Početna Broj 176 Konačno od metala – Samsung Galaxy A3 i A5

Konačno od metala – Samsung Galaxy A3 i A5

Nova A serija donosi uređaje od čvršćeg materijala, „kockastijeg“ i otmenijeg izgleda

Dugo je Samsung vodio žestoku bitku sa rivalima u premijum segmentu, sa modelima iz Galaxy S i Galaxy Note serije, a sada je rešio da se spusti stepenicu ispod. Doduše, samo formalno jer predstavnici nove A serije teško da se mogu nazvati srednjom klasom, ako se zna šta sve nude. Naprotiv, modeli Galaxy A3 i A5 su veliki iskorak južnokorejskog giganta kada su u pitanju dizajn i izbor materijala. To su prvi Samsung telefoni izrađeni iz jednog komada metala čime se kompanija, nadaju se ne prekasno, uključila u trku sa recimo HTC-om. Zato nije ni čudo što je moralo da se ponudi nešto više, taj dodatni plus koji će neutralnog kupca privući za A3 i A5.

Dodatna pogodnost mogao bi biti dizajn, jer Galaxy A3 i A5 predstavljaju najtanje uređaje iz cele Samsung game, ali i jedne od najtanjih uređaja na tržištu. Zaokret je i sama linija telefona jer nemaju onaj godinama prepoznatljiv Samsungov oblik, već nastavljaju putem koji su započeli Galaxy Alpha i Note 4. Ivice su oštrije, a telefoni „kockastiji“ što prema subjektivnom utisku doprinosi eleganciji. Ono od čega se nije odustalo je izgled prednje i zadnje strane. Iako su telefoni od metala zadnja površina i dalje odaje plastičan osećaj u rukama, a dobro je što telefoni ne klize čak iako ih koristite jednom rukom.

slika1

Galaxy A5 i A3 su sa „debljinom“ od 6,7 milimetara i 6,9 milimetara najtanji Samsung telefoni na tržištu

Zanimljivo je preplitanje dva telefona na koje se Samsung odlučio, pa su oni donekle isti, a opet dovoljno različiti da imaju drugačije ciljne grupe. Najveća razlika je u dimenzijama, jer A3 dolazi sa ekranom od 4.5 inča, dok A5 ima displej od 5 inča. To je za sobom povuklo i razlike u rezolucijama prikaza pa manji ima nešto niži qHD format koji se do sada viđao u aparatima ove veličine, dok veći dolazi sa HD rezolucijom. Ova razlika jeste primetna, bilo da ste koristili lošije uređaje pa ste se uzdigli do srednje klase, ili da ste utvrdili da vam full HD ekran možda i nije potreban.

Sa odabirom ovakvih rezolucija sasvim očekivan je bio i izbor kamera. U boljem modelu A5 se išlo na glavnu zadnju kameru od 13 megapiksela i 1080p format video zapisa koji je i bolji nego što ekran podržava, dok je prednja kamera sa više nego dovoljnih 5 megapiksela. Manji A3 ima proporcijalno slabiju glavnu zadnju kameru koja ide do 8 megapiksela, dok prednja ostala na 5 pegapiksela. Zbog ovih odlika jasno je da Galaxy A serija za cilj ima podršku popularnog selfie fenomena, što je potvrđeno i softverom koji prati sočivo. Odličan selfie je moguće napraviti u nekoliko različitih modova kao što su Wide Selfie za fotografisanje sa prijateljima, Palm Selfie, Beauty Face jer kamera automatski detektuje i fokusira lice, a moguće je napraviti selfie čak i sa zadnjom kamerom pomoću Rear-cam Selfie opcije. Zanimljivo rešenje je Animated GIF koje će od vaše fotografije napraviti dobro poznati klip u GIF formatu. Jedna od zanimljivih selfie opcija je i način „okidanja“. Tako je dovoljno da se namestite, raširite šaku, a kada je telefon detektuje on će uraditi autofokus na lice, odbrojati tajmer i slikati. Na taj nači izbećićete da se slika zamuti usled pritiska na okidač kad slikate jednom rukom.

Samsung Galaxy A3
OS: Android 4.4.4 (KitKat)
Procesor: Qualcomm Snapdragon 410, Quad-core 1,2 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 16 GB, microSD
Kamera: 8 Mpx, 1080p, 5 Mpx
Ekran: Super AMOLED, 4,5“, 540 x 960, 245 ppi
Povezivanje: HSPA, WiFi, WiFi Direct, BT 4.0, NFC (samo LTE verzija)
Ekstra: Selfie funkcije
Baterija: 1900 mAh
Dimenzije: 130.1 x 65.5 x 6.9 mm, 110 g
Cena: 45.000 RSD

Sve što uslikate možete skladištiti na internu memoriju od 16 GB koja je identična kod oba telefona, a tu je i slot za microSD karticu. Kako se telefoni ne mogu otvoriti, njemu se kao i nanoSIM kartici pristupa sa bočne strane pomoću dodatne „opreme“ – iglice koja se dobija u pakovanju. Ako nju izgubite biće vam malo teže, ali može poslužiti i bilo koja druga igla ili spajalica. Kada govorimo o činjenici da se A3 i A5 ne mogu otvoriti jasno je da su baterije integrisane. Obe daju zavidnu autonomiju koja premašuje jedan dan prosečnog korišćenja. Ako vam je potreban koji sat više kad baterija dođe na izmak uvek možete aktivirati Ultra-Power Saving Mode.

Kada govorimo o sličnostima, razlikama i funkcionalnostima Galaxy A3 i A5 nemoguće je a ne osvrnuti se na njihovo „srce“. Koriste isti četvorojezgarni Snapdragon 410 procesor na 1,2 GHz, a rade na Android 4.4 Kit Kat operativnom sistemu. Razlika je zbog veličine i cenovnog ranga ipak morala da se napravi pa tako manji A3 ima 1GB RAM-a, dok A5 ima 2GB RAM-a. To u praksi znači razliku koju mogu da primete samo dobri poznavaoci prilikom zahtevnijeg testa opterećenja. Jedan od načina „stavljanja na muke“ je i multitasking nekoliko funkcija koje dolaze uz Android.

Na kraju, kada podvučemo crtu dolazimo do zaključaka da Samsung Galaxy serija A sa modelima A3 i A5 predstavlja novinu u porodici, pre svega zbog metala koji je konačno stigao kao materijal, ali i dizajna koji je nešto otmeniji. Za svaku pohvalu su kamere i selfie funkcije, ali zato su ekrani mogli biti bolji, što bi praktično bilo zalaženje u premijum segment. Naime, ne bi bilo na odmet da je A5 recimo dobio full HD, a A3 HD ekran. Jedna od zamerki je i nestandardna NFC funkcija. Nju poseduju modeli koji podržavaju LTE tehnologiju, dok je kod standardnih primeraka izostala.

Samsung Galaxy A5
OS: Android 4.4.4 (KitKat)
Procesor: Qualcomm Snapdragon 410, Quad-core 1,2 GHz
Memorija: 2 GB RAM, 16 GB, microSD
Kamera: 13 Mpx, 1080p, 5 Mpx
Ekran: Super AMOLED, 5“, 720 x 1280, 294 ppi
Povezivanje: HSPA, WiFi, WiFi Direct, BT 4.0, NFC (samo LTE verzija)
Ekstra: Selfie funkcije
Baterija: 2300 mAh
Dimenzije: 139.3 x 69.7 x 6.7 mm, 123 g
Cena: 56.000 RSD

www.samsungs.rs

Leave a Reply