Početna Tech Choice Nikon CoolPix S01

Nikon CoolPix S01

blank
BMW_NextGen_2020

Predstavljamo vam jedan od najmanjih komercijalnih fotoaparata na tržištu…

blank

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Ako kažemo da Nikon CoolPix S01 može da stane u džep, to zaista i mislimo. Aparat je tako malih dimenzija da staje čak i u mali džep na košulji. Manji je od najvećeg broja mobilnih telefona kompaktne klase. Veoma je privlačnog dizajna, zaobljenih ivica i proizvodi se u nekoliko različitih boja kućišta. Pretpostavljamo da će u roze kombinaciji biti veoma interesantan pripadnicama lepšeg pola. Inače, kvalitet izrade je vrlo dobar. Aparat čak i solidno leži u ruci, s obzirom na gabarite.

 

Pošto iz očiglednih razloga nije bilo mesta za tastere, sva podešavanja se vrše pomoću ekrana osetljivog na dodir. Ekran je dijagonale 2,5 inča, rezolucije 230.000 piksela. Odličnog je odziva i osetljivosti, pa ne predstavlja otežavajući faktor prilikom upotrebe fotoaparata. Jedina tri  mehanička tastera su taster-okidač, taster za uključivanje aparata i taster za ulazak u režim pregleda fotografija. Sva tri su smeštena sa gornje strane aparata. Taster za ulazak u meni je senzorskog tipa i nalazi se sa desne strane ekrana u donjem uglu. Iako je aparat ultrakompaktan, ugrađen je objektiv sa 3x optičkim zumom, što pohvaljujemo. Senzor je rezolucije 10,1 megapiksel. Veličina senzora je 1/2,9 inča, što je manje nego na većini aktuelnih fotoaparata. Zapitali smo se kako je u ovako malo telo stalo ležište za memorijsku karticu. Nakon pregleda specifikacije, dobili smo odgovor… Nikon S01 ima internu memoriju od 7,3 GB i nema mogućnost dodavanja memorijske kartice, što je i logično sa obzirom na dimenzije. Pomenućemo da snima i video u HD rezoluciji (720p).

 

Kao što smo i očekivali, Nikon CoolPix S01 je aparat koji je podređen automatici. Ne postoji mogućnost nikakvog podešavanja funkcija, izuzev rezolucije fotografije, kompenzacije ekspozicije, rada blica ili tajmera. Od kreativnih mogućnosti postoji samo nekoliko predefinisanih filtera (sepia, visoki kontrast, high key i low key). Tu je 6 predefinisanih scena koje aparat automatski bira u zavisnosti od kadra. Iskreno, više nismo ni očekivali. ISO vrednost aparat podešava sam, i to u opsegu od ISO 80 do ISO 1600.

 

Kvalitet fotografija je očigledno stavka koja nije bila primarna prilikom dizajniranja ovog modela. Fotografije su u klasi sa aparatima na boljim mobilnim telefonima, a lošiji od Nokia PureView sistema. Čak i pri ISO 80 šum je vidljiv. Takođe, ni količina detalja nije na zavidnom nivou. Oštrina opada ka ivicama kadra, naročito ka desnoj strani. Ali su video-klipovi dosta dobrog kvaliteta, s obzirom na klasu aparata.

 

Nikon CoolPix S01 nije namenjen pravim ljubiteljima fotografije. On je tu da vam priskoči u pomoć ako vam je potrebno da zabeležite određen kadar, a nemate mobilni telefon sa kvalitetnom kamerom. Idealan je za neobavezno fotografisanje, jer staje i u najmanji džep, pa uvek može da vam bude pri ruci. Ako se zatekne u ženskoj torbi, verujemo da će ga pripadnice lepšeg pola teško pronaći, jer je zaista toliko minijaturan…

 

+ video-klipovi

+ dimenzije

 

– kvalitet fotografija

– optička stabilizacija

 

Nikon CoolPix S01

Senzor: CCD, 1/2,9“ 10,1 Mpx

Blenda: f3,3 – f5,9

ISO: AUTO 80-1600

Optički zum: 3x (29-87 mm)

Video: do 1.280 x 720 px

Memorija: interna – 7,3 GB

Ekran: TFT LCD 2,5 inča, 230.000 px

Dimenzije: 77 x 51,2 x 17,2 mm, 96 g

 

Kontakt: RefotB, www.nikon.rs

 

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply