Početna Broj 168 Konfekcija na dobar način – Huawei Ascend Y530

Konfekcija na dobar način – Huawei Ascend Y530

Sjajan uređaj za nezahtevne korisnike

Huawei ne dozvoljava sebi da izgubi tempo u trci sa ostalim velikim proizvođačima. Dok je u skorije vreme fokus isključivo na „flagship“ proizvodu, na tržište se ušunjao i jedan daleko manje glamurozni model. Iako možda ovakvi modeli ne dižu prašinu, reč je o odličnom uređaju za sve koji nemaju predugačak spisak uslova koje smartfon treba da ispuni, ali i ne žele da isprazne novčanik, bankovni račun i celu slamaricu.

Ovom prilikom ćemo se pozabaviti Huawei modelom Ascend Y530. Reč je o telefonu iz budžetski orijentisane kategorije koji je dobar u svemu, ali ne ističe se ni u jednoj disciplini posebno. Dakle, umereni korisnik nikada neće poželeti više, dok će „tech junkie“ imati primedbe na hardver od pre par godina.

Kvalitet sve bolji
Novi Ascend je izrađen u potpunosti od plastike, ali moramo priznati da nam se to u ovom slučaju dopalo. Površine kućišta su izuzetno dobro obrađene i stiče se utisak da je reč o plemenitijem materijalu, a tome doprinosi i poveća masa uređaja od čak 145 grama. Ivice su blago zaobljene, tako da Ascend Y530 lepo leži u šaci i neće vas nažuljati ni nakon dužeg korišćenja. Tokom upotrebe smo primetili da je ergonomija veoma dobra, a razlog za to je ekran dijagonale 4,5 inča, uz prilično dobre uglove gledanja, iako ne bismo rekli da je reč o IPS panelu. Reprodukcija boja je solidna, dok je pozadinsko osvetljenje uniformno i adekvatno za model ove klase. Jedino je vidljivost na suncu prilično slaba, što je uobičajeno za ovu tehnologiju. U svakom slučaju, korisnik će imati vrlo dobar ugođaj, posebno zbog solidne rezolucije i velike dijagonale, koja omogućava dosta radnog prostora. Ispod ekrana se nalaze i tri senzorska tastera, koja olakšavaju upotrebu telefona. Pored njih, tu su i tri hardverska prekidača duž desne ivice kućišta, koji služe za podešavanje jačine zvuka i paljenje, odnosno slanje uređaja u „sleep“ režim. Od konekcija treba pomenuti još samo 3,5 mm audio sa gornje strane i USB konektor na dnu.

Hardverski prosečan
Ono što se nalazi „ispod haube“ definitivno nije najveći adut novog Ascenda, ali je dovoljno da bude sasvim upotrebljiv. Za procesor je odabrano ekonomično dvojezgarno rešenje u vidu Qualcomm MSM8210 SoC, sa dva CPU jezgra podešena na 1,2 GHz. On je uparen sa Adreno 302 grafičkim podsistemom, dovoljnim za osnovne potrebe. Suštinski, reč je o Snapdragon 200 seriji koja je ujedno i najniže pozicionirana, pored serije 400, 600 i 800. Ovaj SoC prati 512 MB RAM memorije, što je za današnje standarde malo ispod proseka i onoga što smo očekivali. Dobra vest je odlična optimizacija Androida u verziji 4.3 (Jelly Bean), koji radi dovoljno responzivno i živahno da se RAM kao stavka sakrije. To je izvedeno uz pomoć posebnog „launchera“ koji uklanja glavni meni, a umesto njega vam je sve dostupno na glavnom ekranu, uz veliki stepen prilagodljivosti. Tu je i baza gotovih tema koje korisnici sami prave, pa su mogućnosti zbilja beskrajne. Što se tiče lokalne memorije, telefon raspolaže sa 4 GB, ali je korisniku dostupno 1,5 GB. Tu je slot za microSD karticu sa podrškom za kapacitet do 32 GB, tako da će svako moći da izvrši proširenje prema sopstvenim potrebama.

Rukovanje je zbog toga pravo uživanje, a jedino što nam nedostaje su fizički tasteri ispod ekrana. Huawei je počeo da ih izostavlja kod novijih uređaja, ali moramo priznati da ne vidimo konkretan razlog. Ušteda je svakako jedna od njih, ali verujemo da će mnogima odvikavanje od njih biti problematično.

Površine kućišta su izuzetno dobro obrađene i stiče se utisak da je reč o plemenitijem materijalu, a tome doprinosi i poveća masa uređaja od čak 145 grama

Multimedijalno gledano, Huawei je solidno opremljen. Tu su dve kamere, od kojih zadnja poseduje senzor rezolucije 5 megapiksela. Dok će mnogi poželeti da je rezolucija viša, mi smatramo da to nije neophodno za uređaj ove klase. Ipak, rado bismo videli manji stepen softverske kompresije, zbog koje nastaje kolorni šum veći od onoga na šta smo navikli. U tamnim uslovima pomaže ugrađeni LED blic, koji dodaje osvetljenje na kraćem rastojanju. Zvučnici su odlični, pa je kompletan audio-aspekt odlično „pokriven“, i to moramo da pohvalimo.

Kapacitet baterije nije preveliki i iznosi 1.700 mAh što je, imajući dijagonalu ekrana u vidu, dovoljno za očekivani rezultat. Uz prosečno korišćenje ostvarili smo autonomiju od dan do dan i po, bez potrebe da posegnemo za punjačem. Uz malo pažnje, verujemo da bi i Ascend Y530 sačekao i kraj drugog dana.

Na polju bežičnih konekcija ništa nije izostavljeno. Tu je sve, od modernih HSDPA, WiFi Direct, DLNA, WiFi hotspot tehnologija, preko FM radija, pa sve do GPS-a. Huawei je mislio na sve i nije želeo da njihov proizvod bude inferioran u odnosu na konkurenciju u bilo kom pogledu.

Huawei Ascend Y530 predstavlja prilično kompletan uređaj, sa svega nekoliko slabijih strana koje neće odbiti potencijalne korisnike. U ovoj kategoriji morate da napravite makar neki kompromis, a Huawei je svoje „karte“ jednostavno stavio na nešto manju količinu RAM-a. Osim toga, nemamo većih zamerki. Iako neće napraviti metež na tržištu, Ascend Y530 je dobar dodatak postojećoj ponudi.

Huawei Ascend Y530
Dimenzije: 132,5 x 67 x 9,3 mm
Masa: 145 g
Baterija: Li-ion 1.700 mAh
Ekran: 4,5 inča, 854 x 480 piksela
Kamera: prednja 0,3 Mpx, zadnja 5 Mpx/480p@30 fps
Procesor: MSM8210 Snapdragon 200 dual-core 1.2 GHz, Adredno 302
Memorija: 4 GB skladište, 512 MB
Proširenje memorije: microSD do 32 GB
Priključak za slušalice: 3,5 mm
Operativni sistem: Android 4.3 Jelly Bean
Konekcije: miniUSB, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
GPS: Da
www.huawei.com

Leave a Reply