Početna Broj 174 G3 mini – LG G3 S

G3 mini – LG G3 S

Za one kojima je 5,5 inča previše

Panasonic TV

Sa G3 kao najjačim predstavnikom ponude pametnih telefona LG je pokazao konkurenciji kako treba da izgleda jedan „flagship“ uređaj. Vrhunski hardver, dosta unapređenja, sa nekoliko atributa ispred konkurencije. Ovde pre svega mislimo na ekran u 1440p rezoluciji i laserski autofokus, koji je značajno poboljšao karakteristike kamere. Kao naslednik modela G2, G3 je morao da popuni velike cipele, a slična sudbina čeka i G3 mini (direktnog naslednika G2 mini).

Trend predstavljanja nešto manjih verzija najboljih telefona LG nikako ne ispušta, pa smo nakon G3, dobili i mini verziju nazvanu LG G3 S ili LG G3 Beat, u zavisnosti od tržišta.

ATV & NAUTICA 2020

Vizuelno, ovaj telefon je identičan modelu G3, samo nešto skromnijih dimenzija. Umesto 5,5-inčnog ekrana, G3 S je ostao uskraćen za 0,5 inča, što je napravilo prostora za manje dimenzije celog uređaja. Sa dijagonalom ekrana od 5 inča i malim okvirom oko samog ekrana koji je posledica LG G3 filozofije i dizajna i G3 S deluje veoma lepo, a stvoreni su uslovi da se ovaj telefon bez ikakvih problema može koristiti jednom rukom, što je nerealno reći za veći G3. Skromnost je zakačila i hardver, pa G3 S umesto Snapdragon 801 poseduje nešto slabiju – 400 verziju. Međutim, s obzirom na to da je i rezolucija smanjena na 720p, što je 4 puta manja količina piksela, ovaj hardver je više nego adekvatan za potrebe G3 S. I količina RAM-a je prepolovljena, pa G3 mini ima „samo“ 1 GB, što nije nešto čemu se radujete s obzirom na zahteve OS-a i novijih igara.

Najnepopularnija mera kojom LG odvaja svoje klase je prisustvo senzora ambijentalnog osvetljenja. Jasno nam je da se LG trudi da na ovaj način napravi klasifikaciju, ali smatramo da je ovo nedopustiv minus na telefonu koji nikako spada u grupu pristupačnih po svojoj ceni. Jednostavno LG mora da smisli bolji način da odvoji svoje telefone, jer je pomenuti senzor esencijalni dodatak koji poseduju i višestruko jeftiniji uređaji.

Mini verzija G3 modela je pretrpela uštede i na polju kvaliteta korišćenih materijala, pa leđa nemaju onaj „premijum“ osećaj, već su plastičnija, sa izraženijom šarom. Takođe, ekran ne poseduje Gorilla zaštitu, a izostao je i premaz protiv zadržavanja otisaka, pa ćete često brisati telefon krpom, majicom, košuljom ili nekim priručnim materijalom. Nema ni USB OTG podrške, pa to znači da sve popularniji flešići sa mini USB portom neće moći da se koriste na ovom uređaju, a ni IC port nema onoliko veliku bazu uređaja koje podržava. Naravno, na utrošene kalorije i pređenu razdaljinu zaboravite, jer su ove opcije rezervisane samo za veći G3.

Sam ekran ima odlične uglove gledanja, a nešto niža rezolucija nikako ne smeta, pa je korišćenje telefona pravo uživanje. Novi, redizajnirani UI lepo paše na ovom telefonu, a detekcija dodira je na visokom nivou, pa ne smetaju ni nešto sitniji elementi, na koje ćete se vrlo brzo navići.

Sa manjim dimenzijama došla je i manja težina, što je povuklo i nešto manju bateriju, pa je kapacitet Litijum-jonske baterije kod ovog modela nešto veći od 2500 mAh. Iako je to značajno manje od 3000 mAh, koliko ima G3, s obzirom na slabiji čipset i manju rezoluciju ekrana, autonomija G3 S modela je osetno bolja, pa u proseku računajte na dva dana normalnog korišćenja jednog pametnog telefona. Ovo je, uz pomenute dimenzije i solidno jak hardver i najveća prednost G3 S-a.

Ako ste od G3 S očekivali moćnog G3 u još manjem pakovanju, verovatno ćete se razočarati, ali ako vam je udobno korišćenje jednom rukom bitna stavka, novi G3 mini će vas obradovati i na još nekoliko polja. Sa zavidnom autonomijom i solidno jakim hardverom LG G3 ima mnogo toga da ponudi. Jeste da je LG zakinuo na određenim poljima, ali je bilo potrebno da se zna ko je „King of the Hill“. Jedina ozbiljna zamerka se odnosi na nepostojanje senzora spoljnog svetla, koja će verovatno odbiti dobar deo potencijalnih kupaca. Međutim, ako vam pomenuti senzor nije previše bitan, evo novog pametnog telefona koji je pravi „All-round“ uređaj, i koji će vam, sa odličnom autonomijom redefinisati pojam korišćenja pametnog telefona.

LG G3 S (D722EU)
OS: Android 4.4.2 KitKat
CPU: Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 1,2 GHz Quad-core
GPU: Adreno 305
Memorija: 1 GB RAM, 8 GB interno, proširivo microSD karticama do 64 GB
Kamera: 8 MP, laser autofocus, LED blic, HDR/1,3 MP prednja
Ekran: 5 inča, kapacitivni IPS, 1280×720 piksela
Povezivanje: HSPA+, WiFi, Bluetooth v4.0, NFC, GPS, A-GPS, GLONASS
Baterija: 2540 mAh, Li-Ion
DImenzije: 138x70x10 mm, 134 g
Cena: 45.990 RSD
www.lg.com/rs

Leave a Reply