Početna Tech Choice TEST: Toshiba Kira – Japanska lepota

TEST: Toshiba Kira – Japanska lepota

Prvi put na evropskom tržištu, pa i u Srbiji, debituje luskuzna linija ultrabukova popularne japanske kompanije Toshiba, i postavlja novu mernu jedinicu luksuza

Momacki auto – Infiniti HEADER

Posle mnogo vremena luksuzni ultrabuk kompanije Toshiba stigao je i do našeg tržišta. Dostupan u nekoliko varijanti, kojima je zajednički pridev „vrhunski“, predstavlja osveženje za sve koji su navikli na staru podelu karata i nadali se da će još neki konkurent ustalasati ovaj segment. Ipak, kako je reč o prilično skupom proizvodu, jasno je da nije za svačiji džep. To se, uostalom, može videti odmah po otvaranju luksuzne kutije. Vrhunski dizajn, perfektna izrada, kvalitetno kućište od aluminijuma, samo su neke od karakteristika Toshiba Kira ultrabuka. Međutim, postoje i neki skriveni aduti.

Ekran za medalju
Verovatno najvažnija stavka nakon višednevnog druženja sa Kirom koju želimo da istaknemo jeste – njen ekran. Reč je se o 13,3-inčnom IGZO panelu, posebnoj vrsti panela prilagođenog mobilnim uređajima, koji omogućava da ekrani budu još tanji, a zadržava kvalitetan prikaz i verne boje. Zapravo, sa DeltaE vrednostima, nivoom crne i vernom reprodukcijom, skloni smo da kažemo da Kira može biti odličan saputnik svakom fotografu koji traži tanku i laku mašinu da ga prati u svakodnevnim poslovima. Da sve bude još lepše, panel je osetljiv na dodir, sa rezolucijom od 2560 x 1440 piksela. Možda vam to teorijski ne deluje toliko bitno na laptopu, ali u svakodnevnoj praksi, naročito sa laptopovima koje nosite svuda sa sobom i koje ne koristite na stolu već u pokretu, daleko ste skloniji unosu komandi putem dodira. Implementirana tehnologija podržava i unos sa do 10 prstiju istovremeno. Sve u svemu, za ekran, čista desetka za Toshibu.

IFA 2019 IN PAGE

Slično možemo reći i za ostale ulazne uređaje. Crna tastatura čiklet tipa podržava pozadinsko osvetljenje bele boje, dok veliki i kvalitetan tačped zbilja može lepo da se koristi, što je važno na uređajima manjih dimenzija, gde dimenzije ponekad predstavljaju otežavajući faktor. Hod, oblik i dimenzije tastera su odlično odmereni, tako da je pravo uživanje kuckati na Kiri.

Toshiba_Kira_22_with_wallpaper

Svestran računar visokog stepena mobilnosti, koji će mnogima biti sjajan saputnik i koji ih neće ostaviti na cedilu praktično ni nakon celodnevnog korišćenja

Celodnevna baterija
Toshiba je za Kira ultrabuk odlučila da iskoristi klasičan ULV hardver baziran na Intel Broadwell generaciji. Rezultat je odličan, i kada su performanse u pitanju, i kada govorimo o nivou zagrevanja. Ni u jednom scenariju laptop ne postaje preterano topao, a donji deo je praktično uvek hladan. ULV procesori nove generacije raspolažu snagom uporedivom sa mejnstrim procesorima, dok sa druge strane donose ogromne koristi, poput veoma duge autonomije baterije. CPU ovog računara je Intel Core i7-5500U. Iako Core i7 oznaka u ULV domenu ne znači ono što u mejnstrim segmentu, ipak sa dva jezgra koja rade na 2,4 GHz i mogu da podignu radni takt sve do 3 GHz, nude više nego dovoljno snage za sve moguće izazove koje ćete postaviti pred ovaj laptop. Slično važi i za grafiku, integrisani Intel HD 5500, sa 24 Execution Units i radnim taktom koji varira od 300 do 950 MHz, u zavisnosti od potrebe. Za sve nezahtevne potrebe i realne scenarije koji se mogu očekivati kada je Kira u pitanju, ovo je i više nego što je potrebno.

Sa druge strane, nagrada dolazi u vidu fantastične baterije. Toshiba je deklariše na 10 i po sati rada, i sa zadovoljstvom možemo da prijavimo da se ista relativno lako postiže, što u praksi znači da vaš računar može da radi na bateriju tokom celog dana! Količina radne memorije na raspolaganju je 8 GB, a tu je i SSD od 256 GB. Konektivnost je veoma dobra za ultrabuk, sa tri USB 3.0 porta (jedan sa Sleep & Charge funkcijom da punite mobilne USB uređaje i kad je računar ugašen), a podržani su i moderni standardi bežičnog povezivanja.

Spreman za novi Windows
Kompletno iskustvo na visokom nivou je bazirano na Windows 8.1 operativnom sistemu, koji će se moći apgrejdovati na Windows 10 već od kraja jula potpuno besplatno. Toshiba Kira je računar za sve kojima je potrebna laka i tanka mašina, a koji cene lepotu dizajna i žele pouzdan računar dugog trajanja baterije. Naravno, to zadovoljstvo košta, ali slično važi za sve lepe stvari koje su predmet naših želja, zar ne?

Toshiba Kira
OS: Windows 8.1 Pro
Procesor: Intel Core i7-5500U, Dual-core 2,4 GHz
Memorija: 8 GB RAM
Storage: 256 GB SSD
Ekran: 13,3“, 2560 x 1440, tačskrin
Povezivanje: WiFi dual band, BlueTooth 4.0+LE
Ekstra: IGZO ekran osetljiv na dodir sa Corning Concore staklom
Dimenzije: 316 x 207 x 9,5-19,8 milimetara
Cena: 229.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply