Početna Broj 169 LaCie CloudBox

LaCie CloudBox

Sigurno i praktično rešenje za skladištenje i jednostavan pristup podacima u kućnoj mreži i putem interneta

Kompanija LaCie, renomirani proizvođač visokokvalitetne digitalne opreme za skladištenje podataka, posebnu pažnju posvećuje razvoju brzih i pouzdanih mrežnih diskova, uređaja koji se iz velikih preduzeća sve više sele u male firme i domove. Potreba za 24-časovnim brzim i jednostavnim pristupom podacima sa različitih uređaja razlog je zbog kojeg postoje uređaji kao što je CloudBox, NAS (Network-attached storage) memorijski disk koji se jednostavno povezuje s umreženim uređajima – računarima, mobilnim uređajima, telefonima – i pruža tzv. Cloud funkcionalnost, koja korisniku omogućava da podacima pristupa sa bilo koje tačke na planeti, posredstvom internet konekcije.

Odlične performanse i mogućnosti preuzimanja čine ovaj pristupačni NAS veoma zanimljivim.

LaCie Cloudbox se isporučuje sa diskovima kapaciteta između jednog i četiri terabajta, a opremljen je jednim gigabitnim LAN konektorom. Uređaj se može pohvaliti atraktivnim dizajnom, kakav se i očekuje od proizvoda s LaCie logotipom (od 1992. godine kompanija je sarađivala sa dizajnerima kao što su Ziba, Porsche, Philippe Starck i Neil Poulton). Svedena konstrukcija, koja uključuje LAN i naponski konektor, te taster za uključivanje i resetovanje, upućuje na zaključak da je korišćenje ovog uređaja krajnje jednostavno. S donje strane nalaze se prorezi za ventilaciju, pa zato treba voditi računa da se kućište postavi na ravnu i čvrstu podlogu, kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za cirklaciju vazduha. „Ispod haube“ nalazi se Seagateov disk Barracuda ST1000DM003, osvedočeno pouzdano rešenje koje uživa veliko poverenje kornisnika koji rade s velikom količinom podataka. Kao PCB služi Marvell 88F6702 SoC, koji radi na 1 GHz, a tu je i Hynixov modul sa 256 MB DRAM-a.

CloudBox_Backup

Podešavanje diska odvija se putem aplikacije LaCie Network Assistant, koja olakšava pronalaženje i mapiranje diska, podešavanje statičke IP adrese ili DHCP za lakše podešavanje. Aplikacija omogućava i apgrejd upravljačkog softvera. Upisivanjem IP adrese uređaja u internet čitač, otvara se pregledna „komandna tabla” koja pruža sve potrebne informacije i opcije za podešavanje FTP, SFTP i multimedijalnih servera, a tu je i program za preuzimanje s podrškom za torente, po kojem se ovaj uređaj izdvaja od sličnih.

Testovi brzine pokazali su da LaCie CloudBox (varijanta s diskom od 1 TB) postiže odličnih 76 MB/s pri čitanju, odnosno 45 MB/s tokom upisivanja podataka. Odlične performanse i mogućnosti preuzimanja čine ovaj pristupačni NAS veoma zanimljivim za svakog korisnika koji traga za rešenjem problema arhiviranja multimedijalnih sadržaja. Odsustvo iOS/Android aplikacije predstavlja jedini veći nedostatak, ali proizvođač obećava da će i taj problem biti rešen.

Cena: 24.150 RSD
www.lacie.com

Leave a Reply