Početna Broj 171 Kompaktna elita – Sony RX100 II

Kompaktna elita – Sony RX100 II

Sony RX 100 II donosi nove standarde u kompaktnoj klasi

Panasonic TV

Iako smo navikli da su kompaktni aparati nužno inferiorni u odnosu na svoje rođake sa senzorima velikog formata, s vremena na vreme se pojavi proizvod koji negira ovu pretpostavku. Dakako, razume se da mali senzor teško može da se nosi na polju šuma sa velikim formatom, kao što je APS-C, to ne znači da kompakt kao celina mora da bude manje funkcionalan.

Sony RX 100 II potvrđuje ovu teoriju, jer je reč o fantastičnom i praktičnom kompaktu koji je cenovno iznad mnogih DSLR i APS-C modela manjeg formata. Razlog za to se krije u činjenici da je RX 100 II izrađen od vrhunskih materijala, gde dominira brušeni aluminijum. Takođe, upotrebljen je i BSI senzor od 1“ koji ima rezoluciju 20,2 Mpx. U kompaktne aparate se obično ugrađuju senzori od 1/1.8 do 1/2.3 inča, tako da je senzor u RX 100 II znatno veći i na pola puta je do formata kao što su 4/3 i APS-C. Stoga, kvalitet fotografije je znatno bolji od prosečnog kompakta, ali i nešto slabiji od većih formata, a najbitnije razlike se vide kod dinamičkog raspona i pri slabim svetlosnim uslovima. Jednostavno, manji senzor znači i više šuma čim se poveća ISO vrednost. Do ISO400 kolorni šum je dobro kontrolisan, zahvaljujući kvalitetnom BIONZ procesoru, a preko toga fotografije ostaju i dalje sasvim upotrebljive za prosečno korisnike, ali ne i za oko iskusnih fotografa koji će primetiti kolorne anomalije i blage greške kod detekcije balansa bele boje.

ATV & NAUTICA 2020

Ugrađeni objektiv ima pristojan zum od 3.6x, a otvor blende ima raspon od f1.8 do f3.9, što je zaista za svaku pohvalu. Za ovako malo staklo, objektiv daje odlične rezultate uz minimum hromatskih aberacija i manji pad oštrine na tele kraju. Uz stabilizaciju ćete lako praviti sjajne fotografije, koje će impresionirati vlasnike drugih kompaktnih aparata, jer RX 100 II zaista „odskače“. Pored slika tu je i mogućnost snimanja video-materijala u 1080p formatu, a kao i mnogi novi modeli, i RX100 II poseduje WiFi i NFC mogućnosti, uz standardno dobar LCD sa intuitivnim menijima.

Ergonomija je za jedan kompaktni aparat sjajna. Ovaj model poseduje napredne funkcije, tako da predstavlja sjajan izbor za one kojima je potreban kvalitetan aparat manjeg formata.

Sony RX100 II
Dimenzije: 101,6 x 58,1 x 38,3 mm
Masa: 222 g
Baterija: Li-ion 1.240 mAh
Senzor: BSI 20.2 MPX
Procesor: BIONZ
ISO raspon: 100 do 12.800
Bajonet: Sony F-mount
Ekran: 3 inča, Xtra Fine 1229k dots
Memorija: Memory Stick PRO Duo/Pro-HG Duo/PRO-HG HX Duo i SD/SDHC/SDXC
Konekcije: USB 2.0, Wi-Fi, NFC
Cena: 71.990 RSD
www.sony.rs

Leave a Reply