Početna Broj 167 Kućni server – Apple Mac mini server

Kućni server – Apple Mac mini server

Apple je Mac mini server koncipirao kao mali računar velikih mogućnosti

blank
ATV & NAUTICA 2020

Iz kompanije Apple uglavno smo navikli da se družimo sa veoma zanimljivim i planetarno popularnim mobilnim gedžetima, međutim nedavno je do nas stigao jedan nadasve neobičan Mac računar – Mac mini server. Iako će mnogi odmah pomisliti da je ovo računar sa striktno serverskim mogućnostima njegov koncept i krajnje mogućnosti zapravo govore potpuno suprotno – on jeste server, to stoji, ali je i snažan multimedijalni „računarčić“.

Vizuelno posmatrano Mac mini server se u nijednom detalju ne razlikuje od standardnih Mac mini računara osim što ima nešto drugačiju hardversku konfiguraciju i Mac OS X Server platformu koju je opciono moguće zameniti novim OS X Mavericks okruženjem. Osnovu mu čini Intel-ov četvorojezgarni Core i7 procesor na radnom taktu od 2.3GHz, 4GB radne memorije (proširive do maksimalno 16GB) i dva čvrsta HDD-a ukupnog kapaciteta od 2TB (1TB + 1TB). Moguće je inicirati i fleš storidž od 256GB, ali Apple za to traži poprilično veliku nadoknadu.

ATV & NAUTICA 2020

Mac mini server je mali računar koji će bez problema odgovoriti na sve zahteve koji se postave ispred njega, ali i pružiti dobru zabavu svima koji je traže…

Za grafički podsistem kod ove „aluminijumske kockice“ je opet zadužena kompanije Intel, odnosno HD 4000 grafika čije performanse nisu nimalo zanemarljive iako je reč o integrisanom GPU-u. Da budemo jasniji – zbog ovog grafičkog akceleratora Mac mini server donosi sjajne multimedijalne mogućnosti i to je jedan od glavnih razloga zbog kog uživa veliku popularnost kao mali multimedijalni kućni centar. Očekivano, bezbednost mu je podignuta na najviši mogući nivo, a ono što ga posebno izdvaja od sličnih rešenja je odlična povezivost – i žična i bežična.Vrhunski rešeno hlađenje kod Mac mini servera daje prostor ovom malom računaru i za obavljanje najzahtevnijih poslova, poput obrade grafike i kompleksnih video sadržaja.

Sad dolazi i do naše rubrike Home. Naime, Mac mini server predstavlja i vrhunski računar za kreiranje profesionalnog kućnog teatra kao i mini mrežnog centra za sinhronizaciju sa najrazličitijim uređajima i upravljanje istim.

Na kraju priče o Mac mini serveru ostaje još da kažemo da isti ima kućište napravljeno od jednog komada aluminijuma koje pored toga što obezbeđuje bolje hlađenje vitalnih komponenti, daje ovom računaru i na vizuelnoj atraktivnosti. Ipak ono što je pomalo nerealno u slučaju Mac mini server računara je njegova dosta viša cena u odnosu na Home modele, jer realno između njih nema nekih drastičnih razlika.

MacMini_PBOH_PRINT

Apple Mac mini server
Procesor: Intel Core i7 procesor (2.3GHz)
Memorija: 4GB DDR3
HDD: 1TB + 1TB
Grafika: Intel HD 4000
Platforma: OS X Server ili OS X Mavericks
Cena (sa PDV-om): 131.690 RSD
www.apple.com

Leave a Reply