Početna Broj 186 TEST: HP Pavilion X2 12 – Multifunkcionalac

TEST: HP Pavilion X2 12 – Multifunkcionalac

HP nastavlja sa forsiranjem veoma interesantnih hibrida na svetskom, ali i domaćem tržištu, očito ne želeći da obustavi ofanzivu ni u tekućoj godini

ATV & NAUTICA 2020

Plus: Upotrebljivost, kvalitet
Minus: Voleli bismo da su okviri oko ekrana još tanji, tačped je mogao biti bolji

Protekla 2015. godina prošla je u znaku ofanzive dva velika proizvođača na domaćem tržištu. Jedan član tog dvojca je bio HP. Da kompanija neće posustati ni u ovoj, 2016. godini, svedoči brz dolazak nove generacije hibridnih uređaja. Namenjeni svakome, pristupačni, prilagodljivi, zvuče kao dobitna kombinacija. Uostalom, i letimičan pogled na karakteristike će svakome jasno dati na znanje da se sa Pavilion X2 2-u-1 uređajima „nije šaliti“…

ATV & NAUTICA 2020

Prilagodljivi svačijim potrebama
Osnovna karakteristika 2-u-1 uređaja jeste da mogu da funkcionišu i kao laptopovi i kao tableti. Međutim, razlika potiče od upotrebljivosti i smislenosti korišćenja ovakvih uređaja u tim režimima. Nije problem napraviti odvojivi 13-inčni ili 15-inčni uređaj, ali je pitanje da li se ekranski deo kojem masa ide preko 1 kilogram može smatrati upotrebljivim tabletom? Važi i obrnuto; lako je implementirati štedljiv hardver, ali da li onda takva mašina može da ispuni potrebe za posedovanjem laptopa? Odgovori na ovakvo pitanje nisu jednoznačni, i pre bismo rekli da se radi o formuli koju svaki proizvođač nastoji da postigne na sopstveni način.

HP je, rekli bismo, našao dobitnu kombinaciju. Sa lakim i tankim IPS ekranom od 12 inča, pomalo neuobičajene WUXGA+ rezolucije od 1920 x 1280 piksela, obezbeđeno je da masa odvojenog ekrana (faktički, tablet mod) bude manja od 750 grama. Iako to jeste više od standardnih tableta, svakako jeste uporedivo sa većim tabletima od 12 inča, ili sa starijim iPad tabletima čija je masa iznosila preko 600 grama. Korišćenje je udobno a doživljaj vrhunski. Kvalitetna izrada, kako poleđine ekrana, tako i tastature, dodatno doprinosi ugodnom korišćenju. HP je pazio da ekran održi koliko-toliko ravnomernim u smislu raspodele mase, te podjednako debelih ivica, što je problem koji ima skoro svaki hibrid koji pokušava da bude i laptop i tablet u isto vreme.

Tastatura i tačped su odgovarajuće veličine, i korisnik zbilja neće imati nikakvih problema prilikom upotrebe u laptop modu, budući da dobija isto što i na svakom ultramobilnom 12-inčnom laptopu. Baterija omogućava do osam sati rada. Sa svake strane ekrana nalaze se Bang & Olufsen zvučnici, koji ugođaju daju dodatnu notu.

Leave a Reply