Početna Tech Choice Nikon 1 J2

Nikon 1 J2

blank
ATV & NAUTICA ATV

Model J2 krase noviteti od kojih su neki, po našem mišljenju, morali da budu prisutni i kod J1.

U iščekivanju naslednika naprednijeg modela V1 koji bi trebalo da donese bitnija unapređenja u Nikon 1 seriju aparata, testirali smo aparat Nikon 1 J2, koji predstavlja novu inkarnaciju jeftinijeg modela J1. Podsetićemo čitaoce da Nikon 1 serija predstavlja Nikonov odgovor na CSC klasu fotoaparata drugih proizvođača. Za sada je predstavljaju tri malopre navedena aparata i 6 objektiva, od kojih su poslednja dva takođe predstavljena uz model J2. U pitanju su portretni objektiv 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 i 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6. Oni odlično dopunjavaju postojeću ponudu objektiva i povećavaju upotrebnu vrednost Nikon 1 serije.

Test ćemo početi navođenjem razlika između novog modela i modela J2. Razlike su uglavnom „kozmetičke“ prirode i ne utiču na sam kvalitet fotografija. Zbog toga o samom kvalitetu fotografija nećemo detaljno govoriti, jer smo to već učinili u testu aparata Nikon 1 J1. Najočigledniji napredak se primećuje odmah po uzimanju aparata u ruku. Telo Nikon 1 J2 je aparata je izrađeno od metala, za razliku od plastičnog tela kod prethodnika. Novo kućište zaista odaje utisak izuzetno kvalitetnog i čvrstog proizvoda, pa ovakav napredak zaista pohvaljujemo. Dodatna zanimljivost je da se proizvodi u čak šest boja – srebrna, crna, bela, crvena, roze i narandžasta. Idealno i za fotografe nežnijeg pola. Druga, ali ne i manje bitna, razlika je u rezoluciji ekrana, koja je povećana dva puta i sada iznosi 921.000 piksela. Ovakav ekran je preuzet sa naprednijeg modela V1 i pravo je uživanje koristiti ga i na njemu pregledati fotografije. Ostale novine se tiču pojedinih funkcija. Točkiću za izbor režima fotografisanja dodat je jedan novi režim „Creative“, pomoću kojeg fotografijama možete dodavati predefinisane efekte (Panorama, Miniature, Soft, Backlighting i Selective color). U okviru njega se nalaze i režimi P, S, A i M. Takođe, tu je i 8, umesto 4 predefinisanih scena koje možete birati u okviru režima scena. I poslednji novitet je praktične prirode, odnosi se na dodatni način uključivanja i isključivanja aparata. Dovoljno je samo da izvučete objektiv u radni položaj i aparat se sam uključuje. Isto važi i za isključivanje, samo što je operacija sa objektiv suprotna.

Ostale tehničke karakteristike su ostale iste, uključujući i CX senzor rezolucije 10,1 megapiksel, elektronski zatvarač koji pruža vreme osvetljavanja senzora od čak 1/16000 sekundi, kao i rafalno okidanje od 60 kadrova/sek. (uz ograničenje bafera na 12 uzastopnih fotografija i fiksiran fokus na prvom kadru). Ako želite da aparat fokusira svaki uzastopni kadar, maksimalna brzina tada iznosi 10 kadrova/sek. Snimanje u punoj HD rezoluciji se naravno podrazumeva.

Aparat je veoma jednostavan za rukovanje. Nažalost, oblik kućišta je ostao isti, pa i dalje nema rukohvata pa aparat treba držati sa obe ruke, jer klizi pod prstima. Dobro je izbalansiran, pa nećete imati problema kada je u pitanju težište aparata. Pozitivan utisak prilikom upotrebe je dodatno poboljšan zahvaljujući ekranu veće rezolucije. Model J2 poseduje ugrađen blic, koji „iskače“ iz aparata pomoću polugice i dovoljno je izdignut u odnosu na objektiv, što pohvaljujemo. Međutim, i dalje je prisutno vinjetiranje blica od objektiva na kraćim žižnim daljinama. Meniji su ostali identični kao i ranije, osim što se P, S, A i M režimi sada nalaze u okviru novog „Creative“ režima. I dalje ne postoji brz pristup pomenutim funkcijama, što je zamerka koja se provlači od modela J1. Agilnost aparata je na potrebnom nivou. Rad je komforan i brz, uključujući i autofokus, kojem pomaže lampica za asistenciju.

Kvalitet fotografija je identičan kao na modelu J1. Zbog srazmerno malog senzora šum je vidljiv i pri nižim ISO vrednostima, ali je dobro kontrolisan. Detalji i oštrina fotografija su dosta dobri, zahvaljujući optički korektnom objektivu Nikkor 10-30 mm. Video-snimci su odličnog kvaliteta.

blank

U očekivanju naprednijeg aparata CSC klase, koji će zadovoljiti potrebe naprednijih korisnika, model J2 dopunjava segment Nikon CSC aparata namenjenih uglavnom amaterima. Sa razlikom u ceni koja je viša za 13.000 dinara u odnosu na model J1, Nikon nudi kvalitetniji ekran, metalno kućište i još par navedenih i ne mnogo značajnih razlika. Tolika razlika u ceni je na granici da bude opravdana, u pogledu toga da bi se neko odlučio za model J2 i dao nešto više novca. Nadamo se da će ta razlika u skorijoj budućnosti biti manja, ali bi tada kupovina J1 modela izgubila smisao. Na ovaj način, Nikon još uvek ostavlja i prethodni model prisutnim na tržištu, pa ko voli neka izvoli. A napredniji korisnici bi trebalo da sačekaju najavljeni Nikon 1 V2, koji između ostalog donosi i potpuno novi senzor.

+ kvalitet fotografija i videa

+ metalno telo

– rukohvat

– nedostatak tastera za brzi pristup

Nikon 1 J2

CCD/max. rezolucija: 10,1 Mpx / 3.872 × 2.592 px

Krop faktor: 2,7x

Senzor: CMOS, CX format

Brzina okidača: 1/16000 – 30 s

ISO: 100-3200 (Hi-ISO 6400)

Zum: u zavisnosti od objektiva

Rafalno okidanje: 5, 10, 30, 60 kadrova/sek.

Video: do 1920 x 1080 /60i/30p, Slow motion 400-1.200 kadrova/sek.

Memorija: SD, SDHC, SDXC

Ekran: TFT LCD 3,0 inča, 921.000 px

Dimenzije: 106 x 61 x 29,8 mm, 237 g (samo telo, bez baterije i memorijske kartice)

Cena: 58.990 dinara (sa Nikkor 10-30 mm VR)

Kontakt: RefotB, www.refot.rs