Početna Broj 169 Korak u pravom smeru – Samsung Galaxy Gear 2 i Gear 2...

Korak u pravom smeru – Samsung Galaxy Gear 2 i Gear 2 Neo

Novim verzijama svojih pametnih satova Samsung drži korak s inovacijama na ovom sve popularnijem segmentu mobilnog tržišta

U moru smartfona i fotoaparata, tableta i drugih srodnih uređaja, proizvođači potrošačke elektronike kupcima stalno pokušavaju da nametnu nove proizvode i trendove. Jedan od takvih noviteta su pametni satovi, koji su već izvesno vreme prisutni, ali do danas nisu stekli širu popularnost. Ova priča se iz „lera“ poslednjih meseci ponovo pokrenula, prvenstveno zahvaljujući glasinama o tome kako Apple namerava da predstavi svoj „iWatch“, ali i Samsungovim prošlogodišnjim eksperimentom zvanim Galaxy Gear.

Već početkom ove godine, na MWC sajmu u Barseloni, uz Galaxy S5 Samsung je predstavio čak tri nova pametna sata – Gear 2, Gear Fit i Gear 2 Neo. Za ovu priliku testirali smo modele Gear 2 i Gear 2 Neo, koji imaju istu hardversku osnovu, s tim da potonji ne nudi kameru, te je i po gabaritima nešto manji.

Samsung Galaxy Gear 2 i Gear 2 Neo temelje se na operativnom sistemu Tizen, tačnije njegovoj verziji koja je prilagođena za male ekrane. Satovi su opremljeni 1,63-inčnim Super AMOLED ekranima rezolucije 320 x 320 piksela, što daje respektabilnu gustinu od 277 ppi. Srce sistema čini dvojezgarni procesor na 1 GHz, u kombinaciji s 512 MB RAM-a. Interna memorija broji 4 GB, a uređaji sadrže i senzore kao što su akcelerometar, žiroskop i merač otkucaja srca. Gear 2 je opremljen i full HD kamerom za fotografisanje i snimanje video-zapisa.

[1]Group_Gear-2_Gear-2-Neo

Na prvi pogled ovi uređaji izgledaju kao bilo koji drugi ručni sat, i malo ko bi rekao da je reč o proizvodu kojem je merenje vremena sporedna namena. Kompaktno, lagano i tanko kućište „montira“ se iznad ručnog zgloba pomoću kaiša čija se širina podešava putem kliznog mehanizma, a stabilnost obezbeđuje kopčom koja se jednostavno koristi. Kada uključite sat, on će odmah potražiti odgovarajući smartfon (u našem sluičaju Galaxy S5), kako bi se povezao putem Bluetootha. Na telefonu pritom treba da bude instalirana aplikacija Gear Manager, koja se može naći na Samsung Apps pijaci, i koja služi za jednostavno podešavanje funkcionalnih parametara i izgleda korisničkog okruženja. Ovaj program se koristi i za dodavanje Gear aplikacija, čiji broj iz dana u dan raste (mada, ruku na srce, još uvek nema preterano inventivnih aplikacija).

Posle povezivanja s telefonom, uređaj je spreman za upotrebu. Na ekranu sata videćete informacije o vremenu, meteorološkim prilikama, porukama i pozivima, kao i ikone kojima se pokreću specijalizovane aplikacije za pregled albuma, izbor muzike, brojanje koraka (pedometar) ili merenje pulsa (na donjoj strani kućišta nalazi se skener sličan onome na Galaxy S5 telefonu, koji skenira protok kapilarne krvi i na osnovu njega pruža prilično pouzdane informacije o broju srčanih otkucaja u minuti). Kod modela Gear 2 postoji i opcija za trenutno prebacivanje snimljenih fotografija iz sata u telefon.

Samsung-X-Vogue-Lookbook_09[2]

Uređaji imaju jednostavan interfejs za upravljanje dodirom, gde povlačenje prsta od gore prema dole vraća prethodni ekran, a gest levo-desno lista ekrane s aplikacijama i podešavanjima. Dvostruki dodir pokazuje popunjenost baterije i stanje mreže. Hardverski taster na donjoj ivici može se programirati tako da dvostruki pritisak poziva željenu aplikaciju (npr. fotoaparat ili pedometar). S obzirom na vrlo malu površinu ekrana, prostor je odlično iskorišćen, a sistem funkcioniše fluidno, bez ikakvih „seckanja“. Oba Gear 2 modela sadrže i infracrveni port za upravljanje osnovnim funkcijama televizora, plejera ili drugih uređaja. Realan domet IC porta je oko 4 metra.

Što se funkcionalnosti i realne upotrebne vrednosti tiče, posle nekoliko dana intenzivnog korišćenja možemo reći da nije teško navići se na ovakav ručni sat, koji omogućava jednostavno praćenje statusa mobilnog telefona, razgovaranje u handsfree režimu, fotografisanje (Gear 2), preslušavanje muzike, praćenje vitalnih parametara tokom vežbanja… Vremenom se može očekivati da nove aplikacije dodatno prošire upotrebnu vrednost, mada ostaje i dosta prostora za hardversko unapređenje čitavog koncepta (npr. instalacija SIM slota, WiFi povezivanje), kao i prostora za smanjenje cene ovih uređaja, koji su u ovom trenutku jednostavno preskupi. Sačekaćemo ipak Android Wear, pre nego što podvučemo crtu i zaključimo da li i za koji od ovakvih uređaja vredi posegnuti za novčanikom.

Samsung Galaxy Gear 2 i Gear 2 Neo
OS: Tizen
Procesor: dual-core, 1 GHz
Memorija: RAM 512 MB, Storage 4 GB
Ekran: Super AMOLED 1,63“, 320×320 px
Povezivanje: Bluetooth, IR, microUSB
Kamera: 3,15 Mpx/1080p; 1,3 Mpx
Ekstra: otpornost na vodu i prašinu (IP67 sertifikat)
Baterija: 300 mAh
Dimenzije: 36,9 x 58,4x 10 mm, 68 g (Gear 2); 37,9 x 58,8 x 10 mm, 55g (Gear 2 Neo)
Cena:
Gear 2 – 40.999 RSD
Gear 2 Neo – 23.780 RSD
www.samsung.rs

Leave a Reply