Početna Broj 168 HD projekcija – Viewsonic PJD5533w DLP projektor

HD projekcija – Viewsonic PJD5533w DLP projektor

Veliki ekran u malom pakovanju

Panasonic TV

Svetsko fudbalsko prvenstvo je prilika da se ljubitelji fudbala „ponove“ i da na velikim ekranima odgledaju utakmice najboljih svetskih reprezentacija. Oni sa malo dubljim džepom posegnuće za HD ili čak UHD televizorima, dok oni koji moraju da paze na svaki dinar možda mogu da razmisle o jeftinijoj alternativi. A ta alternativa dolazi u vidu projektora, koji udružen sa nekim eksternim TV tjunerom može prilično uspešno da zameni televizore velikih dijagonala.

Ovom prilikom ćemo se zadržati samo na prvom delu te kombinacije – Viewsonic PJD5533w DLP projektoru. Po dimenzijama i masi možemo da ga svrstamo u kategoriju prenosnih projektora. Međutim, pošto se u paketu ne dobija torba za nošenje, očigledno je da je proizvođač na umu imao neku drugu grupu korisnika – upotrebu u manjim poslovnim okruženjima, ali i u kućnim varijantama, koje ne zahtevaju često pomeranje projektora. Prirodna rezolucija mu je 1200×800 piksela (WXGA), sa odnosom stranica 16:10, što se u izvesnom smislu može smatrati HD ready rezolucijom. Maksimalna dijagonala projektovane slike je čitavih 7,6 metara (300 inča), a najveća razdaljina sa koje može da projektuje sliku bez gubitka kvaliteta je osam metara. Takve uslove moguće je obezbediti samo u većim poslovnim prostorima ili amfiteatrima, pa je i to pokazatelj ko bi mogao da bude zainteresovan za kupovinu ovog modela. Sa razdaljine od oko tri metra, što bi bio prosek u kućnim uslovima, možete da očekujete sliku dijagonale od oko 60 inča, što je više nego dovoljno za prosečnu upotrebu.

ATV & NAUTICA 2020

Projektor poseduje podesivo sočivo, koje obezbeđuje 1.1x optički zum, kao i manuelno fokusiranje. Visoka rezolucija za ovaj tip uređaja garantuje solidnu sliku, na kojoj su dobro čitljiva i najsitnija slova (do veličine od četiri piksela). Projektor poseduje DynamicEco tehnologiju za automatsko podešavanje svetlosti lampe. Time se optimizuje njena upotreba i produžava joj se radni vek do 10.000 radnih časova. Osvetljenje slike je 3.000 lumena, a maksimalni kontrast 15.000:1.

Projektor poseduje i mogućnost prikaza 3D slike upotrebom DLP-Link sistema, ukoliko postoji odgovarajući 3D izvor (recimo 3D Blu-ray plejer). Jedino što je za gledanje takve slike neophodno nabaviti Viewsonic DLP-Link naočare, koje nisu jeftine i kupuju se odvojeno. Zbog toga će 3D reprodukcija u najvećem broju slučajeva ostati na nivou teoretske mogućnosti.

Što se tiče kvaliteta prikaza slike, možemo reći da je ona veoma dobra. Upotreba u osvetljenoj prostoriji (bilo da je dnevno ili ambijentalno svetlo) donekle smanjuje intenzitet prikazanih boja, ali je slika i dalje vrlo upotrebljiva. Projektor poseduje i mono zvučnik koji će odraditi posao, ali definitivno preporučujemo priključivanje nekog ozbiljnijeg eksternog audio-sistema, naročito ukoliko želite da ga koristite za gledanje filmova. Kad smo već kod povezivanja, pomenućemo da su na raspolaganju različiti tipovi audio i video-konekcija preko kojih ćete moći lako da povežete medija centar, računar, Blu-ray plejer ili neki drugi izvor video-signala.

Viewsonic PJD5533w je projektor srednje klase, koji definitivno može da bude interesantan i kućnim i poslovnim korisnicima, jer nudi solidne performanse po razumnoj ceni.

Viewsonic PJD5533w DLP Projector
Slika: 1200×800 piksela (16:10)
Osvetljenje: 3000 lumena
Kontrast: 15.000:1
Konektori: 3.5 mm audio-ulaz i izlaz, VGAx2, kompozitni video-ulaz, HDMI, mini USb
Zvučnik Mono, 2W
Radni vek lampe: 5000 / 6000 / 10,000 časova (Normal / Eco / DynamicEco mod)
Cena: 64.990 RSD
www.viewsonic.com

Leave a Reply