Početna Broj 178 Lep i funkcionalan – Asus Memo Pad 8 ME581CL

Lep i funkcionalan – Asus Memo Pad 8 ME581CL

Tablet sa Intel procesorom koji nas je iznenadio

Panasonic TV

Iz kompanije Asus nam je na testiranje stigao jedinstven tablet. Napominjemo da smo dobili tablet koji još ne predstavlja finalnu verziju, tako da će se verzija koju ćete vi naći u prodaji verovatno malo razlikovati, tj. biće bolja, sa ispravljenim sitnim greškama na koje smo mi nailazili.

Memo Pad 8 je izrađen od plastike koja je sjajna ali ne previše – ipak ostavlja utisak elegancije. Dolazi u tri boje: plava, roze i bela, tako da svako može da odabere koja najviše odgovara njegovom ukusu.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Ekran je full HD 1980×1200, ali sa odnosom stranica 16:10 – ako gledate neki klip s prvobitnim odnosom 16:9, pojaviće se crne trake gore i dole. Odnos stranica 16:10 je definisan verovatno zato što je lakše surfovati internetom i beležiti razne stvari na njemu. Ovaj tablet sadrži opciju „ANY PEN“, što bi po rečima proizvođača značilo da doslovno svakom olovkom, bila ona grafitna ili hemijska, možete da pišete po tabletu. Međutim, u praksi se ova funkcija nije pokazala najsjajnijom – iako savršeno može da se piše prstom, čak i noktom, hemijska i grafitna olovka nisu pokazale dobar rezultat. Umesto slova koja smo pisali pojavljivale su se isprekidane linije i tačke. S obzirom da ovo nije finalni proizvod, Asus će ovu grešku verovatno ispraviti do zvaničnog lansiranja tableta. Boje su vrlo tople, čak malo i prenaglašene, što će mnogim korisnicima odgovarati.

Tablet pokreće Intelov procesor koji se ranije nije baš sjajno snalazio sa mobilnim uređajima, međutim ovog puta se vidi veliki napredak. Tablet je brz, aplikacije se brzo otvaraju, nema „seckanja“ niti čekanja. Iako smo ga opteretili otvaranjem više aplikacija u isto vreme, on je radio jednako brzo i nije bilo gubitka frejmova u zahtevnijim igrama. Sve u svemu, vidi se da je Intel ovog puta napravio dobar procesor koji može da parira trenutno najboljima na tržištu mobilnih uređaja.

Kamera na ovom tabletu nije za profesionalne fotografe. Slika dobre fotografije na dnevnom svetlu, ali kada pokušate da slikate u malo lošijem osvetljenju, dolazi do problema. Takve fotografije su sa manje detalja, gubi se na oštrini i boje su ispranije, a na slici ima dosta „šuma“. Kamera je sposobna da snima video u Full HD rezoluciji. Prednja kamera je zadovoljavajućeg kvaliteta, i za ono za šta je namenjena „završava posao“.

Na ovom tabletu postoji i slot za kartice (LTE verzija tableta), uz pomoć kojeg možete da se povežete na mobilnu mrežu i surfujete internetom sa bilo kog mesta gde je dostupna mobilna telefonija. Kako je LTE napokon počeo da se implementira i kod nas, tako će i sve dobre strane ovog tableta moći da se iskoriste. Slični tableti koji imaju opciju kartice imaju i opciju poziva, a to na ovom tabletu nije slučaj. Kartica u njemu služi samo za internet konekciju.

Zvuk na Memo Pad 8 je dosta dobar, zahvaljujući ugrađenim stereo-zvučnicima. Oni su pozicionirani na zadnjoj strani što je donekle i mana, jer bismo imali svakako bolji doživljaj ako bi bili sa strane, ili još bolje s prednje strane tableta. No šta je tu je, i ovako je zvuk na sasvim zadovoljavajućem nivou.

Napomenuli bismo da se na prednjoj strani nalazi Gorilla staklo 3. Tablet ima mogućnost „DUAL APP“, što znači da iako je na Androidu KitKat 4.4.4, na ekranu mogu da se pokrenu dve aplikacije i da obe budu aktivne istovremeno. To svakako omogućava Intelov 64-bitni četvorojezgarni procesor, koji u kombinaciji sa 2 GB RAM memorije daje sjajne rezultate. Baterija nije najbolja na ovom tabletu. Iako prozvođač tvrdi da može da traje 9 sati, nama je trajala znatno kraće. Nadamo se da će i ovaj nedostatak biti otklonjen u finalnoj verziji tableta.

Asus Memo Pad 8 ME581CL
Dimenzije: 213x123x7,5 mm
Ekran: IPS LCD 1920×1200 piksela
OS: Android KitKat 4.4.4
Procesor: Intel Atom Z350, Quad-core 2,3 GHz
Kamera: 5 MP, 1,2 MP
Memorija: 16/32 GB, 2GB RAM
Cena: LTE verzija je oko 48.990 RSD; WiFi verzija je oko 37.990 RSD
www.asus.rs

Leave a Reply