Početna Broj 172 Bolji nego ikad – Samsung SSD 850 Pro

Bolji nego ikad – Samsung SSD 850 Pro

Samsung u trci za najbrži SSD

Panasonic TV

Kompanija Samsung dugo je proizvodila elektroniku za SSD-ove za potrebe drugih kompanija. Međutim, kako su imali sopstvene pogone za proizvodnju memorijskih čipova sa jedne i tehnologiju za proizvodnju ARM baziranih kontrolera sa druge strane, malo šta ih je sprečavalo da se ozbiljno uključe u tržišnu trku. Pre nekoliko godina počeli su sa serijom 830, da bi vrlo brzo postali ozbiljni pretendenti za prvo mesto na ovom tržištu.

Suštinski, SSD 850 Pro se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od prethodnika oznake 840 EVO. Naslednik deli sa njim metalno kućište od 7 mm, trojezgarni MEX kontroler podešen na 400 MHz i SATA 6 Gbps interfejs. Čak je upotrebljena i ista količina RAM-a od 512 MB za model kapaciteta 256 GB. U čemu je onda razlika? Odgovor se krije u novom V-NAND-u izrađenom u 40-nanometarskom proizvodnom procesu. Ovaj NAND konačno omogućava „ređanje“ tranzistora po sve tri ose (X, Y, Z), odnosno prvi put se tranzistori postavljaju u slojevima. Na ovaj način se zadržava „opuštena“ litografija i uz određene tehnologije povećavaju izdržljivost i brzina NAND-a. Rezultat je impresivan – ogleda se u 10 godina garancije na 850 PRO modele, što nećete sresti kod drugog SSD-a namenjenom krajnjem korisniku.

ATV & NAUTICA 2020

02-Samsung-SSD-850-PRO

Zbog specifičnog dizajna upotrebljen je 86 Gbit NAND, što ukupan kapacitet čini pomalo nestandardnih 256 GB. Pored ovog, dostupni su i modeli sa 128 i 512 GB. Čitanje od 550 MB/s i upis podataka od 520 MB/s su uistinu impresivni, a pritom Samsung navodi da će performanse u svim scenarijima biti konzistentnije nego ikada. Primera radi, brzina upisa neće opasti nakon prvih 20-ak GB. Povrh svega, kod SSD-ova ove kompanije ne dolazi ni do pada brzine upisa u radu sa kompresovanim podacima i sl. Samsung SSD 850 Pro ima 256-bitnu enkripciju podataka, TRIM funkciju i fantastičan Magician propratni softver, što ga čini trenutno najboljim SSD-om na tržištu koji je namenjen klasičnim korisnicima. Cena nije najniža u klasi, ali za ono što nudi, Samsung SSD 850 Pro je istinski sjajan izbor.

Samsung SSD 850 Pro
Kapacitet: 256 GB
Brzina čitanja: 550 MB/s
Brzina upisa: 520 MB/s
Garancija: 10 godina
Cena: oko 200 evra
www.samsung.com

Leave a Reply