Početna Broj 175 Dvojajčani blizanci – Xwave One, Denver DTB-130

Dvojajčani blizanci – Xwave One, Denver DTB-130

Priprema za digitalizaciju u punom jeku

blank
ATV & NAUTICA ATV

Pre nego što smo testirali Xwave One i Denver DTB-130 DVB-T2 Set-Top-Bokseve (STB) ideja nam je bila da napišemo dva odvojena teksta o njima. Od tog nauma smo odustali nakon testiranja, kada smo shvatili da se u suštini radi o dva funkcionalno potpuno identična uređaja koji se razlikuju samo po dizajnu. Zato se sve što je napisano u ovom tekstu odnosi na oba uređaja, sem ukoliko to nije jasno naznačeno.

Digitalizacija u punom jeku
STB uređaji postaju sve interesantniji jer je odbrojavanje do potpunog prelaska na emitovanje digitalnog TV signala odavno počelo. Prelazni period počeo je 1. septembra 2014. godine. Tada je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo da će se u zonama velikog broja predajnika istovremeno emitovati analogni i digitalni TV signal. U peridu od 1. marta do 1. maja, postepeno će se gasiti analogni signali, pa svi korisnici koji TV program prate preko zemaljskih antena treba blagovremeno da se pripreme za praćenje DVB-T2 programa, dok će potpuni prekid emitovanja analognog TV signala uslediti 17. juna ove godine.

ATV & NAUTICA 2020

U trenutku pisanja ovog teksta, praktično sve domaće TV stanice sa nacionalnom pokrivenošću emituju program i u analognom i u DVB-T2 sistemu. Na primer, preko predajnika na Avali moguće je uhvatiti RTS1, RTS2, RTS Digital, RTS HD, TV Pink, B92, TV Prva i Happy TV stanice. Pored ovih, korisnici koji se nalaze u blizini granice sa susednim državama, u mogućnosti su da hvataju i DVB-T Free to Air (FTA) signale njihovih TV stanica, naravno ukoliko imaju DVB-T tjunere.

STB uređaji
S obzirom da je broj televizora u Srbiji sa ugrađenim DVB-T2 tjunerima još uvek na nivou statističke greške, jedini način za gledanje DVB-T2 programa je upotreba STB uređaja. Da naglasimo, ukoliko TV program primate preko kablovskog operatera, onda vam STB uređaj nije neophodan – nakon 17. juna nećete primetiti nikakvu promenu. Dakle, STB uređaj je potreban samo ukoliko TV signal hvatate preko krovne ili sobne antene.

Na našem tržištu se u ovom trenutku nalazi nekoliko modela STB uređaja. Iako smo mislili da će među njima biti većih razlika, bar sudeći prema dva uređaja koje smo testirali, te razlike su možda samo kozmetičke prirode. Xwave One i Denver DTB-130 su funkcionalno identični i cenovno veoma slični, tako da prilikom odabira jednog od njih najveći uticaj može da ima samo dizajn.

Xwave-DVB-T2

Xwave One
Cena: 3990 RSD

Oba uređaja sposobna su da hvataju DVB-T2 i DVB-T FTA kanale (pod uslovom da se nalaze u dometu). Imaju menije na srpskom jeziku i veoma su laki za upotrebu. Sve je automatizovano i nakon prvog uključenja uređaja izvršiće se skeniranje i potraga za kanalima. Naravno, dostupne su i sve prednosti koje nudi digitalna televizija – EPG (elektronski programski vodič) za nedelju dana unapred, promena titlova putem teleteksta i promena audio sistema pod uslovom da se takvi sadržaji isporučuju uz odabrani TV program.

I Xwave One i Denver DTB-130 mogu da se koriste i kao multimedijalni plejeri. Preko USB-konekcije moguće je povezati fleš disk i pokrenuti reprodukciju audio ili video fajlova, kao i prikaz fotografija. Podržani su svi popularniji formati video zapisa, uz čitanje internih i eksternih titlova (sve sa našim slovima). USB konekcija je zgodna i zbog još jednog detalja – PVR (Personal Video Recorder) funkcije. Ukoliko želite da snimite neki program i da ga kasnije odgledate, on će se u TS formatu snimiti na fleš disk odmah ili u zadato vreme. Zgodno je i što kada pustite jedan kanal da se snima, možete da nastavite da gledate nešto drugo, bez brige da će se snimanje odabranog kanala prekinuti.

Denver-DTB-130

Denver DTB-130
Cena: 3890 RSD

STB-ovi poseduju ulazni i izlazni antenski priključak, HDMI za povezivanje sa novijim i SCART za povezivanje sa starijim modelima televizora. Jedina funkcionalna razlika između uređaja je što Xwave poseduje i tri tastera na samom uređaju, pa se osim preko daljinca, može kontrolisati i direktno, dok kod Denvera to nije izvodljivo. To je praktično jedini detalj koji može da prevagne prilikom kupovine, osim možda dizajna, koji ipak spada u subjektivnu kategoriju.

Screen-Shot-2015-06-12-at-2.12.18-PM

Leave a Reply