Početna Broj 176 Kućni tablet – HP Slate 17

Kućni tablet – HP Slate 17

Dok većina proizvođača pokušava da napraviti hibrid tableta i laptopa, HP je predstavio 17-inčni tablet koji može da se koristiti kao tablet, laptop, desktop...

Momacki auto – Infiniti HEADER

Prvi računar koji pokreće Android operativni sistem HP je predstavio još prošle godine, kada je svetlost dana ugledao Slate 21. Za ovu sezonu renomirani proizvođač pripremio je 17-inčni model, koji je takođe zamišljen kao dva uređaja u jednom – tablet i Android stoni računar. Ljubaznošću domaće kancelarije Hewlett Packarda, na test smo dobili sempl ovog uređaja, pa vam prenosimo prve utiske.

Na prvi pogled, Slate 17 izgleda kao klasičan hibridni računar, spakovan u tanko kućište čiji najveći deo zauzima ekran, dok je po ćoškovima raspoređen preostali hardver. Ipak, ugrađena baterija za koji proizvođač tvrdi da obezbeđuje bezmalo osam sati autonomije čini ga predimenzioniranim tabletom koji će zbog svojih gabarita, ponajviše mase od gotovo dva i po kilograma, retko napuštati dom ili kancelariju. Sa zadnje strane kučišta nalaze se dve pokretne nožice o koje se ekran može osloniti tako da stoji gotovo uspravno, kao monitor (samo povežite tastaturu i miš i eto desktop računara), odnosno lagano odignut od podloge, kao laptop računar, kada ulogu miša i tastature preuzimaju njihove virtuelne varijante, zauzimajući donji deo ekrana.

Najbolji telefoni 2019

17-inčni model Android računar, zamišljen kao dva uređaja u jednom – tablet i stoni, odnosno prenosni računa

Ekran ima dijagonalu dužine 17,3 inča i kvalitetan IPS panel s full HD rezolucijom (gustina prikaza je skromnih 127 ppi). Mogućnost prikazivanja visoke rezolucije pod KitKat Androidom 4.4.2 nije od neke koristi, jer sistem ne podržava nativnu rezoluciju, pa je prikaz interfejsa neprijatno „muljav“, a utisak ne popravlja ni manja osetljivost i nepreciznost touchscreen panela. Pun potencijal ekran pokazuje pri reprodukciji full HD video zapisa, kada se pojavljuje slika kojoj se malo šta može zameriti. Opcija za povezivanje tableta s računarom za sada ne postoji (ne može se koristiti kao samostalni monitor), dok u obrnutom smeru – prenošenje slike s tableta na monitor ili HDTV – funksioniše bez problema.

Dirigentsku palicu pod haubom drži Intelov dvojezgarni procesor Celeron N2807 (Bay Trail) koji radi na 1,6 GHz, a oslanja se na 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije koja se može proširiti memorijskim karticama. Za bežično povezivanje zadužen je WiFi 802.11n modul, a druge opcije obuhvataju Bluetooth 4.0, standardni USB 2.0 (sakriven ispod donjeg poklopca), HDMI. Tu je i 720 p veb kamera. Od senzora, uključeni su akcelerometar i žiroskop, tako da će korisnici moći da uživaju u Android igrama koje koriste ove senzore. Za potpuno ugođaj u igrama i tokom reprodukcije filmova pobrinuće se BeatsAudio zvučnici koji će bez većeg napora ispuniti veću prostoriju bogatim, dobro definisanim zvukom.

Kome je HP Slate 17 namenjen? Ovaj neobičan uređaj naći će svoje mesto u domu kao porodična multimedijalna „igračka“ uz koju će tata na brzaka da završi izveštaj u Excelu, mama da potraži recepte na internetu, ćerka „s nogu“ ažurira statuse i odradi dnevnu dozu „lajkovanja“ na Facebooku, a sin potamani intergalaktičku neman koja se navrzla na sirotu Zemljicu. A u smiraj dana, uz kokice i žuti sok svi će uživati u nekom od omiljenih filmova. Slate 17 će se u prodaji naći početkom 2015.

HP-Slate-17-2

HP Slate 17
OS: Android 4.4.2 (KitKat)
Procesor: Intel Bay Trail Celeron N2870, dual-core, 1,6 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 32 GB, micro SD
Ekran: IPS-LCD 17,3“, 1920×1080 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, USB 2,0, HDMI
Kamera: 720p
Cena: oko 400 EUR
www.hp.rs

Leave a Reply