Početna Broj 178 Bežične projekcije – BenQ GP30

Bežične projekcije – BenQ GP30

Mali BenQ GP 30 projektor se „smestio“ između Pico i klasičnih projektora, na poziciju na kojoj nema značajnu konkurenciju

Panasonic TV

Novi BenQ GP30 projektor se po dimenzijama može svrstati između Pico projektora i klasičnih projektora, ali se po performansama približava „velikim“ modelima. Reč koja najbliže opisuje testirani model je mobilnost. Uz male dimenzije i mogućnost bežičnog povezivanja sa uređajima (Android, iOS), moguće je strimovati sadržaj, uz odgovarajuću aplikaciju, i van kancelarije. Za tu namenu, GP30 podržava MHL (Mobile High-definition Link) standard pa se u paketu nalazi i bežični USB adapter. Najveći problem minijaturnih Pico projektora se ogledao u lampi nedovoljne snage, što uzrokuje slabiji prikaz i manju dijagonalu projektovane slike. BenQ GP30 to uspešno rešava ugrađenom LED lampom (900 Lumena), koja omogućava dobro osvetljenje, a uz to troši i manje energije i manje se greje, pa je projektor veoma tih u radu jer nema ugrađen snažan ventilator.

Specifikacija projektora je veoma dobra. Zasnovan je na DLP tehnologiji i podržava WXGA rezoluciju (1280×800), a potrošnja energije je mala i iznosi iznosi svega 85W/60W, uz nivo buke 36dBA/30dBA u zavisnosti od režima rada. Postoji širok spektar konektora za povezivanjem sa uređajima, pa nećete biti uskraćeni da ga povežete sa svakim izvorom slike u kući ili kancelariji. Od klasičnog VGA konektora, preko HDMI, kopozitnog i USB konektora, čitača kartica, pa sve do bežičnog povezivanja koristeći priloženi USB bežični adapter. Ako mobilni telefon povežete na USB port, pored reprodukcije video materijala, telefon će se istovremeno i puniti, što je zgodna i korisna funkcija, sa obzirom da bi se baterija veoma brzo ispraznila pri reprodukciji.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Meni za izbor izvora prikaza je predstavljen grafički i veoma je jasan i lak za korišćenje, dok su opcije podešavanja projektora klasično slovnog tipa. Meni nije prebogat funckijama, ali poseduje podešavanja koja će zadovoljiti najveći broj korisnika ovakvog uređaja. Pohvalićemo da automatska keystone korekcija radi veoma dobro.

Ukoliko želite da reprodukujete sadržaj sa USB uređaja, projektor ima ugrađen plejer i čitač različitih digitalnih formata. Čita ograničen broj foto (.jpg, .bmp) video (MJPEG, XVID, MPEG1) i audio formata, a čita i titlove (.srt, .smi) i dokumenta (PDF, DOCX, XLSX, PPTX) što pohvaljujemo. Integrisano je i 2 GB interne memorije od kojih je korisniku dostupno skoro 1,7 GB.

Bili smo veoma zadovoljni radom testiranog modela. Pruža i više nego što smo očekivali, kako po kvalitetu prikaza, tako i po veličini dijagonale projektovanog sadržaja. LED tehnologija omogućava dosta kvalitetan prikaz boja, kao i crne, pa će većina potencijalnih kupaca biti zadovoljna i kvalitetom projekcije. Za ozbiljniju obradu fotografija ili grafički rad, BenQ GP30 nije namenjen, ali je za multimediju i poslovne prezentacije i više nego korektan. Ukoliko ne preterate sa dijagonalom prikaza, kontrast i osvetljenje su veoma dobri. Na našem testu je dijagonala dužine oko 1,5 metara bila granična vrednost iznad koje je vidljiv gubitak osvetljenja i kontrasta. Pohvaljujemo što sočivo pokriva širok ugao, pa već sa rastojanja projektora od jednog metra od platna, dobijate dijagonalu prikaza od jednog metra. Veoma zgodno za skučene prostorije.

BenQ GP30 je projektor koji je ispunio skoro sva naša očekivanja, te ga možemo preporučiti ukoliko vam odgovaraju gore pomenute karakteristike i performanse. Sa njim ćete jednostavno držati prezentacije van matične kancelarije, staviti projektor „pod mišku“ i pogledati film kod prijatelja ili prikazati najnovije fotografije sa vaših putovanja. Ne pruža performanse kakve očekujemo od klasičnih velikih projektora, ali to se od njega i ne očekuje.

BenQ GP30
Osnovna rezolucija: 1280×800 px
Osvetljenje: 900 Lumena
Kontrast: 100 000:1
Tehnologija: DLP
Povezivanje: VGA, HDMI v1.3 (MHL), USB (Type A, Type Mini B), Audio in/out, WiFi, SD, SDHC
Dimenzije: (220 x 61,8 x 177)mm
Težina: 1,5 kg
Cena: 950 EUR
www.benq.rs

Leave a Reply