledanje HD fotografija i video-zapisa na ovom ekranu zaista je prijatno iskustvo, a da bi sve po njemu „klizilo“ kako Bog zapoveda, pobrinuće se živahni procesor sa četiri jezgra, još uvek retka pojava u tablet računarima. Naravno, nismo izdržali da ne poteramo buljuk testova za merenje, i bili smo uglavnom zadovoljni rezultatima koji su bliski Asusovim Transformerima, koje često uzimamo kao reper za brzinu, i još bliži Samsungovom Galaxy Noteu 10.1, koji se pokazao kao prilično brza „zverka“.

Što se softverske osnove tiče, MediaPad 10 FHD nudi nešto stariju izvedbu Ice Cream Sandwich Androida (v4.0), koja je „tapacirana“ korisničkim interfejsom Emotion UI, koji se karakteriše dobro optimizovanim grafičkim okruženjem, odsustvom menija sa aplikacijama (App Drawer) i još nekim trikovima koji olakšavaju korišćenje i doprinose boljoj preglednosti. Od preinstaliranih aplikacija treba istaći DLNA klijent, Facebook, PDF čitač i igru Fruit Ninja Puss in Boots,  kao i fenomenalnu Kingsoft Office svitu kancelarijskih programa.

Utisak koji smo stekli koristeći ovaj tablet veoma je pozitivan. Visok kvalitet izrade, udobnost u radu koju obezbeđuje snažan hardver (ovo se naročito odnosi na glatku reprodukciju HD video-sadržaja) i natprosečan kvalitet audio-reprodukcije dovoljan su razlog da vam izmame osmeh na lice svaki put kada ovaj tablet uzmete u ruke. Ni na bateriju nemamo većih zamerki, mada bismo bili još zadovoljniji da je autonomija za sat ili dva duža. Kamera je osrednjeg kvaliteta, pa ne treba očekivati neke vanserijske rezultate na ovom planu.

Sve u svemu, Huawei nas je još jednom veoma prijatno iznenadio kvalitetnim i pristupačnim Android uređajem, kojem je veoma teško „iskopati“ manu koja bi nas odvratila od najtoplije preporuke za kupovinu.

blank

Antrfile

I tastatura pride

Huawei S10-D01 dok sa QWERTY tastaturom za Huawei MediaPad 10 FHD je dodatak je koji će ovaj moćan tablet pretvoriti u mali laptop. Postolje je izrađeno od istog materijala kao i tablet (srebrni aluminijum), a odgovarajuća masa, kao i četiri gumene nožice obezbeđuju potrebnu stabilnost na radnoj površini. Ako imamo u vidu ograničene dimenzije postolja i male tastere, tastatura je izuzetno udobna: tasteri su dovoljno razmaknuti, a prečice u gornjem redu omogućavaju brz pristup najkorišćenijim funkcijama (zaključavanje ekrana, uključivanje kamere i Bluetooth/WiFi prijemnika, podešavanje osvetljenja, jačina zvuka itd.). Ispred tastature nalazi se relativno prostran tačped čija boja odgovara boji kućišta.

Tablet se sa postoljem povezuje „ubadanjem“ donje ivice u žleb sa konektorom. Isti konektor nalazi se na levoj bočnoj strani postolja i to je, nažalost, jedini dostupan port (nažalost, propuštena je mogućnost da se postolje opremi HDMI, USB i drugim korisnim priključcima).

+Ekran, izrada

+Kvalitet zvuka, performanse

-Kamera, autonomija

-Ne baš najsvežiji Android

Huawei MediaPad 10 FHD

OS: Android v4.0.4 Ice Cream Sandwich

Memorija: 1 GB RAM-a, 8/16/32/64 GB flash, microSD do 32 GB

Kamera: 8 MPx, prednja 1,3 MPx

Ekran: IPS LCD 10 inča, 1920×1200 piksela

Povezivanje: EDGE/HSDPA/HSUPA, Wi-Fi b/g/n/hotspot, Bluetooth, A-GPS

Autonomija: 20 h rada, 1080 h u stanju pripravnosti

Dimenzije: 257,4 x 175,9 x 8,8 mm, 580 grama

Cena: Uzorak

Kontakt: Huawei, www.huawei.com

Leave a Reply