Početna Broj 169 Foto-mitraljez – Nikon 1 S2

Foto-mitraljez – Nikon 1 S2

Fuzija najvažnijih funkcija Nikon 1 serije, uz štedljivost na manje važnim funkcijama, čine S2 aparat povoljnom kupovinom

Panasonic TV

Nakon predstavljanja modela J4, o kojem ste mogli da čitate u prethodnom broju, predstavljamo vam entry level aparat Nikon 1 serije. Nikon 1 S2 je nasledio pristupačni S1 model, donevši nekoliko interesantnih novina. Kvalitet izrade je solidan, telo je od plastike, sa metalnim navojem bajoneta i plastičnim navojem za stativ. U ruci leži vrlo dobro, kako zbog debljine, tako i zbog malog gumiranog ležišta za palac, pa ga uz malo više pažnje možete koristiti i jednom rukom. Kratak pogled na mogućnosti aparata i na njegovu cenu govori da Nikon 1 S2 pruža dosta za srazmerno malo novca, što i jeste karakteristika Nikon 1 S serije. Poseduje sve što bi malo napredniji amateri mogli da očekuju od aparata sa izmenljivim objektivima koji može da stane u manju torbicu. Filozofija CSC klase i jeste da nudi mnogo mogućnosti u džepnim izdanjima aparata, a kada to oplemenite sa pristupačnom cenom, uspeh na tržištu ne bi trebalo da izostane.

Nikon 1 S2 je preuzeo neke bitne karakteristike od predstavnika Nikon 1 „J“ i „V“ serije, dok su naravno neke izostale da bi cena ostala pristupačna. Tako Nikon 1 S2 predstavlja fuziju rafalnog okidanja koje je trenutno najbrže na tržištu, autofokusnog sistema sa 135 tačaka fokusa (od kojih 73 podržavaju faznu detekciju), najnovijeg procesora EXPEED 4A i video-snimanja u punoj HD rezoluciji (1920×1080/60p). Štedelo se na ekranu, koji nije osetljiv na dodir i nema rezoluciju koja odgovara današnjem standardu, pomalo na kvalitetu tela, i nije ugrađen WiFi adapter kojeg nalazimo i na J4 i na V3 aparatu. „Uštinuto“ je i na rezoluciji senzora, koja iznosi 14,2 megapiksela (18,4 MP na J4 i V3 modelu), što ne mora nužno da znači i slabiji kvalitet fotografija.

ATV & NAUTICA 2020

Spoljni izgled aparata odiše jednostavnošću. Zaobljene ivice i mali broj tastera dodaju notu elegancije, koja je u slučaju testiranog primerka narušena stereotipom mat crne boje kućišta. Avangardnijim korisnicima namenjena su žuta i crvena boja kućišta, ispraćena setom objektiva odgovarajuće boje. Za kretanje kroz meni i brz pristup pojedinim funkcijama služi petosmerni taster – točkić iznad kojeg se nalazi „meni“ taster. Pohvaljujemo što postoji „F“ prečica, pomoću koje možete pristupiti svim parametrima u vezi sa fotografisanjem, mada je kretanje kroz F-meni pomalo nezgrapno, i potrebno je dosta koraka da biste došli do željene opcije. Do istih funkcija možete doći i preko „meni“ tastera, uz možda jedan ili dva koraka više. Po našem mišljenju, bilo bi bolje da je „F“ taster ograničen samo na najvažnija podešavanja, a ne na ceo set opcija. Sistem menija je uobičajen za Nikon 1 seriju, a fotografima je na raspolaganju veliki broj funkcija, koji će biti i više nego dovoljan ciljnoj grupi korisnika.

Leave a Reply