Početna Broj 177 Kutija zabave – Microsoft Xbox One

Kutija zabave – Microsoft Xbox One

Nova igračka konzola u produkciji kompanije Microsoft krije mnoga iznenađenja

Konzole za video igrice imaju neuporedivo duži životni vek na tržištu u odnosu na tablete i pametne telefone, pa čak i računare. Doduše, proizvođači vremenom izbacuju verzije sa unapređenjima i osveženim dizajnom, ali se osnova sistema menja tek na svakih nekoliko godina. Zbog toga je nova verzija, kako bi preživela test vremena, uvek tehnološki veoma napredna i uključuje moćne komponente i inovativna rešenja. Pored toga, oštra konkurentska borba primorava vodeće proizvođače da unapređuju upotrebnu vrednost i dodaju nove funkcionalnosti, čime konzole postaju mnogo više od pukih sprava za igranje i prerastaju u centar zabave u kući. Ovom opisu odgovara i Microsoft XBox One, a pored testa vremena, moraće da se podvrgne i našem testu.

Crna kutija…
Novi Xbox, svetu predstavljen pre otprilike godinu dana, povelika je sjajna crna kutija (postoji i varijanta u beloj boji) svedenih linija, sa tek diskretno oborenim ivicama i mnoštvom otvora za hlađenje bezmalo na svim stranicama. Rezultat je kućište koje se manje greje u odnosu na konkurente, a pri tome je još i poprilično tiho. Utisak donekle narušava ogromno napajanje, pa je bolje da ga sklonite negde gde se neće videti. Proces instaliranja i podešavanja veoma je jednostavan i brz. Posebno nam se svidelo što sada Kinect (vidi okvir) ne zahteva sopstveni izvor električne energije, pa vam treba samo jedna utičnica.

HDMI je konektor pomoću koga ga povezujete na televizor, a postoji i HDMI ulaz ukoliko želite da preko Xbox na TV priključite neki drugi uređaj. Pored srebrnog prosvetljenog zaštitnog znaka koji služi i kao prekidač, jedino što se na kućištu ističe je slot otvor za BluRay diskove na kojima stiže većina igrica i drugih sadržaja. Naravno, uređaj čita i DVD i CD medije, ali za puni ugođaj filmova u visokoj rezoluciji treba vam veći kapacitet. Dobra vest za ljubitelje pokretnih slika je podrška za 4k rezolucije. Premda na tržištu još uvek postoji malo modela UHD televizora, to je još jedan dokaz da je proizvođač razmišljao o vremenu koje dolazi.

… i u njoj magija
Ipak, najzanimljivije je ono što se krije unutar kućišta. Imamo napredni AMD procesor namenski projektovan za Xbox, sa 8 jezgara, moćni grafički čip i 8 GB radne memorije. Za sada se Xbox prodaje isključivo u varijanti sa hard diskom od 500 gigabajta, bez mogućnosti zamene, ali bi trebalo da se pojavi opcija proširenja eksternim diskovima. Premda deluje kao dovoljno prostora, zagriženi igrači mogu ga relativno brzo popuniti instalacijama zahtevnijih igara. Deo procesiranja, u zavisnosti od konkretne igre, može se obavljati i „u oblaku“, odnosno korišćenjem Microsoftovih servisa, što dodatno unapređuje brzinu rada igrica. Zbog toga je pretpostavka da ćete uvek koristiti konekciju na internet – kablom ili bežično.

Premda nije neophodna, veza na mrežom donosi brojne prednosti, uključujući i mogućnosti instaliranja i korišćenja brojnih aplikacija kao što su Skype, YouTube, OneDrive, XBox Music i Internet Explorer, servisa za multimediju (Netflix, Vevo, TED), novosti, sportskih dešavanja i drugih korisnih softverskih alata. Tu su i poruke, elektronska pošta i čitav sistem prijatelja čije napredovanje u igrama možete da pratite, sa kojma možete da se igrate onlajn i delite svoje rezultate. Korisničko okruženje je slično onom na koje smo navikli kod Windows 8 i Windows Phone platformi, premda pojedine opcije mogu da deluju pomalo konfuzno i potrebno je vreme za privikavanje. Ipak, prečice do programa i igrica koje najčešće koristite možete da izvučete na desktop tako da su vam na dohvat ruke.

Uređaj je vezan za vaš Microsoft nalog, svi podaci se automatski sinhronizuju, pa su uvek dostupni. Prema svemu što smo imali priliku da vidimo i iskusimo, trebalo bi da ovaj višenamenski centar igranja i kućne zabave obezbedi još nekoliko godina lude zabave. Do nekog novog Xboxa.

Kinect 2.0
Malo ljudi zna da je originalni Microsoft Kinect jedan od najbrže prodavanih elektronskih aparata u istoriji, najpre zahvaljujući inovativnom sistemu za detekciju pokreta i glasa. Ovaj futuristički uređaj pruža mogućnost da korisničkim okruženjem i komandama u igricama upravljate isključivo svojim telom, bez potrebe za bilo kakvom dodatnom opremom. U njegovoj osnovi je više različitih senzora, kao i napredni softver sposoban da informacije obrađuje u realnom vremenu. Uređaj baca snop infracrvenih zraka po celom prostoru čime ga „mapira“, a postoje i dve kamere – jednu za merenje dubine (512x424px, 30fps), dok druga registruje boje (1920x1080px, 30fps). Kao dodatak tu su i senzori zvuka, tako da i samu konzolu možete da uključujete daljinski, jednostavnim „xbox on“ (relativno je osetljiv na naglasak, što je dobro za vežbanje engleskog jezika).

Novi Kinect u odnosu na prethodnika donosi unapređenja u bezmalo svakom aspektu, uključujući rezoluciju kamera, mogućnost praćenja izraza lica i detalja šake, domet, detekciju više igrača istovremeno, ali i dizajn koji je sada svedeniji i dopadljiviji. Za potpuno uživanje u prednostima Kinecta potrebno je da nabavite igrice koje su namenski pravljene za njega, a tada video igre dobijaju jednu potpuno novu dimenziju. Takođe, uz Xbox Live Gold pretplatu dobijate i XBox Fitness aplikaciju pomoću koje konzola i Kinect postaju vaš lični trener, sa mnoštvom različitih programa za vežbanje.

Pametno staklo
Uz Xbox One stiže i bežični upravljački kontroler, redizajniran i unapređen u odnosu na prethodnika. Svideli su nam se njegova ergonomija i pametni sistem povratne informacije vibriranjem koji u obzir uzima i pravac iz koga dolazi informacija. To konkretno znači da će – ukoliko se u igrici dogodi eksplozija na levo i pozadi – zavibrirati samo levi deo kontrolera bliže vama. Svi komandni dugmići su lako dostupni, dok je kretanje dva mini džojstika veoma precizno. E sad, problem nastaje kada koristite aplikacije, odnosno kada želite da unosite tekst, pošto kontrolerom morate da birate slova sa tastature na ekranu. Moguće je nabaviti posebnu namensku mini tastaturu za Xbox One, postoje i trikovi kako da povežete PC tastaturu, ali je Microsoft uveo još jednu zanimljivu mogućnost. Naime, za telefone i tablete (Windows, Android, iOS) postoji aplikacija SmartGlass koja aparat pretvara u univerzalni daljinski upravljač za Xbox One, sa sve korišćenjem softverske alfanumeričke tastature. Na žalost, iz nekog razloga ona nije dostupna za naše tržište (osim za Windows 8), pa ćete pre preuzimanja morati da se prebacite na neki drugi Store. Trud se isplati jer korišćenje konzole nakon toga postaje jedno potpuno novo iskustvo.

Microsoft XBox One
Procesor: AMD, 8 jezgara 1,75 GHz,
Grafički procesor: 853 MHz, 1,3 TFLOPS
Memorija: RAM 8 GB, hard disk 500 GB
Povezivanje: Ethernet, WiFi, USB 3.0
Ulazi/Izlazi: HDMI in, HDMI out
Optički uređaj: BluRay
Ekstra: Kinect senzor pokreta i glasa
Cena:
XBOXONE Console 500GB + Kinect + Diablo 3 UEE – 74999 RSD
XBOXONE Console 500GB White + Sunset Overdrive + Destiny + COD AW – 62999 RSD

Leave a Reply