Početna Tech Choice Editors Choice TEST: Sony SmartBand Talk (SWR 30) – Pametni modni dodatak

TEST: Sony SmartBand Talk (SWR 30) – Pametni modni dodatak

Sony pametna narukvica ima mogućnošću praćenja aktivnosti, omogućava pozivanje i prihvatanje poziva, kao i prikaz notifikacija sa vašeg Android uređaja

Ako se ne nalazite u naslovu, SWR 30 je pogodan i veoma suptilan za stalno nošenje – pa i tokom bavljenja sportom. Tanja je i lakša (svega 24 grama) od većine narukvica i satova ovoga tipa i potpuno vodootporna (može biti potopljena u dubinu do 1m, 30 min). U osnovi, to znači da ne morate da brinete o njoj tokom svakodnevnih poslića – pranja sudova ili tuširanja npr.

Volimo jednostavan dizajn – kakav je i u pitanju kod SWR30. Narukvicu možete naći u crnoj ili beloj boji, i deluje odlično u obe kombinacije. Budite sigurni da ste izabrali pravu veličinu – veličina M/L definitivno nije prilagođena za male zglobove. Nije veliki problem ako dobijete pogrešnu narukvicu, jer je zamena jednostavna, izvučete „srce“ narukvice i prebacite ga u odgovarajuću. SmartBand Talk je u suštini jednostavan uređaj. Na bočnim stranama se nalaze tasteri za promenu jačine zvuka i još jedan mali taster. Taj taster se koristi pri kretanju kroz aplikacije koje ste postavili vidljivim na svojoj narukvici ili za odgovor odnosno prekid poziva, a interakciju sa aplikacijom postižete preko e-ink ekrana. Ovo je pametan uređaj, i kroz samo par minuta igranja sa SmartBand Talk aplikacijom, koja vas vodi kroz osnove, naučićete sve potrebno.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Podešavanje: „Tap and go“
SmartBand Talk aplikacija (dostupna u Play marketu) omogućava brzo povezivanje SWR30 na vaš pametni telefon pomoću NFC-a ili Bluetooth-a, i podešavanje, birajući tačno koje notifikacije želite da primate. Ova aplikacija se takođe koristi za podešavanje SmartBand opcija, kao što su alarmi i „do not disturb“ vreme, kao i za dodavanje novih aplikacija. Takođe, u okviru ove aplikacije imate opciju lokacije vaše narukvice, što je odlično za one iritantne momente kada narukvica „odluta“ sa vaše ruke. Samo pritisnite na traženu opciju i narukvica počinje da vibrira i zvoni, pa možete da je locirate. Ako vam se desi da imate narukvicu, a ne znate gde je telefon, lociranje funkcioniše i u suprotnom pravcu.

33_Xperia_Z3_Compact_SmartBand

Aplikacije i karakteristike: Lifelogger
Jedna od najboljih karakteristika ove narukvice je zakrivljeni ekran od 1,4 inča, koji je pregledan čak i na jakom suncu, u odnosu na LED ekrane. Za razliku od mnogih drugih pametnih narukvica, ovde imate mogućnost stalnog praćenja vremena i prikaza bilo koje notifikacije koja vam je pristigla na telefon, kao što je e-poruka ili SMS. Naravno, ne možete da odgovorate putem narukvice, što bi bilo i ludo zbog ovog malog ekrana. Mana ekrana je što nema pozadinskog osvetljenja, pa je u noćnim uslovima gotovo nemoguće pratiti informacije na narukvici – bez dodatne lampe.

SmartBand Talk nije posvećeni fitnes pratilac, ali i dalje možete da pratite koliko ste tačno koraka napravili tokom dana, uključujući i koliko vremena ste proveli šetajući ili trčeći. Ili, u našem slučaju, koliko ste vremena proveli ne radeći ni jedno ni drugo. Otkrili smo da u toku sprinta za autobusom koji traje nekoliko sekundi, SmartBand ne registruje tu aktivnost kao trčanje, ali u svim drugim situacijama je precizan.

Ovaj aksesoar nije samo fitness-orijentisan, štaviše SmartBand talk je prirodni partner Sonijevoj Lifelog aplikaciji – ako pratite ceo dan, a ne samo pojedinačne situacije kao što je koliko ste pretrčali do autobuske stanice. Lifelog pored praćenja i prikazivanja svakodnevnih aktivnosti na SWR30 omogućava i beleženje bitnih trenutaka – možete da se setite gde ste tačno bili juče u određeno vreme i koju ste pesmu pevušili! Jedna karakteristika koja nas je oduševila je mogućnost odgovora na poziv, ili vršenje poziva. Da tako je, unutar narukvice postoje mikrofon i zvučnik. Kada telefon zvoni, u zavisnosti od opcije koju ste odabrali, možete da imate upozorenje zvonom, vibracijom ili samo tekstualno na ekranu narukvice. Čovek bi pomislio da kvalitet nije zadovoljavajući, ali sagovornici se čuju odlično, dok i oni vas čuju perfektno bez obzira što vam je narukvica udaljena od usana. Ovo je odlična novost ako vas pozivaju u momentima kada ne možete da uzmete telefon – ako ste na primer u autu, nemate hands free, klikom na narukvicu odgovarate na poziv i razgovarate dok vam je ruka na volanu. Svakako, mora da bude lokacija gde okolina nije previše glasna, jer zvučnici narukvice nisu previse moćni, a mikrofon nema „noise reduction“ funkciju, pa prikuplja i sve pozadinske zvukove.

Putem ove super narukvice možete da upravljate i vašim muzičkim plejerom, kada vam je potrebna brza pauza ili želite da promenite pesmu bez traženja telefona po džepovima ili torbi. Isprobali smo ovu opciju kako sa Sony tako i sa Samsungovim muzičkim plejerom i radi odlično – čak i dok telefon miruje u torbi, dodirom na narukvicu muzika kreće. Još jedna stvar koju smo isprobali u kombinaciji sa SWR 30 su Sonijeve bežične slušalice SBH20 i odlično radi. Bez ikakvih problema, pritiskom na ekran narukvice muzika dolazi do bežičnih slušalica.

Život baterije: Ipak manje čudo
Oduševljeni smo činjenicom da je Sony izabrao ovakav način za punjenje – samo ubacite USB punjač u narukvicu, bez skidanja ikakvih delova, kao što je slučaj kod drugih narukvica i pametnih satova, što ako ništa drugo, smanjuje rizik od gubljenja stvari – imate da brinete o jednoj stvari manje. Zahvaljujući e-ink ekranu nećete morati svaki dan da punite narukvicu, dok sličnim uređajima baterija „umire“ u toku jednog dana i tera vas da tokom noći još jedan uređaj prikačite na punjač.

Ali svakako ne očekujte čuda, ekran troši bateriju u toku ažuriranja vremena i praćenja dnevnih aktivnosti. Baterija u proseku trajala tri dana, sa uključenom aplikacijom za vremensku prognozu, koriščenjem muzičkog plejera, prikazivanjem notifikacija i povremenim razgovorima.

Konačni sud
Ako ste Android korisnik i potrebna vam je narukvica koja se jednostavno koristi, naš glas definitivno ide na stranu Sony SmartBand Talk. Podešavanje je jednostavno i veoma se lako koristi, omogućujući bitne karakteristke kao što su prikaz notifikacija, upravljanje muzičkim plejerom kao i pozivanje/prihvatanje poziva.
Još je važno napomenuti da su SmartBand Talk i Lifelog Android aplikacija optimizovani za uređaje koji koriste Android 4.4 ili noviji.

Sony SmartBand Talk (SWR 30):
Ekran: E-ink crno-beli displej od 1,4 inča osetljiv na dodir, 296×128 px, 192 dpi
Dimenzije: 23.5 x 9.5 mm, 24g
Autonomija: do 3 dana
Ekstra: Funkcija poziva, praćenje aktivnosti i postavljanje ciljeva, prikaz notifikacija sa pametnog telefona, prikaz sata, IP68, vibracija
Cena: uzorak
www.sony.rs

Leave a Reply