Početna Broj 177 Kompaktno svemoguć – Asus Transformer Book T90 Chi

Kompaktno svemoguć – Asus Transformer Book T90 Chi

Tablet sa mogućnostima laptopa

Asus je početkom godine predstavio Transformer Book modele u nekoliko veličina. Ovde je reč o najmanjem modelu iz te serije, s ekranom od 8,9 inča. Izrađen je od plastike koja nije sjajna, već je nekako brušena i prijatna na dodir, ostavlja utisak mekoće i praktična je u toku rada, jer ne klizi u ruci. Tablet je izuzetno tanak (dok je bez tastature), ali ova karakteristika za posledicu ima da su dugmići za pojačavanje i smanjivanje tona isuviše tanki i teško se barata njima.
Ekran nije full HD, što ga čini manje jasnim od konkurencije; boje su dobre, malo prenaglašene ali ipak dobre. Format ekrana je pomalo čudan – 16:10, pa će se kada gledate video u formatu 16:9 pojaviti dodatne crne trake gore i dole. Displej ne reaguje odmah kada kliknete na njega; nismo sigurni da li je uzrok tome sâm uređaj, Windows 8.1 ili hardver koji se nalazi u ovom tabletu, ili je možda problem u modelu kojeg smo testirali.

T90 Chi poseduje četvorojezgarni procesor koji je 64-bitni, i u kombinaciji sa 2 MB radne memorije pruža dobre rezultate. Iako nije zamišljen samo kao tablet već i kao laptop, moramo da napomenemo da obe fukcije ispunjava vrlo dobro. Ne kažemo da može da zameni laptop u svakoj situaciji, ali za prvu pomoć može svakako da posluži. Nećete dobiti komfor laptopa, ali ako je nešto hitno, na ovom tabletu ćete moći da odradite.

T90a_AG14

Sa tabletom se isporučuje i Bluetooth tastatura, koja se magnetima kači na tablet i pretvara ovaj tablet u mali računar. Tastatura ne poseduje tačped, tako da će vam biti teško da se naviknete ako ste navikli na njega – moraćete prstima da radite direktno na ekranu. To će vam u početku biti čudno, ali vremenom ćete se navići. Tablet ne poseduje Windows home dugme, već ovo dugme postoji samo na tastaturi. Tastatura ima mini usb, preko kojeg se i puni. Svakako nećete morati da je punite uvek kada i tablet, jer se ne prazni toliko brzo. Prednost tastature je što vam može poslužiti i za druge tablete i/ili telefone, povezuje se lako i koristi se bez problema. Ako vam ne odgovara da je držite spojenu sa tabletom, slobodni ste da izaberete bilo koju drugu pozu za kucanje, jedino što tada morate naći drugo postolje za tablet.

Kamera na ovom tabletu nije baš zadovoljavajuća – na dnevnom svetlu pravi solidne slike, ali u malo slabije osvetljenim prostorijama vrlo loše, sa puno zamućenosti i malo detalja. Prednja kamera je takođe lošijeg kvaliteta, ali za skajp, za koji je primarno i namenjena, „završiće posao“.

Baterija nije baš najbolja i ne može da izdrži dugo, 4-5 sati maksimalnog korišćenja. To je verovatno posledica tankoće uređaja, koja i nije na tako zavidnom nivou kada se koristi sa tastaturom, a ona je po našem mišljenju morala da bude tanja i fleksibilnija, jer kada se spoji sa tabletom može da se otvori maksimalno 90 stepeni. Za normalan rad to je nedovoljno. Tastatura je trebalo da bude i lakša, ali kako ima zasebnu bateriju, negde su morali da naprave kompromis.

Tokom testa tablet je bukvalno „leteo“, sve se brzo otvaralo i sve komande izvršavao je odmah. Kako je vreme prolazilo, malo je usporio. Ne znamo da li je ovo posledica samog Windowsa ili nadogradnje koju smo u međuvremenu dobili i koja je sama instalirana. HD video sa You Tubea nam je kasnije malo „kočio“, dok je u početku radio savršeno. Možda će ovo biti sređeno nekim narednim ažuriranjem.

U svakom slučaju, ako želite tablet srednjih karakteristika, koji je cenovno povoljan, a ponekad imate potrebu da na njemu uradite nešto za šta bi vam bio neophodan laptop, onda je ovo pravi uređaj za vas, i nećete se pokajati ako odaberete baš njega za svoj primarni tablet a sekundarni laptop. Nije težak i staje u svaku torbu.

Asus Transformer Book T90 Chi
OS: Windows 8.1
Pocesor: Quad core, 1460 MHz, 64-bit
Memorija: 32/64GB, 2GB RAM
Kamera 5Mpx, 2Mpx
Ekran: 1280×800
Dimenzije: bez tastature: 242 x 137 x 7,5 mm, sa tastaturom: 242 x 137 x 16,5 mm
Povezivanje: Bluetooth, WiFi
Cena: 47.990 RSD
www.asus.rs

Leave a Reply