Početna Tech Choice Editors Choice Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II

blank
ATV & NAUTICA ATV

Blokče za desetku!

blank

Novi hibrid tablet uređaja i mobilnog telefona iz porodice Galaxy zadržava sve dobre osobine prethodnika, uz nekoliko unapređenja, novi dizajn i snažniju hardversku platformu

Redovni će se čitalac sigurno setiti da smo pre izvesnog vremena na višemesečnom Life.Test ispitivanju imali Samsung Galaxy Note, zanimljiv uređaj sa prostranim 5-inčnim ekranom koji predstavlja neku vrstu kombinacije  pametnog telefona  i malog tableta. Konstatovali smo tada da je upotrebna vrednost ove kategorije uređaja znatno veća, a problem velikih dimenzija mnogo manji nego što to na prvi pogled izgleda, pa nam danas ostaje samo da predstavimo specifičnosti naslednika, modela Galaxy Note II.

S3 na steroidima

Kao što je prvi Note dizajnom podsećao na Galaxy S II, tako je i Note II u stvari uvećana verzija modela S III. Čak se i izrađuje u dve boje, s tim što je ovde plava varijanta zamenjena sivom, što nam se mnogo više dopalo, dok je bela ostala identična. Naravno, najveća promena u odnosu na S III je u dimenzijama ekrana, koji je „porastao“ na pozamašnih pet i po inča. Super AMOLED u visokoj rezoluciji izgleda fenomenalno, oštro i jasno, a zasićenost i kontrast su na očekivano visokom nivou. Drugu bitnu razliku, odakle potiče i ime modela Note, predstavlja specijalna elektronska olovka koja telefon i bukvalno pretvara u elektronsko blokče. Olovka je doživela nekoliko unapređenja u odnosu na prethodni Note (vidi okvir), pa je sada mnogo udobnija za korišćenje. Kamera je ostala praktično nepromenjena, ali se CMOS čipu u rezoluciji 8 megapiksela ni ranije nije moglo ništa zameriti, pogotovo zbog toga što prateći softver obezbeđuje dovoljno opicija za fino podešavanje. Superiorni su i video-snimci u punoj HD rezoluciji, dok je za potrebe komunikacije obezbeđena prednja kamera od 2 MP.

Snaga koja odgovara veličini

Koliko god novi Note deluje moćno spolja i na prvi pogled, toliko je snažan i napredan iznutra, što se može videti iz spiska hardverskih komponenti, ali još više kroz konkretnu upotrebu aparata. Sve funkcioniše besprekorno i praktično trenutno, što je delimično zasluga nove verzije Android operativnog sistema (4.1, popularni Jelly Bean), a još veća moćnog procesora sa 4 jezgra i čak 2 GB radne memorije. Pored standardnih modula koji uključuju digitalni kompas, GPS, Bluetooth i WiFi, uz koje nismo imali problema sa prijemom signala i brzinom rada, ovde je sada uveden i NFC čip, koji polako ali sigurno dobija na popularnosti. I pored toga što je ugrađeno 16 GB memorije za smeštaj podataka (postoje i verzije većeg kapaciteta), omogućeno je dodatno proširenje microSD karticama. Sve pomenuto deluje poprilično zahtevno sa stanovišta potrošnje energije, pa se proizvođač odlučio za bateriju velikog kapaciteta, koja obezbeđuje dva dana prosečne upotrebe i vraća Note u okvire standarda za moderne smartfon uređaje po ovom pitanju.

Nije sve u hardveru

Kada pročitate tehničku specifikaciju novog Note „phobleta“ (popularna kovanica nastala od reči phone and tablet), verovatno nećete pronaći nekoliko zgodnih i veoma inovativnih unapređenja na nivou operativnog sistema i pojedinih programa. U korisničkom okruženju TouchWiz koje potpisuje Samsung, povremeno će se pojavljivati obaveštenja sa ciljem da vas poduče i ukažu na „cake“ koje možete da iskoristite kako biste bili produktivniji. Na primer, ekran reaguje već kada mu približite olovku, bez dodirivanja (takozvani „hover“), što možete koristiti u nekoliko situacija. Na primer, dovoljno je da približite olovku kontaktu u imeniku, pa da budu prikazani brojevi telefona. Slično je i sa porukama e-pošte i nekim drugim funkcionalnostima. Još nam se više svidela opcija sa alarmom koji vas obaveštava kada zaboravite olovku a počnete da se udaljavate telefonom od nje. Postoji i mnogo različitih brzih poteza olovkom (najčešće u kombinaciji sa tasterom na olovci) koji mogu da zamene čitave setove komandi, kao i sada već prepoznatljive Samsungove pop-up aplikacije, koje se otvaraju preko aktivnih programa. Ne treba zaboraviti ni mogućnost podele ekrana i istovremenog korišćenja dve aplikacije, S-Beam za razmenu podataka i nekoliko zanimljivih opcija za izražavanje kreativnosti, čijim otkrivanjem ne želimo čitaocima da upropastimo zabavu.

Niša

Note više nije novina, kao što nije ni jedini uređaj sa podeljenim osobinama telefona i tableta. Kada se pojavila prva verzija mnogi su bili skeptični prema povelikom uređaju koji je, iz njihove perspektive, bio preveliki za telefon a premali za tablet. Ispostavilo se, međutim, da je prethodnik postigao zavidan uspeh na tržištu i da je sve više naprednih korisnika zainteresovano za ovakve uređaje, bilo da ih proizvodi Samsung ili neko od konkurenata. Očigledno je da se mnogi radije odlučuju za jedan aparat koji poseduje osobine više kategorija uređaja, nego da sa sobom nose posebno telefon, a posebno tablet. Koliko god su Note i njegova „braća“ po dimenzijama još uvek neka vrsta tržišne niše, ipak ne treba da smetnemo s uma da se dijagonale ekrana „normalnih“ telefona sve više približavaju granici od 5 inča. Onoliko smo bežali od „cigla“ telefona, da bismo se sada ponovo vraćali sve većim i većim aparatima. Doduše, tanka kućišta, zaobljeni dizajn i kvalitet izrade donekle zasenjuju povelike dimenzije, a svakako se radi i o nekoj vrsti mode. Kako bilo, tek ovakav razvoj događaja veoma je povoljan po Galaxy Note 2, još samo kad bi bio malo pristupačniji cenom.

blank

Olovka, drugi put

Premda nismo imali ozbiljnijih primedbi na specijalnu S-Pen olovku na originalnom Noteu, moramo da priznamo da nam je tek ova nova ukazala na neke mane prethodnice. Naime, oblik i dimenzije nove olovke mnogo su bolje prilagođeni za udobnije držanje u ruci i precizniji rad. Čini nam se, iako nismo mogli direktno da ih uporedimo, i da je vrh olovke nešto mekši i da bolje reaguje u dodiru sa površinom displeja. Osim toga, najvažnija novina je da sada u S Note aplikaciji slobodno možete da oslonite dlan na ekran uređaja dok pišete, a program će konstatovati samo vrh olovke. Ovo je ranije predstavljao veliki problem, jer ste morali da se dovijate kako da slučajno ne povučete liniju ostatkom ruke, što često nije bilo lako izvesti. Nažalost, koliko smo mogli da testiramo, kod drugih aplikacija ovaj problem i dalje postoji, pa bi vredelo apelovati na proizvođače softvera da svoja izdanja prilagode za Note i slične uređaje.

Plus

Ekran,

Olovka, brzina

Minus

Cena,

Dimenzije

Kontakt: Samsung, www.samsung.com

 

Samsung Galaxy Note II N7100

 

OS: Android 4.1.1

Procesor: Cortex A9, 1.6 GHz quad-core

Memorija: Storage 16 GB, RAM 2 GB

Ekran: 5,5 inča, 720×1280 piksela, Super AMOLED

Dimenzije: 151×80,5×9,4 mm; 183 g

Povezivanje: WiFi, Bluetooth, USB, NFC

Proširenje: microSD

Kamera: 8 MP glavna, 1,9 MP napred

Baterija: 3.100 mAh

Mreže: 850/900/1800/1900 MHz, UMTS

Ekstra: GPS, digitalni kompas, FM Radio, S-Pen olov