Početna Tech Choice LG Optimus Vu P895

LG Optimus Vu P895

blank
ATV & NAUTICA 2020

Neobičan uređaj na prelazu između pametnog telefona i tableta uspešno miri dva naizgled sučeljena koncepta – kompaktne dimenzije i udobnost korišćenja. 

Večita dilema među korisnicima – da li kupiti smartfon ili tablet – kreirala je plodno tle za proizvođače koji imaju dovoljno hrabrosti da eksperimentišu sa svojim proizvodima. U ovu kategoriju svakako se ubraja i LG, kompanija kojoj inovativnost nikada nije nedostajala. Ovoga puta Korejci nam predstavljaju nešto što još nismo videli – telefon s velikim 5-inčnim ekranom rezolucije 1024×768 piksela, čija je razmera slike 4:3, što ga čini najširim telefonom do sada. Ovakav uređaj, pokazalo se tokom našeg testiranja, idealan je za unos teksta, krstarenje internetom i čitanje elektronskih knjiga.

LG Optimus Vu ostvario je veliki uspeh na tržištima Južne Koreje i Japana, a od ove jeseni dostupan je i korisnicima sa Starog kontinenta. Vu je došao u pravom trenutku, dok se rat na ovom tržištu još nije toliko rasplamsao da ne ostavi prostora za nove igrače, i kada većina korisnika radije, zarad uštede, traži uređaje koji objedinjuju funkcionalnost tableta i mobilnog telefona.

Optimus Vu je zasnovan na Tegra 3 platformi sa 4-PLUS-1™ NVIDIA Tegra 3 Quad-Core procesorom, koji nudi gotovo savršen balans između performansi i energetske zahtevnosti (uverili smo se u to na modelu HTC One X). Brzinom telefona smo zaista impresionirani, kao i njegovim performansama u toku reprodukcije zahtevnijih igara i HD filmova. Odličnom utisku umnogome doprinosi i kvalitetan displej sa IPS panelom, koji se odlikuje visokom rezolucijom, izuzetnom oštrinom i besprekornom kolornom reprodukcijom. Baterija je integrisana u kućište (uz malo strpljenja i uz odgovarajući alat, poklopac kućišta se može lako odstraniti i u kućnim uslovima), dok je SIM slot zamenjen kod nas još uvek nepopularnim microSIM ležištem. Pored standardnih opcija za povezivanje (microUSB, WiFi, Bluetooth, GPS), postoji i NFC čip. Autonomija je izuzetno dobra, zahvaljujući bateriji kapaciteta 2.080 mAh, koja će uz umereno korišćenje izdržati dva puna dana bez punjača.

Nešto manje oduševljenja izaziva dizajn kućišta, koji potpuno odstupa od uglađene spoljašnjosti high-end uređaja drugih proizvođača – u ovom slučaju govorimo o prijatno svedenom i „simpatično ružnjikavom“ kućištu koje nosi prepoznatljiv LG „potpis“, kakav viđamo i na ostalim uređajima ovog proizvođača. S druge strane, odmereni gabariti doprinose boljoj ergonomiji i većoj udobnosti u radu, naročito pri unosu teksta (sve prednosti šireg ekrana ovde dolaze do punog izražaja). Optimus Vu opremljen je i prednjom videocall kamerom od 1,2 Mpx i glavnom Full HD kamerom od 8 megapiksela na zadnjoj strani, koja je potpomognuta LED blicem. Telefon se isporučuje sa 32 GB interne memorije (RAM broji 1 GB), a što se softvera tiče, pokreće Android 4.0.4 (nadamo se skorom apgrejdu na v4.1 Jelly Bean). Korisničko okruženje je veoma kvalitetno, a kao jedan od posebno korisnih detalja izdvaja se aplikacija Quick Memo, koja predstavlja naročit editor za hvatanje beleški direktno na ekranu aktivne aplikacije.

Što se tiče utiska o radu s olovčicom, nećemo vam biti od velike pomoći, jer je model koji smo testirali isporučen bez ovog dodatka. To što se olovka, prema rečima dobavljača, negde „usput zagubila“ ne treba da čudi, jer Optimus Vu na kućištu nema ležište za stajlus (LG ga je krstio kao „Rubberdium“). To znači da ne postoji mesto na kojem se olovčica može bezbedno odložiti, pa nas ne bi čudilo ako Rubberdium jednog dana pronađemo kraj nekog budilnika i kolekcije izgrebanih LP ploča Zdravka Čolića na nekom buvljaku. Jedino što o olovci znamo jeste da se razlikuje od S-Pen stajlusa na Galaxy Noteu, jer ne prepoznaje različite stepene pritiska, te se ponaša kao manje-više bilo koja druga olovka za kapacitivne ekrane. Srećom, u radu nismo osetili veću potrebu za „piskaranjem“, jer se sve operacije obavljaju brzo i precizno i pomoću prstiju.

blank

Da budemo potpuno iskreni, prvi pogled na LG Optimus Vu nije nas naročito oduševio, no posle nekoliko dana intenzivnog korišćenja više nismo želeli da se odvojimo od njega. To je jedan od onih uređaja koji vam polako i neprimetno ulaze „pod kožu“ i postaju omiljeni gadžet za svaku priliku.

+brzinske performanse

+automonija

-baterija integrisana u kućište

-cena

LG Optimus Vu P895

OS: Android v4.0.4 Ice Cream Sandwich

Memorija: 1 GB RAM-a, 32 GB flash, microSD do 64 GB, microSIM

Kamera: 8 MPx, prednja 1,2 MPX

Ekran: HD-IPS LCD 5 inča, 768×1024 piksela

Povezivanje: Wi-Fi b/g/n/direct/DLNA/hotspot, Bluetooth 4.0, microUSB, NFC

Autonomija: 16 h rada, 510 h stand-by

Dimenzije: 139,6 x 90,4 x 8,5 mm, 168 grama

Kontakt: LG, www.lg.com