Početna Tech Choice Naim UnitiLite

Naim UnitiLite

blank
ATV & NAUTICA ATV

Mlađi brat

blank

Kao što smo videli iz dosadašnjih testova, Naim je jedan od malobrojnih proizvođača koji imaju ozbiljnu ponudu multifunkcionalnih sprava više klase.

Mora se priznati da ovaj segment Naimu zaista odlično polazi za rukom, a konstruktori britanske kompanije očigledno veoma dobro znaju svoj posao. Spisak njihovih all-in-one kreacija nedavno je bogatiji za još jedan model – u pitanju je novi UnitiLite, koji u kompanijskoj hijerarhiji predstavlja „mlađeg brata“ modela NaimUniti 2, predstavljenog u prethodnom broju Mobilnog magazina. Bliska genetska veza vidljiva je ako samo ovlaš pogledamo tehničke karakteristike, jer su gotovo sve funkcije i mogućnosti skupljeg modela prisutne i kod novog modela UnitiLite, istina u neznatno oslabljenom izdanju. Tu je integrisano pojačalo snage 50 vati po kanalu, kao i optički čitač sa standardnim mehanizmom – iako mu nedostaje šarm famoznog „swing drawer“ sistema, svoju funkciju obavlja savršeno, a jeftiniji je za proizvodnju.

Druga najvažnija stavka za kvalitet reprodukcije, digitalno-analogni konverter, u potpunosti je preuzet od skupljeg modela. U pitanju je renomirani Texas Instruments Burr-Brown čip oznake PCM1793, sa podrškom za audio-datoteke visoke rezolucije (192 kHz/24-bitne). Pored reprodukcije sa integrisanog CD plejera, UnitiLite raspolaže sa ukupno tri analogna i pet digitalnih ulaza, što je više nego dovoljno za većinu korisnika. Kasetni dek, stari DVD/CD plejer, moderni flat-panel televizor, satelitski ili kablovski risiver, gejming konzola i računar, svi ovi uređaji se mogu direktno priključiti na novog Naima, što će im znatno poboljšati zvuk i učiniti da poželite češće da ih koristite. Ukoliko u svom domu imate lokalnu mrežu, pa još sa bežičnim pristupom, a lossless kolekcija muzike vam je pohranjena na računaru ili mrežnom skladištu, UnitiLite će vam u potpunosti izaći u susret zahvaljujući funkciji mrežnog plejera – strimera. Podržani su FLAC 192/24, ALAC 96/24, WAV 192/32, OGG 48/16, kao i uobičajena plejada komprimovanih formata (MP3, WMA…), a kada vam sve to dosadi, otisnite se u bespuća internet-radija pomoću servisa vTuner 5. Pored svega navedenog, tu su frontalni USB priključak za reprodukciju sa fleš memorije ili eksternog hard diska, kao i 3,5-milimetarski izlaz za slušalice.

Dizajn?
Gotovo svi Naim uređaji standardnih Hi-Fi dimenzija odlikuju se prednjim panelom koji je vizuelno podeljen u tri celine. U slučaju UnitiLite-a, leva strana je udomila mehanizam diska, dok se na desnoj nalazi pregledni grafički displej i garnitura komandi sa pozadinskim osvetljenjem. Centralni deo je, kako i dolikuje, rezervisan za veliki logotip proizvođača, osvetljen karakterističnom nijansom zelene boje. Prilikom upotrebe, komande su intuitivne i sve funkcioniše bez greške i zastoja, kako se samo može poželeti, a sa sajta proizvođača može se preuzeti besplatna aplikacija n-Stream za kontrolu preko iOS uređaja. Kvalitet zvuka je na nivou na koji nas je Naim odavno navikao: emotivno i zarazno muzikalno, ali čvrsto i direktno kada zatreba. Na kraju, jedna od najlepših stvari kod ovog uređaja jeste cena, koja mnogim audiofilima predstavlja kamen spoticanja na putu do neke od sprava iz Naimove ponude – kada se uzme u obzir koliko toga pruža i kakav kvalitet reprodukcije donosi, UnitiLite po ceni od 2.090 evra predstavlja sjajnu ponudu.

PLUS

Odličan kvalitet zvuka.
Besprekorna izrada.
Ogroman broj funkcija.
Jednostavno korišćenje.
Fantastičan odnos cene, kvaliteta i mogućnosti.

MINUS

Nedostaje kontrolna aplikacija za Android.

Naim UnitiLite

Kontinualna snaga: 2×50 W na 8 oma

Frekvencijski opseg: 10 Hz – 20 kHz

Analogni ulazi: 2x RCA, 1x 3,5 mm
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni, 2x optički, 1x mini-optički

Parova zvučnika: 1
Mediji: CD, CD-R
Formati: AIFF, ALAC, FLAC, M4a, MP3, Ogg Vorbis, WAV, VMA
D/A konverter: TI Burr-Brown PCM1793
Mrežno povezivanje: RJ-45, Wi-Fi

USB: Da
Radio: Internet (FM/DAB uz doplatu)

Dimenzije (ŠxVxD): 432x70x301 mm; 7,5 kg

Cena: 2.090 evra
Kontakt: One HiFi, 011/212-9117

Leave a Reply