Početna Broj 168 Karavan za groš – Dacia Logan MCV

Karavan za groš – Dacia Logan MCV

Druga generacija Logana MCV donela je preko potrebnu rafiniranost, ali bez „ugrožavanje“ cene

Rumunska Dacia je zahvaljujući odličnom odnosu cene i kvaliteta već godinama u vrhu prodaje na domaćem tržištu. Modeli poput Logana i Sandera su već našli put do mnogim kupaca, a to upravo čini i veliki Lodgy. Ipak, širu priču o poslednjem pomenutom modelu ćemo ostaviti za neki drugi put, a sada ćemo samo reći da je upravo Lodgy jedan od „krivaca“ za izgled modela koji smo imali prilike da vozimo. Naime, druga generacija Logana MCV predstavlja uglađenu verziju prvog modela. Jedan od upečatljivih detalja je svakako i smanjeni prtljažnik, koji je sad manji za stotinak litara, i njegova zapremina iznosi tačno 573 litra. Pored toga, zadnja vrata se sad normalno otvaraju – na gore, a ne kao u prethodniku gde je bio prisutan par vrata, koja su odavala ne baš atraktivan utisak da je reč o kombiju. Sada je „kombi“ titula predata Lodgyju.

Novi Logan MCV je automobil modernih linija. Osim zadnjeg dela, MCV je identičan kratkom Loganu. Prednja maska, koja je prisutna i na Sanderu, daje utisak modernog automobila sa masivnim branikom i relativno malim farovima. Ostatak eksterijera je bez posebnih karakteristika, pa ćemo preći unutar vozila. Tu su nas sačekala prijatno udobna sedišta napred, te prostrana klupa pozadi. Mesta ima za petoro odraslih ljudi za neku kraću vožnju, odnosno četvoro za superkomforan put do mora.

Dacia_44671_global_en

Ugrađena plastika je odličnog kvaliteta za ovu klasu vozila. Ništa ne škripi, sve je lepo uklopljeno i odaje utisak da se neće lako pohabati ni posle dužeg vremena eksplatacije. Detalj koji nam je privukao najviše pažnje je bio multimedijalni sistem smešten na centralnoj konzoli. Ni on, očekivano, nije neko čudo dizajna, ali se odlično uklopio u ostatak enterijera. Osim FM radija, tu je CD plejer, kao i mogućnost reprodukcije muzike preko eksternog plejera i USB diska. Zahvaljujući Bluetooth modulu moguće je povezati i telefon u sistem i na taj način legalno pričati dok vozite, odnosno slušati muziku iz memorije telefona. Moguće je da sistem preuzme i telefonski imenik, pa ne samo što ćete videti ko vas zove, već je i pozivanje moguće bez korišćenja telefona.

Dacia_44688_global_en

Voženi model je ispod haube imao stari dobri 1,2-litarski 16V benzinac koji razvija 75 KS. Na papiru ove cifre deluju „mršavo“, dok su u praksi sasvim dovoljne za opuštenu vožnju – bez brzih preticanja i sličnih andrenalinskih poteza. Kombinovana potrošnja isnosi oko 8 litara na 100 km. Iako se može lako preći, to je cena slave, odnosno malo višu potrošnju dodajte veoma povoljnoj ceni automobila, i ponovo ćete biti zadovoljni kalkulacijom.

Dacia Logan MCV
Motor: benzin, 1.148 ccm, 75 KS
Ubrzanje (od 0 – 100 km/h): 14,5 s
Maksimalna brzina: 156 km/h
Potrošnja (komb.): oko 8 l / 100 km
Dimenzije: 4.492×1.733×1.519 mm, 1.015 kg
Cena: 8.800 EUR
www.dacia.rs

Leave a Reply