Početna Tech Choice Best Buy TEST: Toshiba Satellite C70-C-180 – SLATKIH SEDAMNAEST

TEST: Toshiba Satellite C70-C-180 – SLATKIH SEDAMNAEST

Atraktivan desktop računar sa karakteristikama koje prevazilaze ograničenja cenovnog ranga

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Toshiba je tokom poslednjih nekoliko meseci predstavila nekoliko različitih računara iz serije C70, koji obuhvataju razna „desktop replacement“ rešenja, čija je zajednička karakteristika odličan ekran dijagonale 17 inča i pristupačna cena. Za ovaj test odabrali smo Satellite C70-C-180, po našem mišljenju najbolje balansiran model nove serije, koji uz poboljšan ekran nudi tanje kućište sa elegantnom brušenom završnom obradom, dual mikrofon i namenski taster za pokretanje Cortana funkcije sa glasovnim komandama. Drugim rečima, reč je o modelu pripremljenom za Windows 10 platformu, koji će uspešno zameniti vašu desktop konfiguraciju.

Satellite C70-C-180 dolazi u elegantnom, naglašeno „ćoškastom” kućištu svedenog dizajna od tvrde plastike, koje se ističe neobično tankim profilom (oko 20% tanje od prethodnika iz 2014. godine) i naglašenim oštrim ivicama karakterističnim za poslovne računare, za koje na radnom stolu uvek ima dovoljno mesta. Uprkos jeftinijim materijalima, završna obrada je vrhunska, a naročito atraktivno deluje diskretno brušena tekstura poklopca i radne površine, koja pored prostrane tastature i tačpeda ostavlja dovoljno prostora za odmaranje dlanova. Dodatna prednost je što plastika praktično ne skuplja otiske ni masnoću s ruku, pa je potreba za održavanjem svedena na minimum. Kućište se izrađuje u crnoj i beloj boji, pri čemu bolji estetski utisak ostavlja bela varijanta, koja ostavlja utisak skupocenog računara. Što se portabilnosti tiče, računar se može svrstati u kategoriju lako prenosivih, s obzirom na malu debljinu i relativno malu masu. Zahvaljujući tome, Satellite C70-C-180 se može svakodnevno i bez mnogo napora prenositi između kancelarije i doma.

IFA 2019 IN PAGE

Tastatura zaslužuje posebne pohvale, jer je izuzetno udobna, precizna i nadasve tiha, i obezbeđuje višesatni rad bez ikakvog zamora. Zahvaljujući čvrstoj konstrukciji postolja i raskošnom prostoru na odmorištu, ruke se mogu potpuno osloniti na računar, što znatno doprinosi boljoj ergonomiji. S druge strane, pored toliko praznog prostora tačped je mogao da bude prostraniji, jer je opremljen tehnologijom koja efikasno ignoriše nehotične dodire dlanom; zameramo i to što je on postavljen ekscentrično (više prema levoj strani) – zbog toga, kao i zbog nešto veće širine trake za skrolovanje uz desnu ivicu senzora, tačped nije naročito udoban.

SatelliteC70_black_lifestyle_people_3

Najvažnije unapređenje u odnosu na prošlogodišnje modele odnosi se na ekran, odnosno na njegov kvalitet i rezoluciju. Prostran 17,3-inčni TrueBrite HD+ panel rezolucije 1.600×900 piksela prikazuje jasnu sliku upečatljivog kolorita, a odlikuje se i boljim uglovima gledanja i snažnijim osvetljenjem. U ponudi su modeli sa sjajnim i nereflektujućim mat ekranom, a izbor između dve varijante zavisiće od pretežne namene računara i uslova osvetljenja u radnom prostoru, pri čemu se prva opcija preporučuje za gledanje filmova i igranje, a druga za rad u kancelarijskim programima. Za upotpunjenje bogatog multimedijalnog doživljaja pobrinuće se i par kvalitetnih stereo-zvučnika, koji sa Toshiba Audio poboljšanjima obezbeđuju bolju rezoluciju i disipaciju zvučne slike u većem prostoru.

Što se same konfiguracije tiče, Toshibini inženjeri su i za ovaj model osmislili efikasnu kombinaciju, koja nudi odlične performanse po povoljnoj ceni. Osnovna konfiguracija se sastoji od Core i3-5015U procesora, 4 GB DDR3L RAM-a (proširivo do 16 GB), hard diska brzine od 5.400 o/min i kapaciteta od 1 TB, DVD dvostranim pisačem i NVIDIA GeForce 930M grafikom sa 2 GB video RAM-a. U prevodu, pred sobom imamo računar opremljen za svaku vrstu kancelarijskih zadataka, pa i neke komplikovanije zahvate u multimedijalnim programima (jednostavniji dizajn, CAD/CAM projektovanje, video montažu i obradu fotografija – uz bar još 4 GB dodatne memorije). Što se igara tiče, svi naslovi stariji od tri do četiri godine radiće bez problema, dok se u novijim igrama treba pomiriti sa nižim nivoom kvaliteta grafike ili nižom rezolucijom (opet, to zavisi od same igre, odnosno njene optimizacije). U svakom slučaju, video performanse su bolje od aktuelnih modela sa integrisanim Intel HD čipovima. Sa reprodukcijom HD video-sadržaja neće biti nikakvih problema.

Modeli C70-C nude sve potrebne opcije za povezivanje sa eksternim uređajima – tu su HDMI priključak, dva USB 2.0 priključka i brzi USB 3.0, kao i čitača memorijskih kartica, koji podržava i ultrabrze UHS-I kartice. Četvoroćelijska baterija, prema Mobile Mark testu, obezbeđuje do 6 sati rada – u realnim uslovima, uz uključene sve opcije za bežično povezivanje i maksimalno osvetljenje ekrana, dva i po do tri sata bez punjača su zagarantovani.

Za kraj treba reći da se Toshiba Satellite C70-C-180 na našem tržištu isporučuje uz standardnu dvogodišnju garanciju i bez operativnog sistema, ali to ne treba da brine, budući da je proizvođač blagovremeno pripremio sve potrebne drajvere za Windows 8.1/10, pa će instalacija bilo kog od ovih sistema biti tek rutinska intervencija. Obzirom na aktuelnu promociju, ukoliko ga kupite do 31. marta 2016. biće to standardna trogodišnja garancija + NMWG + McAfee Live safe paket…

Toshiba Satellite C-70-180
OS: nema
Procesor: Intel Core i3 5015U, 2,1 GHz
RAM: 4 GB DDR3L
Disk: 1 TB HDD
Optika: DVD Super Multi
Grafika: NVIDIA GeForce 930M
Ekran: TFT LED, 17,3”, 1600×900 px
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth
Portovi: 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, HDMI, RJ-45, 3-in-1 čitač memorijskih kartica, audio
Dimenzije: 412,7 x 279,4 x 26,5 mm
Masa: 2,6 kg
Cena: 70.000 RSD

Leave a Reply