Početna Broj 174 Jeftina igračka za decu i odrasle – Utok 900D

Jeftina igračka za decu i odrasle – Utok 900D

Rumunski uređaj može biti karta najmlađih za ulazak u tablet svet za koju niste izdvojili veliku sumu novca

ATV & NAUTICA 2020

Rumunski uređaji sa kineskim srcem i natpisom Utok su novitet na srpskom tržištu do kojeg ne pokušavaju da se probiju performansama već cenom. Takav je i model Utok 900D koji vas neće privući izgledom, pa ni karakteristikama, ali hoće činjenicom da za njega niste morali puno da olakšate svoj džep. Zato ne čudi što tablet sa ekranom dijagonale 9 inča dolazi umotan u skromnu plastiku koja nimalo ne uliva poverenje čvrstoće i trajnosti, poput one kod dečjih igračaka. Mnogi će reći da je 900D i namenjen upravo najmlađima koji tek ulaze u tablet svet, a da roditeljima ne bude žao ako se slučajno razlupa. Kod dizajna je za pohvalu šrafura na poleđini, pa vam tablet neće tako lako iskliznuti iz ruku.

Minimalizam je prisutan na svakom koraku. Sa zadnje strane imate dominantan logo, spikerfon zvučnik, skromnu kameru o kojoj nešto kasnije i ulaz za microSD karticu koji izlazi na gornju stranu, gledano u uspravnom položaju. Od gore su i ostali priključci – za napajanje, slušalice, ali i micro USB na koji se može priključiti eksterni 3G modem, preko OTG kabla koji dolazi u paketu. Prednjom stranom dominira TFT ekran od 9 inča na kojem su sve komande na dodir. Tu dolazimo do možda i najveće mane Utok 900D tableta. Proizvođač se odlučio za skromnu rezoluciju od 480×800 piksela, koju smo navikli da viđamo uređajima sa upola manjom dijagonalom, pa ne čudi što je slika lošeg kvaliteta. Dok se 900D gleda pod adekvatnim, pravim, uglom moći ćete da vidite šta radite, ali ako samo malo pomerite fokus sve se pretvara u šarenu zrnastu strukturu i postaje nepregledno. Može biti da se rumunski proizvođač zbog uštede na ekranu odlučio i za donju granicu kamera kada su u pitanju tableti. Tako zadnja donosi 2 megapiksela, naravno bez blica, dok prednja ima samo VGA sočivo. Rezultat je jasan – slike prednjom kamerom su gotovo neupotrebljive, a sa zadnjom uspevaju samo u uslovima dobrog osvetljenja, dok će već u sumrak postati nepregledne na pomenutom ekranu.

ATV & NAUTICA 2020

Da ne bude da je kod Utok 900D jedino cena dobra pobrinuli su se procesorom i memorijom. Srce ovog tableta je kineski Rockchip sa dva jezgra i taktom od 1 GHz, podržan sa 1 GB RAM memorije. To je dovoljno za izvršavanje svih procesa i aplikacija koji dolaze sa Android 4.2 Jelly Bean operativnim sistemom. Pritom za skladištenje svojih fotografija, muzike i dokumenata imate 8 GB internog skladišta, uz mogućnost proširenja karticama. Zadovoljavajuća je i baterija od 5200 mAh koja daje sasvim dovoljnu autonomiju da vi ili vaše dete možete da nešto radite na terenu ili se igrate više časova.

Utok 900D
OS: Android 4.2 (Jelly Bean)
Procesor: Rockchip 3026, Dual-core 1 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 8 GB, microSD
Kamera: 2 Mpx, VGA; 0.3 Mpx
Ekran: TFT, 9“, 480 x 800
Povezivanje: microUSB, WiFi, Audio 3,5mm
Ekstra: Podržan eksterni 3G (OTG kabl)
Baterija: 5200 mAh
Dimenzije: 239 x 147 x 12 mm, 520 g
Cena: 11.990 RSD
www.utok.com

Leave a Reply