Početna Broj 177 Digitalan, pametan i trodimenzionalan… – Toshiba 48T5463DN

Digitalan, pametan i trodimenzionalan… – Toshiba 48T5463DN

blank
ATV & NAUTICA ATV

Toshiba je tržište televizora „napala“ na nekoliko frontova istovremeno. Gotovo svi njihovi modeli (pa i oni iz najniže klase) donose DVB-T2 tjuner, što kod konkurencije najčešće nije slučaj. Nudi veću dijagonalu od uobičajene i vodi veoma agresivnu cenovnu politiku. Model koji smo testirali, Toshiba 485463DN, tipičan je predstavnik ovakve strategije. U pitanju je 3D pametan televizor, koji je potpuno spreman za predstojeću digitalizaciju.

Dijagonala ekrana kod ovog modela je 48 inča, što je za jedan inč veće od klase kojoj pripada. Slična situacija je i sa modelima manje dijagonale – dok konkurencija nudi standardnih 37 inča, Toshibini televizori poseduju čak dva inča više (39). Tu dolazimo i do potvrde u vezi s cenovnom politikom. Iako nisu najjeftiniji u klasi, cenovni okviri Toshiba televizora, uključujući i testirani model, uklapaju se u niži rang, dok se po funkcionalnostima bez problema svrstavaju u srednju klasu. A ako u obzir uzmemo i malopre pomenutu veću dijagonalu od proseka, onda je lako izračunati da Toshiba daje verovatno najbolji odnos cene po inču (ili centimetru) dijagonale ekrana.

ATV & NAUTICA ATV

T54_Lifestyleimage_2_WithScreenContent_cropped

Ali, da se vratimo konkretnom modelu. Ekran Toshiba 48T5463DN modela zasnovan je na LED pozadinskom osvetljenju i naravno poseduje Full HD rezoluciju. Sposoban je za prikazivanje 3D video-zapisa, uz upotrebu aktivnih 3D naočara koje se sa TV-om povezuju putem Bluetooth konekcije. U promotivnim materijalima provlači se informacija da televizor poseduje specijalan mod za gledanje filmova koji je zasnovan na AMR+ 800 tehnologiji, pa ćemo pokušati ukratko da razjasnimo o čemu je reč. U pitanju je Toshiba Active Motion Rate tehnologija koja softverski izoštrava promene među frejmovima, čime se stvara utisak veće „hercaže“ ekrana, koja je kod ovog modela sasvim solidnih 200 Hz. Inače, ovo je uobičajena praksa „pumpanja“ vrednosti osvežavanja slike, samo što se kod različitih proizvođača te tehnologije različito nazivaju (kod Philipsa to je Perfect Motion Rate, kod LG-a Motion Clarity Index, kod Samsunga Clear Motion Rate, kod Panasonica Backlight Scan, kod Sonija MotionFlow…). Drugim rečima, te oznake služe da zadive neupućene posmatrače, a jedini realan test je kako slika izgleda prilikom gledanja. Kod Toshibe s te strane nismo imali nikakve zamerke, bilo da je u pitanju gledanje filma ili nekog drugog sadržaja. Naravno, najčešće je za postizanje optimalnih rezultata prikaza slike neophodno malo igranja sa parametrima (osvetljenje, zasićenost boja, kontrast…), ali to se obično namešta samo jednom, odmah nakon kupovine televizora.

Što se dodatnih funkcija tiče, pored pomenutog 3D-a i svih varijanti koje on donosi (2D u 3D i obrnuto), Toshiba 48T5463DN poseduje sasvim upotrebljiv mutlimedijski plejer, sposoban za reprodukciju različitih audio i video-snimaka i fotografija. Prikaz titlova je naravno podržan, uz napomenu da za pravilan prikaz naših latiničnih slova u podešavanjima ne treba da odaberete srpski, već hrvatski ili recimo poljski jezik titla. TV poseduje i PVR (Personal Video Recorder) funkciju, koja obavlja snimanje TV programa na USB stik ili eksterni hard disk.

Smart funkcionalnosti zahtevaju prethodnu (besplatnu) registraciju, nakon čega postaju dostupne korisne i zanimljive aplikacije. Zahvaljujući bežičnoj konekciji TV je lako povezati sa kućnom mrežom, mada postoji mogućnost upotrebe i mrežnog kabla. Među dostupnim servisima nalaze se YouTube, pristup internetu, pa čak i neki servisi za besplatno gledanje strimovanih filmova. Na daljinskom upravljaču postoji i opcija za Netflix, mada se prilikom pokušaja njegovog pokretanja dobija obaveštenje da on nije podržan u našoj zemlji.

Ukupan utisak o ovom televizoru je rekli bismo vrlo dobar, uzimajući u obzir veličinu ekrana, funkcionalnosti i cenovni rang. U svakom slučaju, veliki broj ugrađenih tjunera i konektora čini ga zgodnim za povezivanje sa najrazličitijim uređajima i potpuno spremnim za predstojeću digitalizaciju, a sve to je začinjeno kvalitetnom slikom i nešto većom dijagonalom ekrana od uobičajene.

Toshiba 48T5463DN
Ekran: LED, 48“, rezolucija 1920×1080 piksela, osvežavanje 8 ms, osvetljenje 300 cd/m², dinamički kontrast 26000:1
Tjuneri: Analogni, DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S, DVB-S2
Dodatne funkcije: Smart, 3D, PVR
Konektori: LAN, WLAN, 4 x HDMI, 2 x USB, komponentni video, S-Video, SCART, audio…
Cena: oko 91.000 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply