Početna Tech Choice Sony Vaio S

Sony Vaio S

blank
ATV & NAUTICA 2020

Model prenosnog kompjutera proizvođača sa Dalekog istoka predstavlja primer kako bi trebalo da bude izrađen savremeni PC računar, uključujući i nekoliko više nego zanimljivih detalja.

Naslov je, u stvari, davnašnji slogan japanske kompanije, slogan koji je predstavljao način da kompanija saopšti kako ime govori sve o njenim proizvodima i da dodatna objašnjenja nisu potrebna. Danas je, čini nam se, konkurencija ipak nešto ozbiljnija, pogotovo u određenim oblastima njihovog delovanja, ali se Sony trudi da zadrži imidž vrhunskog kvaliteta. Imajući to u vidu, ispitivali smo i jedan od najnovijih modela iz VAIO porodice.

Još malo pa savršen

Kvalitet izrade 13-inčnog modela serije S zaista je na zavidnom nivou. Najveći deo kućišta izrađen je od metalne legure, što obezbeđuje neophodnu robustnost. Završna obrada na beloj varijanti koju smo testirali (postoji i crna verzija) ima biserni mat odsjaj, pa je uređaj veoma dopadljiv, čemu doprinose i oborene ivice, neobični uglovi i zaobljenja. Ovo je ujedno i jedan od retkih laptopova kod kojih poklopac možete da otvorite jednom rukom, bez potrebe za pridržavanjem tela, što znači da su u razvojnom timu obratili pažnju na detalje. Jedina zamerka je blago ugibanje inače odlične tastature sa prosvetljenim tasterima, za situacije kada računar koristite pri slabijem osvetljenju. Zauzvrat je obezbeđen jedan od boljih i većih tačpedova koje smo imali priliku da probamo.

Video i audio

VAIO je skraćenica od „Video Audio Input Output“, što znači da bi multimedija trebalo da bude jedna od primarnih namena ovih računara. Za tu svrhu obezbeđeni su DVD optički uređaj (slot varijanta, bez „fioke“), HDMI izlaz, čitač više vrsta kartica, USB 3.0 konektori, kao i odličan ekran bez odsjaja, sa jasnim i zasićenim bojama. Ugrađeni zvučnici su, nažalost, samo prosečni. Sa druge strane, tu je procesor pune snage (za razliku od nešto slabijih štedljivih jedinica koje se ugrađuju u ultrabuk modele), snažna grafička podrška, velika količina radne memorije i prostora za smeštaj podataka. Pri svemu tome nam je uspelo da računar koristimo oko 6 sati bez dopune baterije, doduše u štedljivom režimu.

A unutra „osmica“

Veoma brzo će postati normalno da uz laptopove stiže preinstalirana poslednja verzija Microsoftovog operativnog sistema, ali je za sada još uvek potrebno istaći tu činjenicu. O „osmici“ smo detaljno pisali u prethodnom broju, a ovde valja istaći da je pridodato nekoliko softverskih alatki koje potpisuje proizvođač, a koje uglavnom služe za brigu o sistemu, uključujući i brzi oporavak i reinstalaciju. Premda sve prednosti Windows 8 platforme dolaze do izražaja tek kod uređaja sa ekranom osetljivim na dodir, korisnici VAIO modela neće biti uskraćeni za udobnost korišćenja, i to zahvaljujući pomenutom prostranom tačpedu. Naime, sve komande koje biste mogli da obavljate dodirom po ekranu, uključujući i prevlačenje sa rubova ekrana prema unutra (za brzu promenu aktivne aplikacije, na primer), dostupne su na isti način i na tačpedu, što bitno olakšava i ubrzava upotrebu računara.

Traže se kupci

blank

Manu svih VAIO računara, oduvek i bez obzira na vrstu, predstavlja relativno visoka cena. Kažemo „relativno“ zbog toga što ipak dobijate nešto više nego kod većine konkurenata. Da li dodatno ulaganje ima opravdanja, ostavljamo vama da procenite, ali je sigurno da će model koji smo vam predstavili uspeti da zadovolji potrebe svih kategorija korisnika, pošto obezbeđuje pažljivo odmerenu kombinaciju mobilnosti i snage bez kompromisa.

Plus: Kvalitet izrade

Plus: Snaga

Minus: Cena

Minus: Tastatura

Tehničke karakteristike:

Sony VAIO Series S (SVS131C1DM)

OS: Microsoft Windows 8

Procesor: Intel Core i5 3210M, 2,5 GHz

Memorija: 6 GB

Hard disk: 640 GB

Grafika: Nvidia GeForce GT 640M

Ekran: 13,3 inča, 1.366×768 piksela, LED

Povezivanje: Bluetooth, WiFi, Ethernet

Optički uređaj: DVD-RW

Masa: 1,7 kg

Ekstra: veb kamera, čitač memorijskih kartica, HDMI

Kontakt: Sony, www.sony.rs