Početna Broj 168 Lepše i brže – Samsung Galaxy Camera 2

Lepše i brže – Samsung Galaxy Camera 2

Nešto skuplji, ali više nego dostojan naslednik najpopularnijeg Android fotoaparata

Panasonic TV

Naslednik popularnog modela kamere koja se temelji na operativnom sistemu Android očekivano stiže pred početak sezone godišnjih odmora. Novi model (ne)inventivnog imena – Samsung Galaxy Camera 2 predstavlja logičan korak u razvoju ovog relativno novog segmenta tržišta digitalnih fotoaparata. Ipak, nekog velikog napretka u odnosu na lanjski model nema: Galaxy Camera 2 ima isti senzor rezolucije 16 MP i veličine 1/2,33 inča, 21x optički zum i ksenonski blic.

Aparatom upravlja četvorojezgarni procesor na taktu od 1,6 GHz, koji na raspolaganju ima 2 GB RAM-a (dvostruko više od prethodnika) i 8 GB interne memorije, od kojih korisnik na raspolaganju ima tek nešto manje od 3 GB. Tu su još slot za microSD memorijske kartice, WiFi modul, Bluetooth i NFC, dok je podrška za SIM karticu iz nekog nama sasvim nelogičnog razloga izostala. S fabričke trake isporučuje se Android 4.3 Jelly Bean, a ekran osetljiv na dodir ima dijagonalu od 4,8 inča i sasvim pristojnu HD (720p) rezoluciju, kao i odličnu vidljivost na dnevnom svetlu.

ATV & NAUTICA 2020

Brži procesor i udvostručena količina radne memorije uticali su kako na brzinu kojom aparat izvodi osnovne operacije, tako i na udobnost korišćenja samog Androida.

Kada je reč o dizajnu novog modela, najzanimljiviji je izbor materijala – u ovom slučaju plastika obrađena tako da prilično verno oponaša kožu, kako po izgledu, tako i na dodir. Ukupno gledano, Galaxy Camera 2 je nesporno bolje i lepše uobličena od svog prethodnika, deluje čvršće i manje „plastično“, sa srebrnom površinom na gornjoj i donjoj strani, koja je zamenila neprivlačnu plastiku iz originalnog modela. I sa ergonomskog stanovišta ima razloga za zadovoljstvo – udoban rukohvat u kombinaciji s kožnom teksturom kućišta pruža osećaj sličan onome kada u ruci imate Samsung NX300.

Uz ispupčenije kućište za objektiv promenjen je i mehanizam koji drži blic, koji se sada izvlači pomoću naročitog zglobnog sistema (ranije je čitavo kućište izlazilo iz ležišta, što je pravilo senku). Blic se može orijentisati i prema plafonu, kako bi se dobilo indirektno osvetljenje u situacijama kada je potrebno ravnomernije osvetljenje.

Galaxy-Camera-2-8

Podmlađen hardver povoljno je uticao na performanse, tako da se Galaxy Camera 2 može pohvaliti brzinom koja je, sudeći prema sintetičkim testovima, „rame uz rame“ sa još uvek aktuelnim smartfonom Galaxy S4. Brži procesor i udvostručena količina radne memorije uticali su kako na brzinu kojom aparat izvodi osnovne operacije, tako i na udobnost korišćenja samog Androida i mogućnost korišćenja mnogobrojnih aplikacija za povezivanje na društvene mreže, pripremu i obradu fotografija ili zabavu.

Izostanak podrške za SIM karticu korisnicima ostavlja mogućnost da postavljaju fotografije na svoje internet resurse isključivo putem WiFi konekcije. Ovakvu odluku proizvođača možemo opravdati jedino željom da se spreči prekomerna potrošnja (još uvek itekako skupog) 3G interneta, naročito kada se uređaj koristi u zoni rominga. S druge strane, svakako bi više prijala mogućnost da neku ekskluzivnu fotografiju, koju smo „uhvatili” van zone pokrivenosti bežičnim internetom, istog trenutka pošaljemo u etar. Kakvu-takvu utehu predstavljaju Bluetooth i NFC konekcija, koje omogućavaju jednostavno prebacivanje fotografija u mobilne uređaje, kao i upravljanje pomoću NFC tagova.

CMOS senzor od 1/2,3 inča beleži fotografije u rezoluciji od 16,3 megapiksela, i to čini veoma dobro. Da je reč o prilično ozbiljnom aparatu svedoči i podatak da najveća blenda pri širokom uglu iznosi f/2.8 i da može da naraste do f/5.9 kada je uvećanje na maksimumu. Ipak, u telefoto režimu ne treba preterivati, jer pri većem uvećanju do oštre fotografije možete doći jedino uz pomoć stativa. Automatsko fokusiranje radi kao sat, a problema neće biti ni kada se to radi ručno, dodirivanjem displeja prstom. Kvalitet fotografija je očekivano dobar, pa ćete u gotovo svakoj prilici dobiti rezultat vredan pokazivanja. Oštrina, detaljnost, reprodukcija i separacija boja je iznenađujuće dobra, mada se povremeno primeti nešto jači stepen kompresije, naročito ako se fotografija posmatra na velikom ekranu računara. Takođe, posle vrednosti ISO 800 primećuje se i nešto više šuma. Video-zapisi beleže se u maksimalnoj rezoluciji od 1920×1080 (full HD) i takođe su odličnog kvaliteta.

Za korisnike koji tragaju za uređajem koji prevashodno funkcioniše kao kvalitetan digitalni fotoaparat, ali nudi i funkcionalnost Android smartfona, Galaxy Camera 2 može biti odlično rešenje, ukoliko ih ne obeshrabri nešto viša cena ovog jedinstvenog uređaja.

Samsung Galaxy Camera 2 GC200
Senzor: CMOS 1/2,3”, 16,3 Mpx
ISO: 100 – 3.200
Zum: 21x
Video: 1080p / 30 fps; 512p / 120fps
Memorija: microSD do 64 GB
Ekran: Super Clear LCD 4,8”, 720×1280 px
Povezivanje: WiFi, NFC, Bluetooth, microUSB
Dimenzije: 132,5 x 71,2 x 19,3 mm; 283g
Cena: oko 500 EUR
www.samsung.rs

Leave a Reply