Početna Broj 199 TEST: Samsung Galaxy Note 8 – Demonstracija sile

TEST: Samsung Galaxy Note 8 – Demonstracija sile

Željno očekivani Note 8, kao i njegovi prethodnici, sublimira sve tehnološke novotarije u mobilnoj industriji i predstavlja telefon kakav se poželeti može. I da, ovo je prvi high-end Samsung sa dve SIM kartice…

Momacki auto – Infiniti HEADER

Kamera
Prvi Samsungov telefon sa dvostrukom kamerom koristi dva senzora rezolucije12 megapiksela, pri čemu jedan koristi širokougaoni objektiv sa otvorom f/1.7, a drugi i teleskopski objektiv (f/2.4) sa dvostrukim optičkim uvećanjem (superbrzo dual pixel automatsko fokusiranje dostupno je samo na glavnom kameri). Oba senzora imaju optičku stabilizaciju slike, što nismo videli ni na jednom drugom smartfonu sa dve zadnje kamere.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Pored optičkog zumiranja, sekundarni senzor omogućuje kreiranje uverljivog bokeh efekta, kod koga se fokus usmerava na bliski predmet, dok se pozadina (koju snima glavni senzor) istovremeno zamućuje da bi se postigao efekat dubinske oštrine kakav imaju DSLR fotoaparati. Iako je veštački dobijen, bokeh deluje uverljivo i u najvećem broju slučajeva daje odlične rezultate, s tim da postoji ograničenje u smislu da objekat koji treba da bude u fokusu treba postaviti na određenom rastojanju od objektiva (između jednog i dva metra).
Takođe, izduženi objekti, kao što je silueta ljudskog tela se ponekad delimično preklapaju sa pozadinom i upadaju u zonu zamućenja. Samsung ovaj efekat naziva „Live Focus“ i on se može primeniti tokom samog snimanja („uživo“), kao i posle snimanja, kada se kombinovanjem dve fotografije određuje stepen zamućenja pozadine. Live Focus ne funkcioniše u uslovima slabog osvetljenja (poruka na ekranu će se označiti kada su postignuti neophodni uslovi za snimanje) i služiće uglavnom za izradu efektnih portreta. Korist od ove opcije ogleda se i u tome što se jednim pritiskom na okidač kamere dobijaju dve fotografije, pa ako vam se jedna ne sviđa, druga će verovatno biti upotrebljiva.

Kamera je opremljena nizom filtera i specijalnih efekata u Snapchat fazonu, a postoji i Pro režim za podešavanje finih parametara, koja će korisnicima vičnim digitalnoj fotografiji pomoći da izvuku maksimum iz kamere. Što se kvaliteta fotografija tiče, on se ne razlikuje od onih koje smo dobili pomoću modela Galaxy S8, a slično važi i za video režime, koji omogućuju snimanje u nekoliko međurezolucija, od 4K pri 30 fps, preko 1080p sa 60 fps, do naročito interesantnog slow motion režima koji radi u rezoluciji 720p, pri 240 fps. S prednje strane nalazi se selfi kamera sa senzorom rezolucije 8 megapiksela, opremljena automatskim fokusom. Kvalitet ove kamere je takođe iznad proseka, jer obezbeđuje veoma kvalitetne, oštre fotografije prirodnog kolorita, sa obiljem detalja. Jedino treba voditi računa o opciji za „ulepšavanje“, koja može da bude preterano agresivna, dovodeći do gubitka detalja.

Leave a Reply