Početna Broj 168 Daska sa dobrim zvukom – Samsung HW-H751 Soundbar

Daska sa dobrim zvukom – Samsung HW-H751 Soundbar

Spoj staromodnog kvaliteta i modernih zahteva tržišta

blank
ATV & NAUTICA 2020

Od trenutka kada su se pojavili ravni televizori, postalo je jasno da klasični zvučni sistemi ne idu uz njih, makar kada je dizajn u pitanju. Rešenje je pronađeno u vidu soundbara, zvučnika napavljenih u obliku daske. Tanki, duguljasti i pljosnati zvučnici idealno se uklapaju uz HD televizore, a po potrebi mogu da se drže na polici ili okače ispod (iznad) televizora na zid. U poslednjih nekoliko godina ovi zvučnici sve više dobijaju na popularnosti, a i njihov kvalitet se stalno poboljšava uz upotrebu novih (ili u ovom konkretnom slučaju i starih proverenih) kvalitetnih tehnologija.

Ovogodišnja serija soundbar sistema predstavlja direktnog naslednika prošlogodišnjeg modela HW-F751 (i HW-F750, koji se razlikuje samo u boji). To je bio 2.1 audio-sistem odličnih performansi, koji je sada dodatno unapređen. Samsung HW-H751, koji smo dobili na testiranje, predstavlja 4.1 audio-sistem u srebrnoj boji, uz kojeg ćete se naslušati dobrog zvuka, i to bez korišćenja kablova. Naravno, kao i kod prethodnika, postoji njegov brat blizanac u crnoj boji (Samsung HW-H750).

ATV & NAUTICA 2020

U ovaj sistem ugrađeno je čak 13 zvučnika, koji su raspoređeni u dve ose. Međutim, nisu svi zvučnici uvek aktivni. U soundbaru postoji žiroskop, koji aktivira zvučnike koji su u tom trenutku okrenuti prema slušaocima. Kvalitetu zvuka doprinosi i moćan bas, koji se bežičnim putem povezuje sa soundbarom, zaokružujući na taj način ukupnu snagu sistema na 320 W. Displej, odnosno displeji (jer ih ima dva) na prvi pogled nisu vidljivi, ali se pojavljuju nakon uključivanja sistema. I oni su postavljeni sa dve strane i aktivira se onaj displej koji je u ravni sa u tom trenutku aktivnim zvučnicima. Takođe, treba pomenuti i automatsku kalibraciju zvuka, koji se sam prilagođava prema obliku i veličini prostorije u kojoj se nalazi soundbar sistem.

Ipak, najvažniji deo sistema, prvi put predstavljen na prošlogodišnjem modelu, pojavljuje se i ovde. Reč je o lampaškom pojačalu, koje je ovde dobro ukomponovano sa novim tehnologijama. Lampe su tako postavljene da su vidljive u toku rada sistema, što dodatno doprinosi atraktivnosti njegove pojave. Lampaška tehnologija nije neobična, jer se i danas koristi kod vrhunskih audio-uređaja. Za razliku od digitalnih pojačala, ona donosi bolji i prirodniji kvalitet zvuka. Kod ovog modela lampaško pojačalo je povezano sa digitalnom tehnologijom, čime je dobijen vrhunski kvalitet zvuka i obezbeđen je skoro audiofilski doživljaj vlasnicima HD televizora, kojima je HW-H751 prvenstveno namenjen.

Povezivanje sa TV-om može da se obavi bežično, putem bluetooth konekcije, ili putem nekog od dostupnih načina žičnog povezivanja (HDMI konekcija ili optičkim putem). Na raspolaganju je i USB port, preko kojeg mogu direktno da se reprodukuju MP3, AAC, FLAC, Ogg Vorbis, WAV i WMA formati audio-zapisa. Teorijski, a i praktično, u slučaju da televizor poseduje bluetooth mogućnost konekcije, uz ovaj sistem dovoljna su samo dva kabla – za napajanje soundbara i niskotonca. Zahvaljujući bluetooth tehnologiji konekcija je obezbeđena i sa svim drugim audio-video uređajima, kao što su tableti, telefoni, računari…

Samsung je ovim sistemom napravio hrabar iskorak u pravcu audiofilskih potreba. Pokušao je da poveže staru, proverenu i dokazanu audio-tehnologiju sa novim zahtevima audio i video-trendova, naročito na polju dizajna. 4.1 sistem obezbeđuje surround audio-ugađaj, koji je naročito bitan kod filmova koji se emituju recimo sa Blu-ray plejera. Kvalitet koji zahtevaju audiofili ipak nije dostignut, iz prostog razloga što je sistem predviđen za reprodukciju zvuka sa današnjih masovnih uređaja koji se koriste kao izvori zvuka (telefoni, tableti, računari, televizori), na kojima se često reprodukuju u startu „osakaćeni“ (komprimovani) audio-zapisi. Ali ne treba da brinete. Ako strogo audiofilsko uho možda i neće biti potpuno zadovoljno dostignutim kvalitetom, prosečan korisnik teško da će uspeti da mu nađe zamerku, osim možda cene.

Cena: 100.000 RSD
www.samsung.rs

Leave a Reply