Početna Broj 168 Da odmah pređemo na posao – Asus ASUSPRO Advanced B511LG

Da odmah pređemo na posao – Asus ASUSPRO Advanced B511LG

Ozbiljan poslovni računar opremljen vrhunskim komponentama i odličnim ekranom u visokoj rezoluciji

Računari već duže vreme nisu isključivo poslovne alatke, pogotovo u svetlu rasta popularnosti tableta i hibridnih laptopova. Brzina pristupa internetu, dostupnost multimedijalnih sadržaja i popularnost društvenih mreža samo pojačavaju taj utisak. Ipak, nemali je broj onih koji pred kompjuter stavljaju mnogo ozbiljnije zadatke – bilo da je reč o programiranju, obradi grafike i projektovanju, ili baš produkciji pomenute multimedije. Upravo za njih AsusPro B551 predstavlja pravo rešenje. Krenimo redom.

Premda nije dizajniran da izgleda „fensi“, ovaj računar je, zbog izbora tamnih mat materijala (boja magnezijuma) i kombinacije velikih ravnih površina i diskretnih zaobljenja, veoma dopadljiv i odaje utisak profesionalnosti, kvaliteta i pouzdanosti, što je za publiku kojoj je namenjen i najvažnije.

Moćno i pouzdano
Snagu procesiranja obezbeđuje Intelov i7 procesor nove generacije, sa maksimalnim radnim taktom od 2,3 gigaherca. Ništa manje od 8 GB radne memorije nismo ni očekivali na modelu koji pretenduje na oznaku „Pro“, a tu je i moćna grafička kartica sa 2 gigabajta sopstvene video-memorije. U manje zahtevnim situacijama automatski se uključuje integrisani grafički čip, što produžava vek baterije. Dodatnu pogodnost za rad u pokretu predstavlja SSD disk kapaciteta 256 GB, bez pokretnih delova, što ga čini bržim i pouzdanijim. Nažalost, mobilnost je donekle narušena dimenzijama i masom uređaja, ali o tome nešto kasnije. U unutrašnjosti kućišta kriju se još i sve očekivane komponente za povezivanje i umrežavanje, a posebno ističemo čitač smart kartica, koji poslovnoj publici može biti naročito koristan. Kao dodatnu bezbednost, Asus je ugradio biometrijski čitač otiska prsta za „otključavanje“ računara, koji se lako podešava, a uz malo vežbe i jednostavno koristi.

Široko i oštro
Dimenzije modela B551 odredio je 15,6-inčni mat ekran u punoj HD rezoluciji (1920×1080 piksela), sa izuzetnom oštrinom slike i više nego pristojnim kontrastom i zasićenjem boja. Prikaz slike je dobar i pod oštrijim uglovima gledanja, a osvetljenost ravnomerna. Iznad ekrana smeštena je veb kamera za komunikaciju. Na gornjoj metalnoj površini kućišta bilo je dovoljno mesta za prostrani precizni tačped i odličnu tastaturu sa razmaknutim tasterima, čiji je hod pažljivo odmeren za udobno kucanje. Zasmetalo nam je jedino što su tasteri sa strelicama nešto uži, pa zahtevaju privikavanje. Uz model koji smo dobili na testiranje, na mestu sve manje upotrebljavanog DVD uređaja, stigla je dodatna baterija koja produžava autonomiju. Na taj način, jednostavnim ubacivanjem modula koji vam je u tom momentu potrebniji, možete da menjate konfiguraciju i postignete optimalni efekat. Premda nije dizajniran da izgleda „fensi“, ovaj računar je, zbog izbora tamnih mat materijala (boja magnezijuma) i kombinacije velikih ravnih površina i diskretnih zaobljenja, veoma dopadljiv i odaje utisak profesionalnosti, kvaliteta i pouzdanosti, što je za publiku kojoj je namenjen i najvažnije.

Asus ASUSPRO Advanced B511LG
OS: Win8.1 Pro Downgrade Program (Preload Win7, available to upgrade to Win8.1)
Procesor: Intel Core i7-4650U, 2,3 GHz
RAM: 8 GB
Disk: 256 SSD
Optika: modularni slot za DVD-RW ili dodatnu bateriju
Grafika: Nvidia GeForce 840M, 2 GB
Ekran: LCD, 15,6”, 1920×1080 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, Ethernet
Portovi: 4xUSB, mini-Display, VGA, veb kamera
Masa: 2,5 kg
Ekstra: Čitač memorijskih kartica, čitač smart kartica, čitač otiska prsta, garancija na ceo uređaj je tri godine
Cena: oko 1.350 EUR
www.asus.rs

Leave a Reply