Početna Broj 177 Korak dalje – Sony Xperia E4

Korak dalje – Sony Xperia E4

Naslednik popularnog modela niže srednje klase donosi očekivana unapređenja i kandiduje se za jedan od najprodavanijih telefona u ovoj godini

blank
ATV & NAUTICA ATV

Sony je predstavio novi ekonomični model za mlade i za one koji se tako osećaju (njihove bake i deke). Reč je o nasledniku uspešnog modela E3, koji je definisao ono što Sony smatra „ulaznim“ modelom za smartfon tržište – kompaktan, ukusno dizajniran, robustan i adekvatno sveden telefon za plići džep, koji u funkcionalnom smislu donosi sve što se očekuje od uređaja ovog brenda.

Kompromis koji radi niže cene prave modeli E serije ogleda se u nešto slabijem hardveru. Ovog puta reč je o Mediatek MT6582 čipsetu sa 1 GB RAM-a i 8 GB na ploči i Mali-400MP2 grafičkom podjedinicom, koji u kompletu predstavljaju specifikacije primerene manje zahtevnim korisnicima, odnosno onima koji od smartfona očekuju osnovnu funkcionalnost – telefoniranje, razmenu multimedijalnih poruka, lagano surfovanje internetom i korišćenje društvenih mreža. Oni koji ne mogu bez mnoštva instaliranih aplikacija, full HD videa i zahtevnih igara, sreću će potražiti na drugom mestu.

Xperia_E4_Lifestyle_1
Sony Xperia E4

Lepa vest je da prethodni pasus sublimira sve zamerke koje smo imali da uputimo na račun ovog telefona. Xperia E4 je u svakom drugom pogledu više nego dopadljiv, upotrebljiv i izdržljiv telefon koji će budućim vlasnicima opravdati svaki uloženi dinar. Uređaj je upakovan u kompaktno, ali robustno kućište u obliku „kadice“, nešto šire i deblje od standardnih modela u ovoj klasi, sačinjeno od kvalitetne, krute plastike sa sitnozrnastom teksturom, koja onemogućava proklizavanje u ruci. Sa dizajnerske strane E4 podseća na druge Xperia modele aktuelne serije – najupečatljiviji je srebrni taster za uključivanje ekrana, koji ponosno strči na desnom boku. S druge strane, zaobljene ivice kućišta jasno poručuju da je E4 ipak „nešto drugo“.

Iako nije impresivan, kvalitet ekrana sasvim odgovara klasi kojoj telefon pripada i idealno se uklapa u potrebe ciljne grupe korisnika – zbog veće dijagonale i manje rezolucije (qHD na 5 inča), ikonice i fontovi su krupniji i uočljiviji nego na ekranima s gušćim rasporedom piksela, što će prijati kako starijim korisnicima, tako i onima koji telefon koriste „u trku“, tj. brzo pišu i listaju poruke i pokreću uobičajene aplikacije ne gledajući predugo u ekran. Od kamere takođe nismo očekivali vrhunske domete, ali smo ipak prijatno iznenađeni brzinom, upravljačkim softverom i kvalitetom fotografija koje digitalizuje CMOS čip rezolucije 5 Mpx. Čak ni na prednju kameru od 2 Mpx nemamo ozbiljnijih pritužbi.

Skromna interna memorija može se proširiti microSD karticama kapaciteta do 32 GB, a povoljna okolnost je i odlična baterija, koja obezbeđuje autonomiju iznad proseka klase (dan i po do dva, u zavisnosti od opterećenja). Sve u svemu, Sony Xperia E4 predstavlja odličnu kupovinu.

OS: Android v4.4.4
Procesor: Mediatek MT6582 (Quad-core 1.3 GHz Cortex A-7, Mali-400MP2 GPU)
Memorija: RAM 1 GB, 8 GB, microSD
Kamera: 5 Mpx, 1080p, blic; 2 Mpx, 720p
Ekran: IPS 5“, 540×960 (220 ppi)
Povezivanje: HSDPA, WiFi, BT, GPS, FM
Ekstra: zaštita od grebanja ekrana
Baterija: 2.300 mAh
Dimenzije: 137 x 74,6 x 10,5 mm, 144 g
Cena: od 1 RSD
www.mts.telekom.rs

Leave a Reply