Početna Broj 171 Dobar „srednjak“ – Toshiba Satellite L50-B-11D

Dobar „srednjak“ – Toshiba Satellite L50-B-11D

Zanimljiv laptop s optičkim uređajem, Intelovim čipsetom i Radeon grafikom, za osnovne multimedijske potrebe i kancelarijsku upotrebu

Panasonic TV

Kada samo prvi put testirali Toshibine laptopove iz serije L50, konstatovali smo da bi japanski proizvođač napravio izuzetno dobar posao kada bi takve uređaje ponudio po nižoj ceni. Ove sezone upravo to se i dogodilo, tako da smo dobili prvi L50 računar na prelazu iz „ekonomske“ u srednju klasu.

Toshiba Satellite L50-B-11D je 15-inčni laptop namenjen za kućnu ili kancelarijsku upotrebu, opremljen internim optičkim uređajem, čvrstim kućištem i kvalitetnim multimedijskim komponentama. Računar se isporučuje u skromnom pakovanju i bez instalacionih diskova, što će zbog potrage za odgovarajućim drajverima produžiti proces instalacije operativnog sistema (isti nije uključen u prodajni paket). Dizajn kućišta se razlikuje od prethodne generacije (po našem mišljenju je lepši), dok je kvalitet izrade ostao na visokom nivou – sve komponente su lepo uklopljene, deformacije pri jačem pritisku minimalne, a izabrani materijali veoma kvalitetni. Izbor sjajne (glossy) plastike na gornjem delu kućišta možda nije najsrećniji, budući da efikasno skuplja otiske prsta. Premazom visokog sjaja zahvaćen je i ekran, što sa jedne strane doprinosi boljem koloritu, dok sa druge povećava refleksiju i smanjuje vidljivost na dnevnom svetlu. Prikaz na ekranu odlikuje se odličnim osvetljenjem i ne naročito impresivnim uglovima gledanja.

ATV & NAUTICA 2020

Čiklet tastatura je besprekorna, minimalno se ugiba pri jačem pritisku, dok tačped obezbeđuje dovoljno prostora i odličnu preciznost, a može da funkcioniše i kao klikped (ponaša se kao taster). Iznad tastature nalaze se otvori Skullcandy zvučnika, kakve viđamo i u drugim Toshibinim laptopovima. Njihova odlika je snažan, dobro definisan zvuk, koji će s lakoćom ispuniti dnevnu sobu i pružiti vrhunski ugođaj tokom igranja i reprodukcije filmova. Svi standardni konektori su na broju, ventilacioni otvori su široki i obezbeđuju dobro hlađenje, a baterija je sastavljena s kućištem, tako da se ne može odstraniti bez odgovarajućeg alata. Šestoćelijski akumulator trajaće onoliko koliko ga „vozite“, u proseku oko 4-5 sati pri mešovitoj upotrebi, odnosno sat ili dva duže ako ste baš štedljivi.

Hardversku osnovu čine Intel Haswell platforma sa Intel Core i3-4005U procesorom, koji radi na 1,7 GHz bez Turbo režima. Drugi adut je nova AMD Radeon R5 M230 platforma za prenosne računare, koja koristi 1 GB sopstvene DDR3 memorije, energetski veoma efikasna (implementirane su tehnologije Enduro, ZeroCore, Power Gating i Power Tune, sve usmerene na štednju energije), ali ni naročito brza solucija – u većini testova Radeon se pokazao tek nešto bržim od standardnih Intelovih integrisanih rešenja.

Sve u svemu, Toshiba Satellite L50-B-11D je zanimljiv multimedijski računar, koji za uloženi novac nudi sve što se očekuje od modernog laptopa, naročito kada je reč o dobroj autonomiji.

Toshiba Satellite L50-B-11D
OS: nema
Procesor: Intel Core i3-4005U, 1,7 GHz
RAM: 4 GB DDR3L
Disk: HDD 750 GB
Optika: DVD Super Multi
Grafika: AMD Radeon R5 M230
Ekran: Toshiba TruBrite HD TFT, 15,6”, 1366×768 px
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth
Portovi: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, HDMI, D-Sub, čitač SD/SDHC/MMCkartica, audio
Masa: 2,2 kg
Cena: 56.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply