Početna Broj 178 Gejming GROM – BenQ XL2720Z

Gejming GROM – BenQ XL2720Z

Povratak TN-a

blank
ATV & NAUTICA ATV

Iako smo mislili da je najezda eIPS panela u potpunosti iskorenila TN matricu iz upotrebe, u poslednje vreme se neko dosetio da TN paneli mnogo više odgovaraju igračima svojim karakteristikama. Istina, uglovi gledanja nisu toliko dobri kao kod IPS-a, a ni reprodukcija boja ne može biti tako verna kao kod pomenutog, ali zato nema IPS panela sa vertikalnim osvežavanjem od 144 Hz i odzivom od 1 ms.

BenQ XL2720Z spada u grupu sve popularnijih gejming modela. Poseduje ekran dijagonale 27 inča, fullHD rezoluciju i malopre pomenute karakteristike koje su vrlo bitne kod korisnika koji ozbiljno igraju igre, ili jednostavno žele da uživaju u njima. U kompaniji Benq su odlučili da sarađuju sa profesionalnim Counter Strike igračima kako bi krajnji rezultat bio spoj adekvatnog dizajna i izuzetne funkcionalnosti. Preciznost i brzina su dve stvari na koje morate da obratite pažnju kada tražite monitor za ozbiljno (profesionalno) igranje, a BenQ bi modelom XL2720Z želeo da odgovori na vaše zahteve.

ATV & NAUTICA ATV

02

Monitor poseduje zavidnu ergonomiju – moguće je obrtanje oko svoje ose („swivel“), rotiranje („pivot“) i podešavanje po visini, zahvaljujući proverenom dizajnu nosača o koji stoji „okačen“ monitor. Monitor poseduje pet ulaza i jedan audio-izlaz – što je već standard za ovaj tip. Sâm TN panel spada u visokokvalitetne modele, iako bismo na ovoj dijagonali voleli da vidimo višu rezoluciju od fullHD. Uglovi gledanja su prosečni, a po vertikali bi zaista mogli biti bolji, iako dobra ergonomija donekle popravlja situaciju. Meni je veoma bogat podešavanjima i poseduje zavidan nivo opcija, a iz ove kompanije često ažuriraju firmver, pa treba obratiti pažnju – možda će se pojaviti neka dodatna opcija sa novom verzijom. Nešto veća stopa i ne toliko tanak panel omogućili su pomeranje elektronike i transformatora u zadnji deo panela, pa nema nezgodne „ciglice“ koja će vam grejati stopala ispod stola.

Kao i svi gejming modeli, i BenQ XL2720Z poseduje niz tehnologija koje unapređuju prikaz. Tu je redukcija zamućenja slike, koja se izuzetno dobro pokazala kod akcionih, posebno FPS igara, pa nema nepopularnog kašnjenja i lošeg prikaza, već je sve jasno – a za to je najzaslužnije osvežavanje ekrana. GROM je akronim tehnologije „Gaming Refresh rate Optimization Management“, koja u suštini omogućava adaptivno osvežavanje ekrana (100/120/144 Hz) u zavisnosti od sadržaja. Zbog dugog vremena koje igrači provode ispred ekrana, BenQ je implementirao i tehnologiju koja onemogućava treperenje na svim nivoima jačine osvetljenja, pa se oči ne naprežu kao kod drugih modela. Takođe, tu je i takozvano „slabo plavo osvetljenje“ koje omogućava promenu osvetljenja prema preferencijama korisnika, kako bi se eliminisala neželjena nijansa koja utiče na naprezanje očiju tokom dugog gledanja u monitor.

U paketu dolazi i S prekidač, daljinski kontroler koji dolazi sa tri tastera, koje možete definisati tako da preko njih učitavate i čuvate svoje profile za igranje, zabavu ili nešto treće. Moguće je preuzeti i postavke za pojedinačne igre, koje su podesili profesionalci, a koje možete dodeliti S prekidaču. Tu je i Nvidia 3D Vision 2 sertifikat sa novom Nvidia 3D LightBoost tehnologijom, pa oni koji to vole mogu uživati u 3D tehnologiji.

Veliki spisak podržanih tehnologija, odlična hardverska osnova, S prekidač i mnogi drugi dodaci čine ovaj monitor veoma zanimljivim izborom za igrače kojima su 24“ i manji monitori premali i traže nešto veće, sa odgovarajućim performansama. Ako smatrate sebe ozbiljnim igračem a novi monitor vam je na listi potrebne opreme, ozbiljno porazmislite o novom BenQ modelu.

BenQ XL2720Z
Dijagonala: 27 inča
Rezolucija: 1920×1080 piksela
Tip panela: TN
Odziv: 1 ms
Osvežavanje: 100/120/144 Hz
Ulazi: VGA, DVI-D, HDMI x2, DisplayPort
Izlazi: 3,5 mm
Cena: 70.172 RSD
www.benq.rs

Leave a Reply