Početna Tech Choice Editors Choice TEST: Microsoft Lumia 950 – Windows 10 i još ponešto

TEST: Microsoft Lumia 950 – Windows 10 i još ponešto

Prva od tri nove Lumije kojom Microsoft konkuriše novom Androidu i iOS-u

Momacki auto – Infiniti HEADER

Plus: Ekran, kamera, performanse, dodatne opcije
Minus: izrada, pojedini detalji u dizajnu, autonomija, cena

Kompanija Microsoft je početkom oktobra na redovnoj konferenciji za štampu predstavila nove Lumia modele, od kojih nam je za oko prvi zapao Lumia 950, top model sa 5,2-inčnim OLED ekranom rezolucije 2.560 x 1.440 piksela, kojeg pokreće Snapdragon 808, sa 32 GB interne memorije i slotom za microSD memorijske kartice. Zeiss PureView kamera sa senzorom od 20 megapiksela snima 4K video, a od zanimljivih detalja izdvajaju se skener dužice oka, USB-C konektor, podrška za brzo punjenje i naročiti dock koji omogućava povezivanje telefona sa monitorom ili TV aparatom. Naravno, tu je i dugo očekivani Windows 10 Mobile.

Najbolji telefoni 2019

Sistem je dovoljno stabilan i „upeglan” da može da se suoči sa armijom željnih korisnika, ali postoje elementi koji upućuju na zaključak da još uvek nije baš sve na svom mestu

Mnoštvo inovacija „spakovano“ je u pomalo neprivlačno plastično kućište sa tankim poklopcem baterije, koje bismo pre očekivali na nekom jeftinom telefonu nego na premijum uređaju. Detalji kao što su hromirani tasteri oštrih ivica i srebrni prsten oko otvora sočiva glavne kamere dodatno potvrđuju da se dizajnom ovog modela bavio neko sa hroničnim nedostatkom inspiracije. S druge strane, gabariti su idealni, pa Lumia 950 u ruci leži kao salivena. Mogućnost da se baterija izvadi i zameni u hodu, bez intervencije stručnog lica, predstavlja već zaboravljenu opciju u višoj klasi, i svakako će prijati onima koji su često na putu ili intenzivno koriste telefon dok se nalaze van kuće ili kancelarije. Da dobar utisak bude potpun, tu je i microSD slot za memorijske kartice.

Microsoft Lumia 950 nema senzor otiska prsta kao njegovi konkurenti iz suparničkih tabora, ali zato nudi još zanimljiviju funkciju – skener dužice oka. Reč je o IC sistemu koji skenira geometriju oka, ali u ovoj iteraciji (u pitanju je beta verzija opcije Hello) ima nekoliko „mušica” koje remete udobno korišćenje: lice treba postaviti veoma blizu senzora, a i sam proces skeniranja traje nešto duže od postupka očitavanja otiska prsta. Simetrična USB Type-C priključnica, standard o kojem smo pisali u jednom od ranijih brojeva, svakako je praktičnije rešenje od asimetričnog microUSB-a, ali ćete zbog još uvek nedovoljne rasprostranjenosti ovog standarda verovatno izvesno vreme morati da nosite punjač sa sobom.

Microsoft-Display-Dock-03

Retko koristan dodatak koji se, nažalost, ne nalazi u osnovnom prodajnom pakovanju (košta dodatnih 80 dolara) je Microsoft Multimedia Dock, koji obavlja funkciju punjača i konvertora preko kojeg se povezuju veliki ekrani (TV ili monitor) – preko standardne HDMI ili DisplayPort priključnice – i periferni uređaji kao što su bežični miš i tastatura (na raspolaganju je tri USB 2.0 porta). Kada se poveže na veliki ekran, preko HDMI/DisplayPort kabla ili bežičnom Miracast vezom, Lumia 950 automatski aktivira funkciju Continuum, koja korisničko okruženje prebacuje u desktop režim, kada korisnik telefon može da koristi kao prenosni računar sa specijalnom verzijom Windowsa 10 (telefon i tada može da se koristi za pozive). Naravno, ne radi se o pravom Windowsu koji može da pokrene standardne aplikacije, već o prilagođenoj verziji za mobilne uređaje, koja ipak nudi viši stepen udobnosti u odnosu na klasičan mobilni interfejs. Nažalost, na raspolaganju još uvek nemamo mnogo Continuum aplikacija, ali njih će u budućnosti sigurno biti sve više, pa će i upotrebna vrednost ovog „džepnog laptopa” biti veća.

Što se ekrana tiče, Microsoft nije hteo da rizikuje i opredelio se za provereno rešenje, 5,2-inčni QHD sa Samsungovom OLED matricom kakva se koristi u Galaxy-ju S6. Svakako je reč o jednom od najboljih ekrana za mobilne uređaje, koji se odlikuje prirodnim koloritom, idealnim osvetljenjem i kontrastom, širokim uglovima gledanja i dobrom čitljivošću na dnevnom svetlu. Baterija nije naročito izdržljiva, pa ćete pred kraj radnog vremena grozničavo pratiti skalu popunjenosti baterije. Srećom, punjenje ide brzo, pa ćete do 50% stići za samo pola sata, odnosno do celih 80% za sat vremena.

Lumia_950_01

Posebno, za mnoge i najvažnije pitanje, odnosi se na Windows 10, odnosno njegovu zrelost. U celini gledano, sistem je dovoljno stabilan i „upeglan” da može da se suoči sa armijom željnih korisnika, ali postoje elementi koji upućuju na zaključak da još uvek nije baš sve na svom mestu. Slabije performanse Edge pregledača, performanse u multitaskingu i još uvek nedovoljno raznovrstan izbor aplikacija su glavni nedostaci sistema koji se, kako se čini, ubrzano i ponekad brzopleto nadograđuje (sredinom decembra lansiran je prvi apdejt, koji je ubrzo i povučen jer je pravio više štete nego koristi; no, dok čitate ovaj test, Microsoft će sigurno ispraviti i te sitnice). Utisak o novom sistemu bi sigurno bio bolji da se nedavno nismo susreli sa novim verzijama Androida i iOS-a, koje su postavile nove standarde, a Microsoftu zadali nove glavobolje.

Performanse telefona su odlične, sve operacije se izvršavaju glatko, a jedino što može da zasmeta je nešto jače zagrevanje posle dužeg rada. Kamera je izuzetno dobra, kao što bi se i očekivalo od PureView tehnologije kompanije Nokia i od Zeiss optike. Osim nešto sporijeg fokusiranja u mraku, sve ostalo radi kako se poželeti može, pa se pored izrazite brzine može pohvaliti i odličnim fotografijama, koje se ističu detaljnošću i minimalnim naknadnim korekcijama; korisnici vični fotografiji mogu dodatno da poprave rezultate tako što će eksperimentisati sa različitim podešavanjima u manuelnom režimu. Sličnog kvaliteta je i video-kamera, koja snima i 4K zapise, dok je selfi kamera u rangu sa ostalim modelima iz klase.

Lumia 950 je bez sumnje veoma zanimljiv aparat, koji će sigurno naći svoju publiku. Dizajnerski propusti nisu toliko krupni da zasene takve prednosti kao što su fenomenalan ekran, kamera i odlične performanse, uz zanimljive, a nadamo se uskoro i mnogo upotrebljivije opcije za skeniranje dužice oka i korišćenje telefona u sprezi sa monitorom/TV aparatom i USB periferijama (idealna kombinacija za putovanja).

Microsoft Lumia 950
OS: Windows 10
Procesor: Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808, Adreno 418 GPU
Memorija: RAM 3 GB, 32 GB, microSD do 200 GB
Kamera: 20 Mpx, 2160p; 5,1 Mpx, 1080p
Ekran: AMOLED 5,2″, 1440×2560 (564 ppi)
Povezivanje: HSPA, LTE, WiFi, BT, GPS, NFC, FM
Ekstra: skener dužice oka, desktop režim
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije: 145 x 73,2 x 8,2 mm, 150 g
Cena: 98.400 RSD
www.vipmobile.rs

Leave a Reply