Početna Tech Choice Editors Choice TEST: Apple iPhone 6s i iPhone 6s Plus – Tačka na „i“...

TEST: Apple iPhone 6s i iPhone 6s Plus – Tačka na „i“ –

Osveženom linijom iPhone telefona Apple najavljuje nastavak dominacije globalnim mobilnim tržištem

Panasonic TV

Pored sočnih plodova, sportskih takmičenja i živopisnog prirodnog kolorita, jesen nam po pravilu donosi i nove iPhone uređaje. Deveta iteracija najpopularnijeg mobilnog uređaja dolazi kao nadogradnja prošlogodišnjeg modela, i ovoga puta u dve varijante – kao telefon i fablet.

Uspeh modela iPhone 6 i iPhone 6 Plus potvrdio je ono što su drugi proizvođači ranije shvatili – da na tržištu itekako ima dovoljno mesta za uređaje sa većim ekranima. Apple je tako 4,7-inčnim modelom pokrio znatno širi krug kupaca, a lansiranjem fableta zainteresovao je i korisnike koji su samo zbog velikih ekrana do sada kupovali Samsungove i druge Android uređaje. Povećanje dimenzija ekrana predstavlja ujedno i najveći skok u osmogodišnjoj istoriji iPhonea, i ovog trenda će se Apple, kako stvari stoje, držati i ubuduće. Uz veće dimenzije, svakako, dolaze i besprekorna izrada, sveden i upečatljiv dizajn i, možda najvažnije, fluidni operativni sistem praćen izobiljem atraktivnih aplikacija. Poboljšana kamera, 3D Touch interfejs i novi materijali u konstrukciji su ono najvažnije što nam donose ovogodišnji model.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Čik ga savij!
U odnosu na prethodnika, iPhone 6s ima diskretno veće dimenzije i masu, ali ta razlika se u ruci praktično ne oseća. iPhone 6 je bio, po mnogim mišljenjima, jedan od najmanje atraktivnih modela, koji je kombinacijom plastičnih traka za antenu, preterano zakrivljenim stranicama i „strčećim” sočivom ostavio konkurenciji dosta prostora za manevrisanje. To je svakako riskantan potez u vreme kada se na tržištu pojavljuje sve više uređaja koji kopiraju originalan iPhoneov dizajn i skreću sve više pogleda čak i u grupi zagriženih Apple fanova. Nažalost, novi model ne donosi neke drastične korekcije u dizajnu – zli jezici reći će da je napravljen korak unazad, jer je novi telefon 2 milimetra deblji i 14 g teži. No, za porast gabarita postoje valjani razlozi.

Kada je izrada u pitanju, najznačajnije unapređenje predstavlja drugačija legura aluminijuma (serija 7000 spram serije 6300, koja je korišćena u prošlogodišnjem modelu). Novi materijal pruža osetno veću čvrstinu, pa ne očekujemo da će se ponoviti skandal sa krivljenjem kućišta pri nošenju telefona u zadnjem džepu, koji se dogodio neposredno po lansiranju modela iPhone 6 Plus. Telefon u ruci zaista deluje čvršće, pa su dodatni grami i milimetri itekako opravdani. S druge strane, nova legura ne umanjuje klizanje, pa pri manipulaciji telefonom treba biti veoma oprezan, kako ne bi skliznuo iz ruke. Rubovi oko ekrana su i ovde prilično široki, a naročito puno „mesa” ima ispod donje ivice ekrana, gde se nalazi kružni Home taster oivičen srebrnim rubom (odnos površine ekrana i ukupne površine prednje strane je ispod nivoa koji nudi konkurencija iz Android tabora).

Kamera koja strči iznad ravni kućišta prisutna je i na ovom modelu, pa treba biti oprezan kada se uređaj postavlja na sto ili neku drugu površinu, jer može doći do oštećenja stakla ili okvira sočiva (srećom, staklo je presvučeno finim safirnim slojem, koji koliko-toliko smanjuju rizike od grebanja). Iako tanko kućište predstavlja veoma važnu komparativnu prednost, čini se da bi debljina veća za 0,5-1mm predstavljala razuman kompromis za bolje zaštićenu kameru, a to bi ujedno osiguralo i jaču bateriju. Bez obzira na to, iPhone 6s i dalje izgleda elegantno i atraktivno.

Raspored tastera i priključaka se nije bitnije promenio, kao ni njihova veličina i struktura (prilično su kruti). iPhone 6s, kao i njegov prethodnik, koristi kartice nano SIM formata, koje se preko odgovarajućeg nosača ubacuju u slot na desnoj ivici kućišta. Iznad ovog ulaza nalazi se taster za uključivanje ekrana, dok su prekidač za zaključavanje i tasteri za regulaciju jačine zvuke postavljeni na levoj ivici. Donja ivica rezervisana je za 3,5-mm audio-priključak, reverzibilni microUSB port i zvučnike.

iPhone6s-RoseGold-BackFront-HeroFish-PR-PRINT

Stisni jače, korisniče!
Ekran je uvek bio na vrhu liste komponenti kojima je iPhone očaravao svoju publiku, pa je ovom elementu prošle i ove godine posvećena dodatna pažnja. Kao i prethodnik, iPhone 6s ima 4,7-inčni LCD IPS retina ekran rezolucije 1334 x 750 piksela (za iPhone standardnih 326 ppi) i osvetljenje od 504 nita. To svakako nije najkvalitetniji ekran na tržištu – takvim se diči Samsungov Galaxy S6 – ali pruža potpuno zadovoljavajuće performanse: IPS tehnologija s uobičajenom RGB matricom pruža visok stepen oštrine i uglova vidljivosti, odgovarajuću čitljivost i vidljivost na dnevnom svetlu, kao i odličnu preciznost i odziv.

Jedinu pravu novinu predstavlja uvođenje tzv. 3D Touch tehnologije, koja podrazumeva nov način korišćenja ekrana. Naime, ekran je sada opremljen i senzorom koji meri intenzitet pritiska (slično kao Force Touch na Apple Watch i MacBook uređajima), što softverašima pruža nove mogućnosti za organizaciju navigacije. Recimo, prostim dodirom na prečicu sa ikonicom fotoaparata poziva se aplikacija za upravljanje kamerom, dok duži pritisak aktivira iskačući meni koji nudi opcije za pokretanje pojedinih režima (snimanje selfija, videa, usporenog snimka ili obične fotografije) – analognu funkciju na računaru obavlja desni taster miša. Aktiviranje „dubinskog” senzora praćeno je karakterističnom, diskretnom vibracijom koja korisniku jasno stavlja do znanja da je aktivirao ovu operaciju (tzv. Taptic Engine, sofisticirani vibracioni motor, glavni je razlog za povećanje mase uređaja, dok je novi taktilni sloj skrivio povećanje njegove debljine). Ostali programi 3D Touch funkcije koriste na druge načine: u pregledaču se na ovaj način u iskačućem prozoru mogu brzo pregledati stranice sa hiperlinkova, u e-mail klijentu može se pročitati sadržaj poruke bez otvaranja iste, dok u galeriji fotografija jači pritisak prikazuje umanjenu sličicu u većem prozoru. 3D Touch ostavlja dosta prostora za unapređenje funkcionalnosti softvera i nema sumnje da će proizvođači igara i aplikacija ovu funkciju iskoristiti na pravi način.

Ubrzanje, svakom radovanje
Sa hardverske strane postoje evidentna poboljšanja na planu centralnog procesora, grafičke podjedinice i radne memorije. Centralni čip iz iPhonea 6 – Apple A8 – zamenjen je modelom A9. U pitanju je 64-bitna dvojezgarna platforma radnog takta od 1,84 GHz, koja u odnosu na prethodni model donosi oko 70 odsto bolje performanse (ove karakteristike na papiru zvuče znatno slabije od onih koje imaju top Android modeli, ali zbog drugačije organizacije hardvera i visokospecijalizovanog operativnog sistema, realne potrebe za sirovom snagom kod iPhone uređaja nisu toliko izražene).

Dobitak u performansama grafičkog podsistema je još ubedljiviji: PowerVR GT7600 u odnosu na GX6450 donosi i do 90 odsto bolje performanse, što će posebno pozdraviti ljubitelji zahtevnih igara i korisnici koji preferiraju snimanje videa u 4K rezoluciji. Konačno, iPhone 6s je prvi model u celokupnoj istoriji ovog brenda sa više od jednog gigabajta radne memorije, što se itekako oseća u svakodnevnom radu, naročito kada se pregledaju glomazne stranice ili pokreće veći broj aplikacija u multitaskingu.

Značajan skok kvaliteta u odnosu na prošlogodišnji model beleži i iSight kamera, koja dodatno poboljšava ionako fenomenalan fotoaparat. Podsećanja radi, iPhone 6 ima fantastičan senzor rezolucije 8 megapiksela, sa većom dimenzijom piksela koja omogućava da više svetla pada na „film” i tako obezbedi kvalitetnije snimke u mračnijem ambijentu. Mesta za unapređenja svakako je bilo, jer su neki Android uređaji (Galaxy S6, LG G4) znatno poboljšali svoju ponudu, pa novi model dolazi sa 12-megapikselnim senzorom koji obezbeđuje više detalja na fotografijama, kao i full 4K rezoluciju u video-režimu – ovi snimci su verovatno nešto najbolje što mobilni telefoni mogu da ponude u video-domenu.

Prednja FaceTime kamera „podignuta” je sa skromnih 1,2 na celih 5 megapiksela, uz mogućnost da se ekran koristi kao priručni blic. Još jedna novina u ovogodišnjem iPhoneu je funkcija Live Photos, koja tokom fotografisanja automatski snima kratak mpeg video-zapis koji dodatno „oživljava” snimak, dajući uvid u zbivanja par sekundi pre nego što je fotografija snimljena. Brzi pregled ovih snimaka pokreće se jačim pritiskom na fotografiju u albumu, što govori u prilog pretpostavke da je ova funkcija samo mala smicalica za dodatnu promociju 3D Touch funkcije.

Što se novog operativnog sistema tiče, iOS 9.1 takođe predstavlja značajan iskorak u dobrom smeru, ali to je već tema za neku drugu priliku.

iphone6s-plus-gray-select-2015

Da vredi – vredi
Praveći mesta za Taptic Engine, Apple je „uštinuo” bateriju, smanjivši joj kapacitet za nekih 5%, što se čini sasvim prihvatljivim kompromisom (novi model ima kapacitet od 1.715 mAh, spram 1.810 mAh u prethodnom modelu). Ovo smanjenje kompenzovano je boljom optimizacijom potrošnje u novom sistemu (iOS 9.1), dok novi Low Power režim obezbeđuje da autonomija ne bude ni za minut lošija u odnosu na iPhone 6 (posebno je evidentna manja potrošnja tokom noći, u režimu pripravnosti).

Pozitivne promene odnose se i na brzinu skenera otiska prsta (funkcija Touch ID). Naime, skeniranje otiska sada traje dvostruko brže, uz vidno poboljšanu preciznost. To je veoma značajno unapređenje, s obzirom na to koliko puta tokom jednog dana otključamo telefon. Takođe, lepo je videti da Apple i dalje razvija svoje biometrijske sisteme, budući da je Android konkurencija na ovom polju takođe prilično napredovala.

iPhone 6s u velikoj meri opravdava slogan proizvođača, koji kaže da je u novom modelu promenjeno praktično – sve. Od kvalitetnijih materijala, preko novog načina korišćenja ekrana, kvalitetnije kamere do fantastičnog poboljšanja ukupnih performansi, sve je na strani novog modela, koji za svojim prethodnikom zaostaje jedino po pitanju nešto većih gabarita. A i to je, kao što smo istakli, potpuno opravdano.

iPhone 6 vs iPhone 6s – pitanje veličine ili ipak nešto više?
Fablet verzija novog iPhonea, pokazalo je naše testiranje, nije puko pitanje veličine ekrana, jer se ova dva modela razlikuju po kamerama, softveru, bateriji i i ceni.
Što se najvažnijih noviteta tiče – 3D Touch funkcije, Live Photos opcije i novog A9 procesora – naša analiza pokazuje da bolji izbor predstavlja iPhone 6 Plus. Evo i zašto:

Dizajn i portabilnost: oba modela koriste tvrđi aluminijum serije 7000 i imaju ojačano staklo na prednjoj strani. Veći gabariti modela Plus definitivno prave razliku kada je kompaktnost u pitanju: sa većim modelom u prednjom džepu teško ćete se penjati uz stepenice, dok se manji praktično ne oseća.

Ekran: full HD matrica na ekranu od 5,5 inča kod iPhonea 6s Plus ima jasne prednosti u odnosu na 720p varijantu kod mlađeg brata. Razlika kada se isti video-sadržaj gleda na jednom i drugom modelu je drastična, u korist većeg naravno. Čini se i da je ekran u Plus varijanti nešto svetliji.

Kamera: oba modela nude slične performanse u fotografiji, ali iPhone 6s Plus ima jednu važnu prednost – optičku stabilizaciju. Ona doprinosi oštrini fotografija, što je naročito evidentno kada se radi u mračnijem ambijentu. 6s Plus u tom slučaju redovno pruža bolje osvetljene i manje zamućene fotografije. Takođe, veći ekran bolje obavlja funkciju priručnog blica za selfi kameru.

Softver: iOS 9 donosi podršku za novu funkciju Proactive Assistant (aktivira se prevlačenjem prsta nalevo na Home ekranu), Siri unapređenja i nove aplikacije Notes i Maps. Međutim, samo iPhone 6s Plus nudi dual-pane režim rada kada se ekran postavi položeno, nudeći tako više informacija (npr. u e-mail klijentu može se videti celo prijemno sanduče, uz sadržaj poruke sa desne strane).

Baterija: naši testovi pokazuju da iPhone 6s Plus ima bolju autonomiju, i to za najmanje sat i po po ciklusu. Značajan dobitak potiče od većih dimenzija baterije (2.750 mAh), uz podjednako efikasne sisteme za redukciju potrošnje.

Cena i vrednost:oba uređaja su papreno skupa. Ali ako već razbijate kasicu-prasicu, svakako razmislite o dodatnom ulaganju za iPhone 6s Plus. Svakako se isplati (osim ako kompaktne dimenzije nisu apsolutni imperativ).

Leave a Reply