Početna Tech Choice Editors Choice TEST: Sony Xperia Z4 Tablet – Ultimativna mašina

TEST: Sony Xperia Z4 Tablet – Ultimativna mašina

Sve što zamisliš – može...

Panasonic TV

Kako zamišljate vrhunski tablet? Veliki ekran sa visokom rezolucijom, brz procesor, dosta memorije, mala masa da se lakše prenosi… Sony je odavno poznat po vrhunskim tabletima, a Xperia Z4 Tablet, najnoviji izdanak kompanije Sony, u potpunosti potvrđuje tu činjenicu. U najkraćim crtama – ovaj tablet ispunjava sve navedene uslove, a na to kao bonus dodaje još nekoliko novih. Ali krenimo redom.

Još pre nego što smo uključili uređaj, stekli smo utisak da je reč o izvanredno dizajniranom uređaju. Izuzetno je tanak (samo 6,1 mm), ali je dizajn takav da tablet deluje veoma robustno. Taj osećaj nije nas prevario. Ispostavilo se da je Xperia Z4 Tablet otporan ne samo na prašinu, već i na vodu, i to do dubine od 1,5 m, u periodu od 30 minuta. Drugim rečima, po ovom kriterijumu spada u pravog saputnika za more – ni pesak ni voda neće mu moći ništa.

ATV & NAUTICA 2020

Displej od 10,1 inč zasnovan je na IPS tehnologiji. Ima 2K rezoluciju i objedinio je Triluminos i Live Colour Led tehnologije, zajedno sa X-Reality tehnologijom za mobilne platforme, što je rezultiralo izuzetno oštrom, jasnom i osvetljenom slikom.

Brzina na ovom tabletu ima posebno značenje. Sistem je zasnovan na najnovijem Qualcomm Snapdragon 810 procesoru koji sadrži integrisan LTE i 64-bitni osmojezgarni procesor. Zahvaljujući tome, Xperia Z4 Tablet donosi i do 50% ubrzanja u odnosu na prethodne generacije procesora, uz smanjenu potrošnju energije. To je postignuto asinhronim jezgrima u procesoru. Naime, on se sastoji iz Quad-core 1,5 GHz i Quad-core 2 GHz jezgara. Time se puna sirova snaga procesora koristi samo kad je neophodna, bez nepotrebne potrošnje baterije. Ovakvo rešenje, uz dodatak baterije velikog kapaciteta, omogućilo je autonomiju od čak petnaestak časova video-reprodukcije (sa neprekidno upaljenim ekranom).

20_Xperia_Z4_Tablet

Sve to je zaokruženo Ardeno 430 grafičkim procesorom, pa smo dobili tablet sa ogromnom sirovom procesorskom snagom. To je potvrđeno i na testovima koje smo sproveli, na osnovu kojih možemo da kažemo da je ovo najbrži tablet koji se do sada pojavio na našem tržištu.

Kada govorimo o brzini, ne smemo da preskočimo ni činjenicu da je ovde implementiran WiFi koji zahvaljujući MIMO (Multiple-Input and Multiple-Output) podršci postiže duplo bržu konekciju nego što je uobičajeno. Naravno, podržani su i LTE/4G brzine, kada se u tablet „ubaci“ odgovarajuća nano SIM kartica.

Kada je zvuk u pitanju, Xperia Z4 Tablet donosi čak i ugrađenu tehnologiju za uklanjanje šumova, ali i digitalni procesor (DSEE HX – Digital Sound Enhancement Engine) koji radi upscaling pesama snimljenih u nižem kvalitetu. Time se čak i veoma visoko kompresovane MP3 i AAC datoteke „podižu“ na prihvatljiviji nivo zvuka.

Jedino što smo očekivali da bude drugačije je zadnja kamera, čija rezolucija je mogla biti veća. Da se razumemo, zadnja kamera od 8,1 Mpx sa Sonijevim Exmor RS senzorom i prednja kamera od 5,1 Mpx sa širokougaonim objektivom za selfije sasvim lepo obavljaju posao, i fotografije koje prave su za ovakav tip kamera veoma dobre, ali nekako smo očekivali da će makar zadnja kamera imati veću rezoluciju.

Na kraju samo da pomenemo da smo uz tablet probali i Style Cover Stand (pametnu) futrolu, koja obezbeđuje postavljanje tableta u dva položaja za rad, kao i automatski prelazak tableta u sleep režim, kada se zatvori.

Sony Xperia Z4 Tablet
Ekran: IPS, 10,1“, 2560×1600 piksela,
CPU: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810, Cortex-A53 Quad-core 1,5 GHz i Cortex-A57 Quad-core 2 GHz
GPU: Ardeno 430
Memorija: 3GB RAM, 32 GB skladišni prostor, Micro SD slot do 128 GB
Kamera: Zadnja 8,1 MP, prednja 5,1 MP
Konekcije: Nano SIM (LTE/4G), Wi-Fi, Bluetooth
Baterija: Litijum-polimerska 6.000 mAh
OS: Android 5.0 Lolipop
Ostalo: GPS, FM radio, otporan na vodu i prašinu
Cena: 90.000 RSD
www.sony.rs

Leave a Reply